Kaupunginhallitus, kokous 30.11.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 502 Omistajaohjauksen ajankohtaiskatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:5385/00.01.03/2020

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallituksen konsernijaosto vastaa omistajaohjauksen täytäntöönpanosta ja konsernivalvonnasta tytäryhteisöjen ja liikelaitosten osalta. Jaosto kokoontuu yleensä kerran kuukaudessa. Tämä tiivis katsaus on laadittu kaupunginhallituksen kehittämiskokouksen käyttöön yleiskuvan saamiseksi omistajaohjauksen ajankohtaisista tapahtumista ja tekemisistä. Liitteeseen on koottu tietoja ja teemoja erityisesti vuoden 2020 keskeisistä asioista yleisellä tasolla sekä yhtiökohtaisesti.

Konsernijaosto on päättänyt yhtiökohtaisista omistajastrategioista, joissa linjattiin mitä kultakin omistukselta odotetaan ja mihin suuntaan ja millä toimenpiteillä omistajuutta kehitetään. Omistajaohjaus valmistelee näiden strategioiden mukaisia toimenpiteitä. Omistajan tahtotilan viestiminen konserniyhtiöiden hallituksille on yksi keskeinen omistajaohjauksen tehtävä.

Konsernirakenteessa ei vuoden 2020 aikana ole tapahtunut suuria muutoksia. Vuoden 2020 alussa Tampereen Infra Oy aloitti liiketoiminnan ja Tuomi Logistiikka Oy:öön sekä Pirkanmaan Voimia Oy:öön on mukaan tullut uusia pienosakkaita.

Kaupungin osinkotulot ovat viime vuosina kehittyneet hyvin ja valtuuston keväällä 2018 asettama + 9 milj. euron kasvutavoite vuosille 2018-2020 ylitettiin. Vuonna 2020 osinkotuloja on tulossa yhteensä 30,5 milj. euroa ja valtuustotavoite ylitetään kumulatiivisesti 7,6 milj eurolla. Viidessä vuodessa osinkosumma on kasvanut yli 13-kertaiseksi. 

Konserniraportointia tulee kehittää. Viime vuosina kehitys on kulkenut yhtiömuotoisen toiminnan laajenemiseen, erityisesti kun tukipalvelutoimintoja on yhtiöitetty. Siten vaateet ajantasaisen ja myös konsernitason tulosennusteen käsittävälle raportoinnille on kohonnut. Konserniohjauksen talousyksikkö ja omistajaohjaus sekä Monetra Pirkanmaa Oy kehittävät raportointia. 

Sisäinen tarkastus on laatinut viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana omistajahjauksen toimivuuteen liittyviä tarkastuksia. Toiminta on raporttien perusteella ollut tyydyttävällä tasolla ja toiminnan kehittämiseksi saatiin suosituksia liittyen konserniyhteisöjen hallitusjäsenten valintaprosessiin, konsernivalvonnan toimeenpanoon sekä omistajapolitiikan kehittämiseen erityisesti siten, että tulevissa kaupunkistrategioissa konsernin toiminta huomioidaan näkyvämmin.

Tarkempaa tietoa omistajaohjauksen ja konserniyhtiöiden ajankohtaisista asioista on liitemateriaalissa. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Omistajaohjauksen ajankohtaiskatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Aarne Raevaara ja Yrjö Schafeitel poistuivat kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Janne Salonen, Sami Suojanen, Ville Taivassalo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)