Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 22.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 53 Kulttuuriharrastusyhdistysten toiminta-avustukset vuodelle 2022  

TRE:3/12.03.00/2022

Valmistelija

  • Ahonen Juha, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tapahtumakoordinaattori Venla Moisala, puh. 040 800 4836, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Leeni Herrala, puh. 040 481 8428, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2022 toiminta-avustukset julistettiin haettaviksi 3.1.2022. Hakuaika päättyi 31.1.2022 klo 15.45. Määräaikaan mennessä kulttuuriharrastusyhdistyksen toiminta-avustusta haki 46 yhteisöä (siirtojen jälkeen 53 yhteisöä). Vuonna 2021 hakijoita oli siirtojen jälkeen 61. Avustuskokonaisuuteen vuonna 2022 tulleet kirjallisuusyhdistysten hakemukset (3 kpl) on käsitelty erikseen valmistelijan esteellisyydestä johtuen.

Kaupunginvaltuuston tekemän talouden tasapainottamisohjelman mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden avustusmäärärahoihin tehtiin leikkauksia vuosina 2018–2020. Vuonna 2021 sivistys- ja kulttuurilautakunnan avustusmäärärahat säilyivät lähes ennallaan, eikä leikkauksiin ole varauduttu myöskään vuoden 2022 talousarviossa. Vuoden 2022 määräraha on 41 500 euroa, josta 1400 euroa on osoitettu erikseen valmisteltaviin kirjallisuusyhdistysten avustuksiin.

Kulttuuriharrastusyhdistysten toiminta-avustuksia esitetään myönnettäväksi yhteensä 36 600 euroa. Erikseen valmisteltavien kirjallisuusyhdistysten avustusten kanssa yhteissumma on 38 000 euroa. Tila-avustuksia esitetään myönnettäväksi yhteensä 8623 euroa. Vuonna 2021 toiminta-avustuksia myönnettiin kulttuuriharrastusyhdistysten avustuskokonaisuudesta yhteensä 38 700 euroa.

Avustamisen periaatteet ja arviointikriteerit

Avustuskokonaisuudelle on kirjattu arviointikriteerit, joiden valossa avustushakemuksia arvioidaan (sivistys- ja kulttuurilautakunta 24.10.2019, päivitetty 14.12.2021). Kulttuuriharrastusyhdistyksille suunnattuja toiminta-avustuksia voidaan myöntää Tampereella toimiville yhteisöille, joiden pääasiallinen toiminta keskittyy kuntalaisten harrastusmahdollisuuksien lisäämiseen taiteen ja kulttuurin eri osa-alueilla.  Avustusta voidaan myöntää seuraavien kategorioiden mukaiseen toimintaan: erityisryhmien (esim. vammaisryhmät) kulttuuriharrastustoiminta, kirjallisuus, kuorot, kuvataide, lastenkulttuurin sisältöjen kehittäminen, orkesterit, taiteidenväliset, tanssi ja teatteri.

Avustusta voidaan myöntää säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastustoimintaan, josta muodostuu kuluja. Avustusta ei myönnetä ammatinharjoittamiseksi tulkittavaan toimintaan vaan laaja-alaiseen ja harrastuspohjaiseen toimintaan. Toiminnan piirissä tulee olla vähintään 30 aktiivista toimijaa, pois lukien kategoriat ’erityisryhmien kulttuuriharrastustoiminta’ ja ’lastenkulttuurin kehittäminen’. Avustusta ei kohdenneta retkitoiminnan kuluihin. Avustusta ei myönnetä oppilaitosten sisäisille opiskelijajärjestöille, valtakunnallisille tai piirijärjestöille eikä taiteen perusopetusta antavien koulujen tai muiden oppilaitosten kannatusyhdistyksille. 

Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustustoiminnan yleisten periaatteiden (kh 23.11.2009, päivitetty 25.11.2019) mukaan kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Mikäli yhdistyksen toiminta on laaja-alaista, tulee yhdistyksen asiakirjoista voida todentaa avustettavan toiminnan sisältö ja kustannukset Tampereella tapahtuvassa toiminnassa.

Tampereen kaupungin toiminta-avustusta saavien yhdistysten toivotaan käyttävän Tampere.Finland -tunnusta omassa viestinnässään.

Hakemuksen siirtäminen

Esteellisyyssyistä kulttuuriharrastusyhdistysten kirjallisuusyhdistykset on valmisteltu erikseen omassa pykälässään eri valmistelijan toimesta. Nämä yhdistykset ovat: Tammerkynä ry, Pirkanmaan Lausujat ry ja Viitapiiri ry.

Samaan tarkoitukseen Tampereen kaupungilta voi saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa. Joidenkin yhdistysten hakemusten on sisällöllisen arvioinnin perusteella katsottu toimintansa luonteen vuoksi kuuluvan toisen avustuskokonaisuuden piiriin.

Tällä perusteella siirrettiin Ahjolan Setlementti ry / kansalaisopisto ja Suomen Nyrkkeilymuseoyhdistys ry. Kulttuuriharrastusyhdistysten avustuskokonaisuudesta Kulttuuri- ja taideyhteisöjen avustuskokonaisuuteen. 

