Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 22.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 48 Liikuntapalvelujen toiminta-avustukset vuodelle 2022 

TRE:5/12.04.00/2022

Valmistelija

  • Paavola Pekka P., Liikunta- ja nuorisojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Anna Henttonen, puh. 040 660 2057, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Leeni Herrala, puh. 040 481 8428, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2022 toiminta-avustukset julistettiin haettaviksi 3.1.2022. Hakuaika päättyi 31.1.2022 klo 15.45. Määräaikaan mennessä liikuntapalvelujen toiminta-avustusta haki 97 yhteisöä (siirtojen jälkeen 96). Vuonna 2021 hakijoita oli siirtojen jälkeen 95.

Vuonna 2022 sivistys- ja kulttuurilautakunnan toiminta-avustusten määrärahat säilyvät vuoden 2021 tasolla. Liikuntapalvelujen toiminta-avustusten määrärahaan on lisätty talviuintisaunatoinnan avustuksista vuonna 2022 vähennetty määrä. Määräraha vuodelle 2022 on 809 000 euroa. Avustusesitys on valmisteltu siten, että liikuntapalvelujen toiminta-avustuksina esitetään myönnettäväksi tamperelaisille yhteisöille yhteensä 759 000 euroa. Lisäksi esitetään lautakunnan kokouksessa 22.3.2022 erikseen päätettäväksi toiminta-avustuksen myöntämistä Tampereen Urheiluakatemian toimintaan.

Avustamisen periaatteet ja arviointikriteerit

Avustuskokonaisuudelle on määritelty arviointikriteerit, joiden valossa avustushakemuksia arvioidaan (sikula 14.12.2021, § 170). Liikuntapalvelujen toiminta-avustuksia voidaan kriteerien mukaan myöntää Tampereella toimiville yhteisöille, joiden toiminta keskittyy pääosin tamperelaisille suunnattuun terveyttä edistävään liikuntaan, kilpa- ja huippu-urheiluun sekä niihin liittyvään kansalaistoimintaan. Avustuksia ei pääsääntöisesti myönnetä yhdistykselle, jolla ei ole lapsille ja/tai nuorille suunnattua harrastetoimintaa tai joiden toiminta on pienimuotoista. Avustuksia ei myönnetä oppilaitosten sisäisille opiskelijajärjestöille eikä pääsääntöisesti valtakunnallisille tai piirijärjestöille.

Sisällöllisessä arvioinnissa määrällinen painotus on 80 prosenttia ja laadullinen vastaavasti 20 prosenttia. Toimintaan aktiivisesti osallistuneiden alle 20-vuotiaiden jäsenmäärä muodostaa suurimman osan määrällisestä painotuksesta. Toisena määrällisenä painopisteenä on kaupungin ulkopuolisten tilojen käytöstä syntyneet kustannukset. Laadullisessa arvioinnissa on otettu huomioon urheilullinen menestys, terveyden edistäminen, yhteiskunnallinen toiminta, tapahtumat ja ekologisesti kestävä kehitys.

Arviointikriteerit toteuttavat edelleen kaupungin strategisia linjauksia. Avustusesitykset pohjautuvat sekä kriteeristön tuottamaan euromääräiseen että aiempien vuosien avustussummien väliseen arviointiin.

Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustustoiminnan yleisten periaatteiden (kh 23.11.2009, päivitetty 25.11.2019) mukaan kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Avustusta ei myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Mikäli yhdistyksen toiminta on laaja-alaista, tulee yhdistyksen asiakirjoista voida todentaa avustettavan toiminnan sisältö ja kustannukset Tampereella tapahtuvassa toiminnassa.

Tampereen kaupungin toiminta-avustusta saavien yhdistysten ja yhteisöjen toivotaan käyttävän Tampere.Finland -tunnusta omassa viestinnässään.

