Kaupunginhallitus, kokous 29.11.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 552 UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallin tilannekatsaus ja kehittämistyön tavoitteet (kehittämiskokousasia) 

TRE:4152/00.01.05/2020

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Lapsiasiamies Tiia Heinäsuo, puh. 050 411 2434 ja projektisuunnittelija Johanna Pyymäki, puh. 041 730 7248, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuonna 2020 käynnistyi Tampere Junior -kehitysohjelma, johon sisältyi hakeminen UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 10.8.2020 hakemisesta ja UNICEF valitsi Tampereen mukaan vuoden 2021 alusta alkaen.

Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Mallin mukaisen kehittämistyön avulla kunnassa edistetään lasten oikeuksien toteutumista. Tavoitteena ovat pysyvät, rakenteelliset muutokset kunnan toiminnassa. Malli auttaa tunnistamaan erityisesti heikommassa asemassa olevat lapset ja nuoret sekä parantamaan heidän hyvinvointiaan. Tampereella mallin mukaisen kehittämistyön teemoiksi on valittu osallisuus ja turvallisuus.

Vuoden 2021 aikana on tehty Tampereen nykytilan kartoitus. Arviointia on tehty 42:n lapsen oikeuksiin perustuvan indikaattorin osalta, liittyen kaupungin toimintaan, rakenteisiin ja prosesseihin. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tilaa on tarkasteltu tilastotietojen avulla (mm. kouluterveyskysely). Lasten ja nuorten näkemyksiä on selvitetty laajasti sekä kohdennetusti haavoittuvassa asemassa olevilta lapsilta.

Toimintasuunnitelmaluonnokseen on kirjattu viisi tavoitetta, jotka ovat nousseet nykytilan kartoituksesta sekä lasten ja nuorten näkemyksistä UNICEFin ohjeistuksen mukaisesti. Tavoitteisiin liittyviä toimenpiteitä tarkennetaan vuoden 2021 lopulla ja vuoden 2022 alussa, jonka jälkeen UNICEF hyväksyy toimintasuunnitelman ja varsinainen kehittämistyö käynnistyy. Tavoitteet kirjataan suoraan arvioiduista indikaattoreista. Tampereen tavoitteiksi ehdotetaan seuraavia:

  1. Kunta varmistaa, että jokainen lapsi ja nuori saa tietoa omista oikeuksistaan (ihmisoikeuskasvatus). Tunnemme lapsen oikeudet Tampereella.
  2. Kunta varmistaa, että myös haavoittuvassa asemassa olevien lasten osallisuus toteutuu, ja arvioi sitä. Tampereella jokainen lapsi saa osallistua ja vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin.
  3. Lapsivaikutusten arvioinnin (LAVA) käyttöönoton ja systemaattisen toteuttamisen tueksi on kunnassa käytössä selkeät ohjeistukset. Rakennamme lapsiystävällistä Tamperetta yhdessä, myös osana päätöksentekoa.
  4. Kunta varmistaa, että jokaisen lapsen elämässä on vähintään yksi turvallinen aikuinen, johon lapsi voi luottaa ja joka tukee lasta kasvussa. Tampereella kohtaamme lapset yksilöinä ja tunnistamme heidän vahvuutensa.
  5. Lapsille suunnatuissa palveluissa ehkäistään kiusaamista ja edistetään yhteisöllisyyttä. Lisäksi lasten kasvuympäristöissä edistetään lasten tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Tampereella jokaisen lapsen tukena on turvallinen yhteisö.


Mallin ja sen kehittämistyön etenemistä seuraa monialainen koordinaatioryhmä, sekä nuorten asiantuntijaryhmä. Kehittämistyön arviointi tehdään kahden vuoden kuluttua, jonka perusteella UNICEF arvioi, myöntääkö se Tampereelle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.   

Lapsiystävällinen kunta -mallissa onnistuminen ja tunnustuksen saaminen edellyttävät koko kaupunkiorganisaation sitoutumista malliin ja siinä toteutettavaan kehittämistyöhön. Tampereella lapsiystävällinen kunta -mallin kehittämistyötä tehdään osana Tampere Junior -kehitysohjelmaa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallin tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Tampereen UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallin kehittämistyön tavoitteet hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Lauri Savisaarelle ja lapsiasiamies Tiia Heinäsuolle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Leena Viitasaari, Outi Valkama, Johanna Pyymäki, Tiia Heinäsuo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.