Yhdyskuntalautakunta, kokous 8.12.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 342 Oikaisuvaatimus rakennuttamisjohtajan päätöksestä puuvahingosta Haiharankadulla 

TRE:4489/03.07.01/2020

Valmistelija

  • Hanska Patrick, Suunnittelija
  • Pråhl Kim, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asianosainen on tehnyt oikaisuvaatimuksen rakennuttamisjohtajan päätökseen (19.10.2020 § 130), jonka nojalla hänelle on korvattu 1 000,00 euroa piharakennukselle aiheutuneista vahingoista pörrökäävän vaurioittaman puun kaaduttua kyseisen rakennuksen päälle.

Asianosainen vetoaa oikaisuvaatimuksessaan siihen, että korvaussumma 1 000,00 euroa ei riitä kattamaan rakennuksen korjaamisesta aiheutuneita vahinkoja. Asianosainen tuo oikaisuvaatimuksessaan esille, että pelkästään korjaukseen käytettävät raaka-aineet (puutavara, katto, maalit) vastaavat arvoltaan korvattua summaa. Tämän lisäksi rakennuksen purkujätteen toimitus maksoi 600,00 euroa, minkä lisäksi rakennus- ja sähkötyön kustannuksien on arvioitu olevan 1 350,00 euroa. Asianosainen vaatii, että korvaussummaa oikaistaan niin, että se kattaa nämä oikaisuvaatimuksessa mainitut kulut.

Kaupunkiympäristön palvelualue on katsonut Tampereen kaupungin olevan asiassa korvausvelvollinen. Vahingonkorvauksissa noudatetaan lähtökohtaisesti täyden korvauksen periaatetta eli vahingon kärsijä saatetaan siihen asemaan, missä hän oli ennen vahinkotapahtumaa. Rikastumiskiellon mukaisesti vahingonkärsijä ei saa päätyä hänelle aiheutuneen vahingon johdosta parempaan asemaan kuin missä hän olisi, jos vahinkoa ei olisi aiheutunut.

Asianosaisen esittämien kustannusten täysimääräinen korvaaminen johtaisi rikastumiskiellon rikkomiseen. Asianosaisen esittämät kulut liittyvät uuden piharakennuksen rakentamiseen eivätkä niinkään vanhalle rakennukselle aiheutuneiden vahinkojen korvaamiseen. Täten vahingonkärsijä on katsonut, että vanhan rakennuksen korjaaminen ei ole ollut järkevää ja on päätynyt purkamaan vanhan rakennuksen ja rakentamaan tilalle uuden. Tällöin korvattavaksi voi tulla enintään vanhan rakennuksen käypä arvo vahingoittumishetkellä. Kaupunki on katsonut, että vanhan rakennuksen arvo ei ole yli 1 000,00 euroa. On katsottu, että 1 000,00 euroa riittää kattamaan puun kaatumisesta aiheutuneet vahingot niin, että täyden korvauksen periaate toteutuu ja toisaalta rikastumisen kiellon periaatetta ei rikota.

Oikaisuvaatimus voidaan tehdä joko laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteella. Laillisuusperuste on olemassa, jos päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, taikka on muuten lainvastainen.

Rakennuttamisjohtaja on ollut toimivaltainen päättämään asiasta, päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä se ole muutoinkaan lainvastainen. Asianosainen taho ei ole oikaisuvaatimuksessaan esittänyt tapahtuneesta mitään sellaista uutta tietoa, jonka vuoksi rakennuttamisjohtajan päätöstä tulisi myöskään tarkoituksenmukaisuusperusteella muuttaa. Näin ollen oikaisuvaatimus tulee hylätä perusteettomana.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Oikaisuvaatimus hylätään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosainen, Milko Tietäväinen, Kimmo Myllynen, Patrick Hanska, Kim Pråhl, Reijo Lahtinen (reijo.p.lahtinen@tampere.fi), Sanna-Leena Puntola (sanna-leena.puntola@tampere.fi), Petri Kujala (petri.kujala@tampere.fi)

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa muutosta hakea se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen, kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen sekä kuntien yhteisen toimielimen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.