Hakemusten siirtäminen

Samaan tarkoitukseen Tampereen kaupungilta voi saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa. Joidenkin yhdistysten hakemusten on sisällöllisen arvioinnin perusteella katsottu toimintansa luonteen vuoksi kuuluvan toisen avustuskokonaisuuden piiriin. Tällä perusteella Tampereen Seudun invalidit ry:n ja Tampereen A-Kilta ry:n hakemukset siirrettiin liikuntapalvelujen avustuksista soveltavan liikunnan (erityisliikunnan) toiminta-avustuksiin ja Tampereen Veteraanikeilaajat ry:n hakemus ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen toiminta-avustuksiin. Lisäksi liikuntapalvelujen kokonaisuuteen siirrettiin Pyöräilyseura Kaupin Kanuunat ry:n hakemus nuorisotyön ja nuorten harrastustoiminnan edistämisen toiminta-avustuksista ja Tanssiseura Hurmio ry:n hakemus terveyden, hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisen toiminta-avustukset (SOTELA). Lisäksi liikuntapalvelujen avustuskokonaisuudesta on siirretty Varalan Säätiön hakemus käsiteltäväksi erillispäätöksenä.

Avustusesitys

Lautakunnan hyväksymien avustuskriteerien mukaan liikuntapalvelujen toiminta-avustuksia ei esitetä myönnettäväksi sellaisille yhdistyksille, joiden edellisen toimintakauden varsinainen toiminta, lapsi- ja nuorisoliikunta tai tilitapahtumat ovat olleet vähäisiä. Yhdistykset (14 kpl), joiden lapsi- ja nuorisoliikuntatoiminta on ollut vähäisiä, eikä sillä perusteella esitetä avustusta vuonna 2022 ovat Bujinkan shinden dojo tampere ry, FC Bling Bling ry, Koivistonkylän Kunto ry, Lampuoti ry, Pirkan Moottorimiehet ry, Pirkanmaan Kaarikoirat Ry, Pirkka-Melojat ry, Respeite Capoeira ry, Seigikai ry, Tampereen Jousiampujat ry, Tampereen Kuntoliikunta ry TAKU, Tanssiseura Hurmio ry, Team Elite ry ja Teivo Stayers ry. Lisäksi Tampere Saints Ry:lle ei esitetä avustusta, koska yhdistys ei ole toimittanut vaadittuja liitteitä.

Liikuntapalvelujen toiminta-avustuksia esitetään myönnettäväksi 80 yhdistykselle yhteensä 759 000 euron arvosta. Liitteessä on kooste avustusta vuonna 2022 hakeneista yhteisöistä, esitetyistä avustussummista sekä kahden edellisen vuoden avustukset.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi kaupungin myöntämää toiminta-avustusta ei ole tarkoitettu käytettäväksi Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa tehtävään tai tukemaan toimintaan. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, avustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin.

Hakemusasiakirjoja liitteineen voi pyytää nähtäväksi suunnittelija Anna Henttoselta (etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 660 2057).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Liikuntapalvelujen toiminta-avustukset jaetaan liitteenä olevan esityksen mukaisesti liikunnan ja nuorison palveluryhmän kustannuspaikalta 137016, sisäinen tilaus 23925, liikuntapalvelujen avustukset.

Avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai peruuttaa, mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2022 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Päätös

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Esittelijä muutti päätösehdotuksen liitteenä olevaa avustusesitystä siten, että Dream Team Cheerleaders DTC ry:lle myönnetään 11 000 euroa ja Teiskon Urheilijat ry:lle 3 000 euroa avustusta. Puheenjohtaja totesi näin korjatun esityksen toimivan asian käsittelyn pohjana.

Puheenjohtaja Matti Helimo teki seuraavan muutosehdotuksen avustusesitykseen: Koovee ry:lle myönnetään 66 000 euroa, Tampereen Pyrintö ry:lle 59 000 euroa ja Tampereen Voimailuseura ry:lle 11 000 euroa avustusta. Tuila Jaatinen kannatti ehdotusta. Muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Hakijat, Anna Henttonen, Pekka P. Paavola, Susanna Lundström, Teemu Irri, Päivi Lehtinen, Sirpa Peuraniemi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.