Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 13.10.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 122 Ideasta tuotteeksi -projektin rahoittaminen Oppisopimusrahastosta (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:6693/02.04.01/2021

Valmistelija

  • Kallioinen Outi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja,​ ammatillinen koulutus Outi Kallioinen,​ puh. 044 423 5473,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi ja asiakkuusjohtaja Pirjo Järvinen, puh. 050 555 5526, etunimi.a.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, ​ puh. 040 801 6103, ​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Oppisopimuskoulutuksen tuotekehitysmalli Tredussa -projektissa (2019–2021) on tuotteistettu ja pilotoitu yhdessä yli neljäkymmenen yhteistyöyrityksen tai muun kumppanin kanssa kaksikymmentä koulutustuotepilottia. Pilotit ovat tuoneet Tampereen seudun ammattiopistoon, Treduun arviolta 100 uutta oppisopimusopiskelijaa. Hankkeessa on kokeiltu innovatiivisia koulutusratkaisuja ja mallinnettu oppisopimusmuotoiseen aikuiskoulutukseen asiakaslähtöinen ja ketterä tuotekehitysprosessi. Tuotekehitysmalli, Ideasta tuotteeksi, on lanseerattu Tredussa keväällä 2021.  

Tuotekehitysmallin ympärille on rakennettu ja pilotoitu fasilitoitavia palveluja, joiden avulla varmistetaan koulutustuotteiden työelämälähtöisyyttä, lisätään henkilöstön tuotteistamisosaamista ja edistetään tuotekehitystoiminnan ketteryyttä Tredussa.

Jatkuvan oppimisen uudistus, sekä osaltaan korona, ovat entisestään lisänneet painetta työssä olevien ja työikäisen väestön osaamisen kehittämisen edistämiseen. Pirkanmaalaiset yrittäjät ja työnantajat odottavat ammatilliselta koulutukselta palveluita, jotka vastaavat osaamisvajeeseen ja parantavat niiden elinvoimaa ja kilpailukykyä. Osallistamalla työnantajia ja yrittäjiä tuotekehitykseen varmistetaan koulutuksen ja työelämän tarpeiden parempi kohtaanto ja tuetaan osaavan työvoiman saatavuutta. Tällä hetkellä Tredun palvelutarjonnan uudistuminen edellyttää tuotekehitysosaamisen ja -ketteryyden lisäämistä erityisesti tutkinnon osa- ja hybridikoulutusten osalta. 

Projektin tavoite

Jatkorahoituksen tavoitteena on laajentaa Ideasta tuotteeksi –palvelun käyttö koko Treduun sekä kehittää ja laajentaa Pirkanmaan yrittäjille ja työnantajille osaamistarpeeseen kohdennettua, jatkuvasti uudistuvaa koulutustarjontaa. Projektin avulla Tredun ja työelämän välinen yhteistyö ammatillisen osaamisen uudistamisessa tiivistyy ja tuotekehitystoiminta vakiintuu ja palvelujen uudistamisen kulttuuri kehittyy koko Tredussa. 

Tavoitteena jatkohankkeessa on: 

  • Kehittää 50 uutta koulutustuotetta, jossa on vähintään 200 uutta oppisopimusopiskelijaa.
  • Luoda oppisopimuskoulutuksen koulutusvalikoima, joka uudistuu työelämän tarpeen mukaan ja mahdollistaa asiakaskohtaiset räätälöinnit (pienet osaamiskokonaisuudet).
  • Vakiinnuttaa käytännöt ennakointi- ja toimintaympäristötietoon sekä yhteiskehittämiseen pohjautuvaan koulutussuunnitteluun.

 

Projektin toteutus

Hanke toteutetaan vuosien 2022 - 2024 aikana. Toimenpiteiden avulla:

  • Varmistetaan tuotekehitysmallin (Moodle) käyttöönottoa laajasti Tredussa.
  • Tuotteistetaan yhdessä asiakkaiden kanssa vakioituja oppisopimuskoulutustuotteita, joita voidaan muotoilla eri asiakastarpeisiin vastaaviksi.
  • Kehitetään tuotekehitysprosessia yhdessä innovatiivisen ulkoisen palveluntuottajan kanssa hyödyntäen ulkopuolista asiantuntijuutta tuotekehitysosaamisen lisäämisessä sekä asiakkaiden osallistamisen mallien toteuttamisessa ja kehittämisessä. 

Tredun johto mahdollistaa henkilöstön osallistumisen tuotekehityskokonaisuuteen, ohjaa toimintaa sekä tekee katselmuksia.  Hankkeesta tehdään vuosittain tarkennettu toteutussuunnitelma, jota seurataan. Projektista raportoidaan rahoittajalle vuosittain.  

Rahoitus

Projektin rahoitustarve on yhteensä 345 000 euroa, joka jakaantuu kolmelle vuodelle. Vuodelle 2022 rahoitusta tarvitaan 115 000 euroa, vuodelle 2023 tarve on 165 000 euroa ja vuodelle 2024 tarve on 65 000 euroa.

Oppisopimusrahaston 20.10.2014 hyväksyttyjen sääntöjen mukaan rahaston varojen käytöstä päättää elinvoima- ja osaamislautakunta (entinen osaamis- ja elinkeinolautakunta). Rahaston sääntöjen mukaan varoja myönnetään oppisopimustoiminnan kehittämiseen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Kilpailukykyjohtaja

Ideasta tuotteeksi -projektille myönnetään 345 000 euroa oppisopimusrahastosta.

Projekti toteutetaan ajalla 2022 - 2024.

Projektien etenemisestä raportoidaan lautakunnalle vuosittain.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tredun johtoryhmä, Pirjo A Järvinen, Hanna Orava, Piritta Haapahuhta, Erja Luttinen, Kaisa Luhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.