Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 13.10.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 121 Varainhoitovuoden 2021 aikana jaettavaksi jätetyn perusrahoituksen ja kolmannen lisätalousarvion perusteella koronavirustilanteen johdosta tarvittaviin tukitoimiin myönnettävän lisärahoituksen hakeminen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:1659/02.04.01/2021

Valmistelija

  • Kallioinen Outi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja,​ ammatillinen koulutus Outi Kallioinen,​ puh. 044 423 5473,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen,  puh. 040 801 6103,  etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kirjeellään 16.9.2021 (VN/23589/2021) avannut varainhoitovuoden 2021 aikana jaettavaksi jätetyn perusrahoituksen ja kolmannen lisätalousarvion perusteella koronavirustilanteen johdosta tarvittaviin tukitoimiin osaamisvajeiden paikkaamiseksi myönnettävän lisärahoituksen haut. Hakemus tulee toimittaa opetus- ja kulttuuriministeriöön viimeistään 15.10.2021.

Varainhoitovuoden 2021 aikana on perusrahoitusta jätetty haettavaksi noin 12 miljoonaa euroa ja kolmannen lisätalousarvion perusteella lisärahoitusta 5 miljoonaa euroa

Koulutuksen järjestäjät voivat hakea varainhoitovuoden aikana ilmenneisiin tarpeisiin jätettyä perusrahoitusta tavoitteellisina opiskelijavuosina ja/tai erityisen perustellusta syystä perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena.

Tavoitteelliset opiskelijavuodet

Toisella lisäsuoritepäätöksellä jaettavien tavoitteellisen opiskelijavuosia voidaan jakaa enintään 2243. Jaettavien opiskelijavuosia ei kohdenneta erikseen työvoimakoulutukseen, mutta koulutuksen järjestäjä voi tarvittaessa käyttää saamaansa opiskelijavuosilisäystä myös työvoimakoulutuksen järjestämiseen.

Tavoitteellisia opiskelijavuosia voidaan myöntää niille koulutuksen järjestäjille, jotka hakemustensa perusteella pystyvät tehokkaimmin lisäämään työvoiman saatavuutta ja kohtaantoa parantavia koulutuspalveluja ensisijaisilla toiminta-alueillaan, ja joilla oppivelvollisia aloitti tänä vuonna ennakoitua suurempi määrä.

Tavoitteellisia opiskelijavuosia on tarkoitus kohdentaa vain sellaisille koulutuksen järjestäjille, joiden kuluvan vuoden opiskelijavuositoteuman ministeriö arvioi ylittävän jo myönnettyjen tavoitteellisten opiskelijavuosien määrän. Ministeriö käyttää arvionsa pohjana Koski-järjestelmän mukaisia toteumatietoja. 

Perusrahoituksen harkinnanvarainen korotus

Perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta voi hakea seuraavin perustein:

  • tarve, joka ei ole ollut ennakoitavissa varsinaista suoritepäätöstä tehtäessä
  • työvoiman saatavuuden ja kohtaannon parantamiseksi välttämätön koulutustarjonnan lisäys kohdentuu erityisen kalliin koulutuksen järjestämiseen ja/tai
  • oppivelvollisten koulutukseen pääsyn turvaamiseksi koulutustarjonnan lisäystarve kohdistuu erityisen kalliin koulutuksen järjestämiseen, eikä koulutuksen järjestäjällä ole kokonaisrahoituksensa puitteissa muutoin mahdollista toteuttaa tarvittavaa edellä mainittua koulutustarjonnan lisäystä.

 

Koulutuksenjärjestäjä voi lisäksi hakea harkinnanvaraista korotusta oppivelvolliselle maksettujen matka- ja majoituskorvausten kompensointiin, jotka on maksettu, kun opiskelijan matka kodista oppilaitokseen on yli 100 kilometriä. Harkinnanvarainen korotus myönnetään toteutuneiden kustannusten perusteella.

Vuoden 2021 kolmannen lisätalousarvion perusteella koronavirustilanteen johdosta tarvittaviin tukitoimiin osaamisvajeiden paikkaamiseksi myönnettävä lisärahoitus

Koronavirustilanteen johdosta tarvittaviin tukitoimiin osaamisvajeiden paikkaamiseksi on myönnetty lisärahoitusta syksyllä 2020 ja keväällä 2021. Lisärahoitus oli tarkoitettu käytettäväksi tarvittaviin tukitoimiin opintojen keskeyttämisen ehkäisemiseen ja opiskelijoiden hyvinvoinnin lisäämiseen sekä opiskelijoiden osaamiserojen tasoittamiseen ja valmistuvien ammattiosaamisen varmistamiseen. Tukitoimia tuli kohdentaa erityisesti pitkien etäopetusjaksojen aiheuttamien ongelmien lieventämiseen sekä erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden keskeyttämisen ehkäisyyn. Nyt jaettava lisärahoitus on tarkoitus kohdentaa näiden toimien loppuun saattamiseen. 

Esitys haettavaksi rahoitukseksi

Esitetään, että Tampereen kaupunki hakee tavoitteellisten opiskelijavuosien määrän lisäystä 120 opiskelijavuotta työvoiman saatavuutta ja kohtaantoa parantavien koulutuspalvelujen lisäämiseksi ja 20 opiskelijavuotta tänä syksynä aloittaneiden oppivelvollisten ennakoitua suurempaan määrään vastaamiseksi.

Lisäksi esitetään, että haetaan erityisen kalliin koulutuksen tarjonnan lisäämiseksi harkinnanvaraista korotusta lentokoneasennuskoulutuksen järjestämiseen 150 000 euroa.

Perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta koronavirustilanteen aiheuttamien osaamisvajeiden paikkaamiseen haetaan 250 000 euroa jo aloitettujen toimenpiteiden loppuun saattamiseksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Kilpailukykyjohtaja

Opiskelijavuosilisäystä haetaan

  • työvoiman saatavuutta ja kohtaantoa parantavien koulutuspalvelujen lisäämiseksi ensisijaisilla toiminta-alueilla 120 opiskelijavuotta, sekä
  • tänä syksynä aloittaneiden oppivelvollisten ennakoitua suurempaan määrään vastaamiseksi 20 opiskelijavuotta.

Perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta haetaan 150 000 euroa kohdentuen lentokoneasennuksen perustutkintokoulutukseen.

Koronavirusepidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin haetaan lisärahoitusta 250 000 euroa.

Johtaja, ammatillinen koulutus valtuutetaan täydentämään ja allekirjoittamaan lisäsuoritepäätöksen hakemus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tredu johtoryhmä, Anne Haapalehto, Piritta Haapahuhta, Noora Suorsa, Anne Nousiainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)