Kaupunginhallitus, kokous 30.11.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 501 Luottamushenkilöiden työväline- ja korvauskäytännöt (kehittämiskokousasia) 

TRE:6554/01.03.00/2020

Valmistelija

  • Hirvelä Heli, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintojohtaja Heli Hirvelä, puh. 050 434 5466 ja palvelupäällikkö Jukka Tapiola, puh. 040 531 4434, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Uuden valtuustokauden lähestyessä on tarkasteltu luottamushenkilöille myönnettäviin työvälineisiin ja korvauksiin liittyviä käytäntöjä. Nykytilanteessa luottamushenkilöille on myönnetty käyttöön kaupungin standardoitu leasing-tietokone, jota luottamushenkilö on voinut hyödyntää oman luottamustehtävän hoitamisessa. Etuutta on käyttänyt noin kolmannes siihen oikeutetuista. Myönnettävän etuuden taustalla on sähköisen kokouskutsun, sähköisten kokousten ja sähköisen päätöksentekomenettelyn mahdollistaminen. Kaupunginhallituksen jäsenten ja varajäsenten käyttöön on kannettavan tietokoneen lisäksi tarjottu Ipad-tabletti. Kaupungin tarjoaman standardoidun leasing-tietokoneen ovat halutessaan saaneet käyttöönsä valtuutetut, varavaltuutetut, kaupunginhallituksen ja sen jaoston, lautakuntien ja niiden jaostojen sekä johtokuntien jäsenet ja varajäsenet. Lisäksi leasing-laite on annettu käyttöön tarkastuslautakunnan jäsenille ja tarvittaessa myös kunnallissihteereille.

Leasing-laitetta koskevan etuuden lisäksi luottamushenkilöille on vuosittain maksettu korvausta oman tietoliikenneyhteyden käytöstä luottamustehtävän hoitamisessa. Saadakseen korvauksen luottamushenkilön on täytynyt erikseen sitä hakea. Konsernijohtajan päätöksen 23.8.2017 § 82 mukaisesti luottamushenkilölle on voitu korvata oman tietoliikenneyhteyden käytöstä hänen maksamansa yhteyden hinta, kuitenkin enintään 15 euroa kuukaudessa. Korvausta oman tietoliikenneyhteyden käytöstä on vuosittain hakenut keskimäärin noin kolmannes siihen oikeutetuista luottamushenkilöistä.

Nykyinen toimintamalli ei ole ollut yhdenmukainen eikä se myöskään ole parhaalla mahdollisella tavalla tukenut luottamushenkilöiden tehtävän suorittamista. Kaupungin standardoitujen leasing-tietokoneiden jakaminen ja kerääminen takaisin on prosessina hyvin työläs. Tietojärjestelmät ja -yhteydet ovat parantuneet merkittävästi lähivuosina ja kaupunki on edistänyt luottamushenkilöiden sähköisten työskentelytapojen ja -välineiden käyttöönottoa ja digitalisaatiota. Luottamustehtävässä käytettävät kaupungin tietojärjestelmät ovat nykyisin selainpohjaisia ja laiteriippumattomia, eikä tiettyä standardoitua konetyyppiä tarvitse enää suosia. 

Luottamushenkilöiden työväline- ja korvauskäytäntöjä koskevaa toimintamallia esitetään muutettavaksi siten, että jatkossa luottamushenkilöille maksettaisiin veronalainen korvaus tietokoneen ja tietoliikenneyhteyksien hankkimisesta. Leasing-laitteita ja tietoliikenneyhteyden korvaamista koskevan toimintamallin muutoksella tavoitellaan yhdenvertaisempaa mallia, jossa luottamushenkilöllä on samalla vapaus valita, minkälaista laitetta hän haluaa luottamustoimen hoitamisessa käyttää. Lisäksi uusi toimintamalli selkeyttäisi toimintatapaa ja hallinnollisesti hyvin työläät leasing-laitteiden hankinta- ja hallinnointiprosessit päättyisivät kokonaan. Uutena prosessina syntyisi korvauksen maksatus ja sen seuranta. Muutoksen kautta luottamushenkilöitä kohdeltaisiin yhdenvertaisemmin, toimintatapa olisi selkeä, kustannukset olisivat hieman pienemmät ja hallinnollista työtä vähenisi. Luottamushenkilöille suunnattujen kaupungin tietojärjestelmien käyttöön olisi edelleen saatavilla kaupungin puolesta teknistä tukea.

Uudessa toimintamallissa toimielimen varsinaiselle jäsenelle maksettavan korvauksen suuruus olisi 800 euroa valtuuston toimikauden aikana ja varajäsenelle maksettavan korvauksen suuruus 200 euroa valtuuston toimikauden aikana. Korvaus maksettaisiin neljässä erässä. Korvaukseen oikeutettaisiin kaikki kaupunginhallituksen ja sen jaoston, lautakuntien ja niiden jaostojen sekä johtokuntien jäsenet ja varajäsenet. Lisäksi korvaus maksettaisiin valtuuston varsinaisille jäsenille ja tarkastuslautakunnan jäsenille. Samassa yhteydessä olisi tarkoitus luopua kaikista luottamushenkilöille myönnettävistä leasing-laitteista ja erikseen maksettavasta tietoliikenneyhteyden korvauksesta. Korvaus oman laitteen ja tietoliikenneyhteyden käytöstä edellyttää muutoksia hallintosäännön liitteenä 1 olevaan luottamushenkilöiden palkkiosääntöön ja sen hyväksymisen valtuustossa. Uusi toimintamalli olisi tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2021 alkavan uuden valtuustokauden alusta. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Luottamushenkilöiden työväline- ja korvauskäytäntöjen toimintamallin muutoksen valmistelua jatketaan esitetyllä tavalla. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Taru Kuosmaselle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle, johtaja Lauri Savisaarelle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle, hallintojohtaja Heli Hirvelälle sekä palvelupäällikkö Jukka Tapiolalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Kirsi-Maarit Asplund poistui ja varajäsen Lassi Kaleva liittyi kokoukseen.

Tiina Elovaara poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Juha Yli-Rajala, Mia Helin, Heli Hirvelä, Jouko Aarnio, Riikka Viitaniemi, Jukka Tapiola, Aino Jokinen, Heli Turunen, ko-pa-li

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)