Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 19.5.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 92 Messukylän päiväkodin hankesuunnitelma 

TRE:2945/10.03.07/2021

Valmistelija

  • Viljakka Jarmo, Hankepäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Hankepäällikkö Jarmo Viljakka, puh. 040 806 4105, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Rakentamishankkeiden käsittely toimielimissä lähtee liikkeelle yleensä palveluverkon kehittämiseen liittyvistä selvityksistä, kiinteistöjen perusparannustarpeesta tai muista tilajärjestelytarpeista. Ensimmäisessä vaiheessa hankkeesta laaditaan tarveselvitys, jonka hyväksyy asianomainen käyttäjälautakunta. Nykyisin tavoitteena on, että tilatarpeita selvitetään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja useiden käyttäjälautakuntien hankkeiden tarveselvitys käsitellään kaupunginhallituksessa kuten muutkin tilahankkeeseen liittyvät asiakirjat. Tarveselvityksen jälkeen Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä käynnistää hankkeen hankesuunnittelun, jonka myötä valmistuu hankesuunnitelma. Asunto- ja kiinteistölautakunta hyväksyy hankesuunnitelman jatkosuunnittelun pohjaksi tilojen osalta. Käyttötalousvaikutusten osalta hankesuunnitelman hyväksyy toimivaltainen viranomainen. Tämän jälkeen valmistellaan toteutussuunnitelma, jonka hyväksyy asunto- ja kiinteistölautakunta. Muihin asianomaisiin toimielimiin toteutussuunnitelma voidaan viedä tiedoksi. Hyväksyttäväksi toteutussuunnitelma viedään muihin toimielimiin vain siinä tapauksessa, että se poikkeaa oleellisesti hankesuunnitelmasta, esimerkiksi kustannusten noustua 10–15 % hankesuunnitelmasta.

Messukylän uusi 160 lapsen päiväkoti sijaitsee Messukylän kaupunginosassa Messukylänkadun ja Kyläojankadun kulmassa osoitteessa Messukylänkatu 33, 33700 Tampere. Etäisyys Keskustorilta on noin 6 km. Päiväkodin valmistumisen jälkeen luovutaan vanhasta Messukylän päiväkodista.

Tilan tarve

Päiväkodissa on seitsemän ryhmää, yhteensä 160 lasta. Henkilökuntaa on yhteensä noin 30. Tilaohjelman mukainen toimintojen tilantarve on yhteensä 1 729 hym2. Rakennuksen arvioitu huoneistoala, vuokran maksun peruste, on 2 281 htm2.

Aikataulu

Alustavan arvion mukaan asemakaava vahvistuu syyskuussa 2021, mikäli siitä ei valiteta. Toteutussuunnittelu alkaa hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen elokuussa 2021. Urakkalaskenta on tarkoitus toteuttaa toukokuun ja syyskuun 2022 välisenä aikana, jolloin hankkeen toteutussuunnitelma olisi hyväksyttävänä syyskuussa 2022. Rakennustyöt on tarkoitus ajoittaa lokakuun 2022 ja marraskuun 2023 väliselle ajalle, jolloin rakennus voidaan varustella joulukuun aikana ja ottaa käyttöön tammikuussa vuonna 2024.

Hankkeen toteuttamiseen liittyvät tiedot

Kohteen asemakaavamuutos (asemakaavanumero 8689) on vireillä (Dno TRE:4978/10.02.01/2017). Alustavan arvion mukaan asemakaava vahvistuu syyskuussa 2021, mikäli siitä ei valiteta. Asemakaavamuutos tehdään koko korttelista ja se koskee uutta päiväkotia sekä olemassa olevaa koulukiinteistöä. Päiväkodille varataan riittävästi rakennusoikeutta, joka mahdollistaa 160 lapsen uudisrakennuksen rakentamisen. Saatto- ja pysäköintipaikkojen määrä määritetään tulevassa asemakaavassa, lähtökohtaisesti paikkojen määrittelyssä noudatetaan Tampereen pysäköintipolitiikkaa ja suunnitteluohjeita. Päiväkodille ja koululle suunnitellaan yhteiset pysäköinti- ja saattopaikat. Suunnitelma on tehty yhteistyössä asemakaavoituksen kanssa ja on vireillä olevan asemakaavan mukainen. Päiväkodille osoitettavan alueen koko on noin 5 720 m2. Urakka-alueen pinta-ala on noin 6 470 m2. Tontti rajautuu etelässä Messukylänkatuun ja idässä ja pohjoisessa Kyläojankatuun. Kaksikerroksinen rakennus sijoittuu Messukylänkadun ja Kyläojankadun kulmaan. Piha suunnitellaan esteettömäksi. Ryhmien sisäänkäynnit sijaitsevat pihan puolella. Iltakäytön sisäänkäynti sijoitetaan Messukylänkadun puolelle siten, että se on helposti saavutettavissa. Leikkipihan koko on noin 2 680 m2 ja mitoitus on noin 16,8 m2/lapsi. Päivähoidon tilat sijoittuvat kahteen kerrokseen. Pinta-ala koostuu päivähoidon ryhmätiloista, keittiöstä ja ruokasalista, liikuntasalista, hallinnon tiloista ja niitä palvelevista aputiloista. Ilmastointikonehuone sijaitsee 2.kerroksessa. Rakennuksessa on henkilöhissi. Kaikkiin tiloihin on esteetön pääsy.

Investointi- ja käyttökustannukset

Suunnitelmien ja tilaohjelman perusteella tehdyissä laskelmissa on päädytty seuraavaan kustannusarvioon: 7 538 000 euroa (3 057 euroa/brm2), alv 0%.

Kiinteistön valmistuttua vuonna 2023 vuosivuokra on yhteensä 581 847 euroa. Summa jakautuu eri käyttäjäryhmille seuraavasti: varhaiskasvatus 562 326 euroa ja Pirkanmaan Voimia Oy 19 521 euroa. Rakennuksen investoinnin pääomavuokra on 452 280 euroa/vuosi, ylläpitovuokra/kiinteistönhoito 72 897 euroa/vuosi, ylläpitovuokra/Pirkanmaan Voimia Oy 3 568 euroa/vuosi, ylläpitovuokra/kunnossapito 37 773 euroa/vuosi ja tontin vuokra 15 328 euroa/vuosi. Lopullinen vuokra määräytyy käyttöönottoajan ylläpitokustannustason, hankkeen toteutuneiden investointikustannusten ja pinta-alan mukaisesti.

Hankkeelle on varattu määrärahaa vuosille 2021 - 2023 yhteensä 7 455 000 euroa.  Hanketta esitetään jatkettavaksi toteutussuunnitteluun ja hankkeen määrärahaa tarkistettavaksi urakkalaskennan kautta saatujen todellisten kustannusten mukaiseksi.

Väistötilatarpeet

Vanha Messukylän päiväkoti on toiminnassa uuden päiväkodin valmistumiseen asti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Messukylän päiväkodin hankesuunnitelma hyväksytään jatkosuunnittelun pohjaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Hankepäällikkö Jarmo Viljakka oli asiantuntijana läsnä kokouksessa ja poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Virpi Ekholm, Jarmo Viljakka, Niko Suoniemi, Anna-Maija Väänänen, Anu Rajala, Anni Andrejeff, Lauri Savisaari, Elli Rasimus, Elina Kalliohaka, Pia Mikkola, Elina Lahti, Petri Mölsä, Jukka Kauppinen, Petri Saarinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.