Yhdyskuntalautakunta, kokous 8.12.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 341 Tampereen kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma 

TRE:4312/11.03.00/2019

Valmistelija

  • Åkerman Maria, Vesihuoltoinsinööri

Valmistelijan yhteystiedot

 Vesihuoltoinsinööri Maria Åkerman, puh. 040 801 6946, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Edellinen Tampereen kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma on laadittu vuonna 2008, eikä se ole enää viime vuosina ohjannut vesihuollon laajenemista merkittävien uusien maankäytön suunnitelmien myötä. Vuonna 2014 voimaan tulleessa vesihuoltolain muutoksessa kunnille asetettu velvoite laatia vesihuollon kehittämissuunnitelma poistettiin, mutta lain mukaan kunnan tulee edelleen kehittää vesihuoltoa yhdyskuntakehitystä vastaavasti (vesihuoltolaki 5 §).  Vesihuollon kehittämissuunnitelman päivittämisen tavoitteena on laatia aikaisempaa strategisempi suunnitelma. Kehittämissuunnitelma ei ole sitova oikeusvaikutteinen asiakirja vaan tavoitteellinen suunnitelma, jossa esitetään kaupungin vesihuollon kehittämisen suuntaviivat ja periaatteet.

Tampereen kantakaupungin alueella lähes kaikki kiinteistöt ovat vesihuoltoverkoston piirissä ja vesihuoltopalveluista vastaa toiminta-alueellaan Tampereen Vesi. Tampereen seudulla on merkittävää väestön ja työpaikkojen määrän kasvua, ja sen myötä myös eri kuntien taajamat kuroutuvat lähemmäs toisiaan ja alueellista infraa kehitetään merkittävästi. Investointitarpeet vesihuoltoon ovat merkittäviä, ja samanaikaisesti tulee huolehtia myös vesihuoltoinfran riittävästä saneeraustasosta.

Pohjois-Tampereen alueella toimii kolme vesiyhtymää, mutta valtaosa Pohjois-Tampereen kiinteistöistä huolehtii vesihuollostaan itse. Vesihuoltolain muutosten (2014) myötä liittymisvelvollisuus vesihuoltoverkostoon taajaman ulkopuolella poistui, mikäli lain määrittämät edellytykset täyttyvät. Vesihuollon kehittämissuunnitelmassa haja-asutusalueen vesihuollon kehittämistarpeita on tarkasteltu uudistuneen vesihuoltolainsäädännön valossa. Suunnitelmassa esitetään, että Pohjois-Tampereen alueella ei ole tällä hetkellä sellaisia alueita, joita vesihuoltolain mukainen kunnan järjestämisvelvollisuus koskisi.

Vesihuollon kehittämissuunnitelman tavoitteena on koota vesihuollon kehittämis- ja selvitystarpeet ja määrittää kehittämistoimenpiteet ja niiden aikataulut seuraavien noin kymmenen vuoden ajaksi. Suunnitelma kattaa koko Tampereen kaupungin alueen.

Suunnitteluprosessi aloitettiin vuonna 2018. Suunnitelma oli nähtävillä 4.9.2019-30.9.2019 ja nähtävilläoloaikana järjestettiin yleisötilaisuus Kämmenniemen koululla 16.9.2019. Suunnitelman nähtävilläolosta tiedotettiin kaupungin verkkosivuilla ja Teisko-Aitolahti-lehdessä. Nähtävilläoloaikana saatiin lausunnot Kangasalan elinympäristölautakunnalta, Kangasalan Vesi -liikelaitokselta, Nokian Vesi Oy:ltä, Lempäälän kunnalta, Sisaruspohjan alueen vesiosuuskunnalta ja Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta. Suunnitelmaa on täsmennetty lausuntojen perusteella. Suurimmat muutokset koskivat Pohjois-Tampereen alueen vesihuollon järjestämisvelvollisuuden arviointia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Vesihuollon kehittämissuunnitelma hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kettunen Riitta/Vesi, Jokela Petri/Vesi, Laakkonen Pekka/Vesi, Hyypiä Jouni/Vesi, Heinonen Pekka, Hastio Pia, Niilo-Rämä Anna-Maria, Sisaruspohjan alueen vesiosuuskunta, Nurmin Vesihuolto-osuuskunta, Velaatan vesiyhtymä, Pirkanmaan ELY-keskus, lausunnon antaneet

Liitteet


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)