Tampereen Kansainvälisen toimintakeskuksen tukiyhdistys ry:n tila-avustushakemus siirrettiin Kulttuurivähemmistöjen avustuskokonaisuuteen.

Vastaavasti seuraavien yhteisöjen hakemukset (9 kpl) siirrettiin kulttuuri- ja taideyhteisöjen kokonaisuudesta kulttuuriharrastusyhdistysten kokonaisuuteen:

  • Händel-kuoro ry
  • Kulttuurin perikunta ry
  • Kurpitsaliike ry
  • Lasten ja nuorten satumatto ry
  • Mieskuoro Laulajat ry
  • Taideyhdistys Elo ry
  • Tampere Burlesque ry
  • Tampereen arkkitehtuurikasvatus ry
  • Teatteriyhdistys Eliisa ry

 

Niin ikään Teatteriyhdistys Sokkelo ry:n ja Azucar - Tampereen salsa ry:n hakemukset siirrettiin Kulttuurivähemmistöjen toiminta-avustuskokonaisuudesta Kulttuuriharrastusyhdistysten kokonaisuuteen.

Avustusesitys

Avustusta esitetään myönnettäväksi tässä päätöksessä 50 yhteisölle yhteensä 36 600 euroa. Summaan ei ole laskettu mukaan Kulttuuriharrastusyhdistysten kokonaisuuden kirjallisuusyhdistyksiä (3kpl). Lisäksi 8 623 euron tila-avustus esitetään myönnettäväksi Kurpitsaliike ry:lle. Hakijayhteisöt, esitykseen perustuva avustussumma ja kahden edellisen vuoden avustus on esitetty liitteessä. Avustusesityksessä on huomioitu toiminnan laatu ja laajuus. Tämän lisäksi huomiota on kiinnitetty toiminnan suunnitelmallisuuteen, hakijan omaan rahoitusosuuteen sekä kaupungin edellisinä vuosina myöntämien avustusten käyttötarkoituksen toteutumiseen.

Koronapandemia on verottanut monessa yhteisössä sekä toimintaan säännöllisesti osallistuvien määrää että toimintojen ja tapahtumien määriä yleisesti, joten vuoden 2022 avustusten valmistelussa näitä seikkoja koskevia painopisteitä on arvioitu joustavasti.

Toiminta-avustus on käytettävä myönnetyn toimintavuoden aikana, eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi kaupungin myöntämää toiminta-avustusta ei ole tarkoitettu käytettäväksi Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa tehtävään tai tukemaan toimintaan. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, avustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin.

Arvioinnin perusteella joidenkin avustusta hakeneiden yhteisöjen ei voida katsoa täyttävän kulttuuriharrastusyhdistysten avustuskriteereitä:

  • Duuris-kuoro ry:lle ei myönnetä avustusta, koska yhdistyksessä on niin vähän toimijoita ja toiminta on pienimuotoista. Yhdistyksen on kuitenkin mahdollista erikseen hakea kaupunkikulttuuriyksikön tuotantotukea yleisölle suunnattujen, yksittäisten kulttuuritapahtumien ja -projektien toteuttamiseen.
  • Interaktiivisen musiikkinäytelmien yhdistys Nääspeksi ry:n hakemus hylätään hakemuksesta puuttuvien liitteiden vuoksi.

 

Muutoksena edellisiin vuosiin tila-avustuksen piiriin on tuotu Kurpitsatalo. Kurpitsaliike ry on aiemmin saanut tilat vastikkeetta käyttöönsä kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmältä erillisen sopimuksen nojalla. Uudessa mallissa tila pysyy yhdistykselle maksuttomana mutta markkinaehtoinen tilavuokra myönnetään yhdistykselle tila-avustuksena. Kulttuurin palveluryhmä maksaa vuokran kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmälle avustuspäätöksen mukaisesti. Vuokrassa mahdollisesti tapahtuvat muutokset huomioidaan vuosittain kulttuurin palveluryhmän talousarvion kehyksessä lisäyksenä tai vähennyksenä. Muutoksella tehdään yhdistyksen kaupungilta saamaa tukea läpinäkyvämmäksi sekä turvataan yhdistyksen toiminta ja kiinteistön kunnossapito. Muutos on sisäinen vastuujärjestely yksiköiden välillä ja yhdistyksen taloudelliset velvoitteet ja sen saama tuki kaupungin suuntaan pysyy muutoksen myötä samana aiempaan verrattuna.

Hakemusasiakirjat liitteineen ovat nähtävinä pyydettäessä 15.3.2022 alkaen. Yhteyshenkilö tapahtumakoordinaattori Venla Moisala, etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 800 4836.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Kulttuuriharrastusyhdistysten toiminta-avustukset jaetaan liitteenä olevan esityksen mukaisesti kulttuurin palveluryhmän kustannuspaikalta 137010, sisäinen tilaus 23918, kulttuuriharrastusyhdistysten toiminta-avustukset. Tila-avustus maksetaan puolestaan kustannuspaikalta 137011.

Avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa, mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2021 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakijat, Teemu Irri, Päivi Lehtinen, Marianna Lehtinen, Venla Moisala, Susanna Lundström, Sirpa Peuraniemi, Eija Koivusalo, Niina Niiniluoto, Aliisa Piirla

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.