Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen johtokunta, kokous 24.8.2022

§ 43 Sähköbussien hankinnan valmistelu 

TRE:5623/02.07.01/2022

Valmistelija

  • Pirhonen Pekka, Toimitusjohtaja
  • Keinonen Kalle, Kalustopäällikkö

Lisätietoja päätöksestä

kalustopäällikkö Kalle Keinonen, puh. 050 376 9213, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen Kaupunkiliikenteen johtokunta on kokouksessaan 22.6.2022 päättänyt, että talousarvion valmistelun yhteydessä selvitetään mahdollisuudet aloittaa sähköbussien hankinta vuonna 2023.

Kalustopäällikkö Kalle Keinonen:

Tehdyn selvitystyön perusteella sähköbussihankinnan toteuttamisen kannalta tarkoituksenmukaisin kilpailutustapa on neuvottelumenettely. Kilpailutuksen vaatima aika ja valmistajilta saatu tieto toimitusajoista mahdollistavat bussien liikennekäytön aloittamisen aikaisintaan vuoden 2024 alkupuolella.

Sähköisen liikenteen aloittaminen jo ennen tarkoitukseen suunnitellun varikon valmistumista vaatii Nekalan kiinteistölle rakennettavat autojen latauspisteet. Nykyinen muuntamo hyödyntäen tällaiset latauspisteet olisi rakennettavissa noin kymmenen sähköbussin liikenteen aloittamiseksi. Latauspisteiden rakennuttamisen alustava kustannusarvio on noin 0.45 miljoonaa euroa, josta myöhemmästä käyttöpaikasta riippumattomien latauslaitteiden arvo on noin puolet.

Rakennuttaminen tulee omistajaohjauksen ja kiinteistöpuolen kansaa käydyn neuvottelun perusteella liittää osaksi varikkoratkaisua koskevaa tarveselvitystä. Tarveselvityksen laatimista on jatkettu ja projektille on laadittu hankeaikataulu.

Sähköbussien toimitusten varmistamiseksi vuonna 2024 tulisi kilpailutuksen valmistelu välittömästi.

Tehdyn selvityksen mukaan kymmenen sähköbussin verottoman hinnan odotetaan kilpailutuksessa asettuvan noin 5-6 miljoonan euron tasolle.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Keinonen Kalle, Kalustopäällikkö

Toimitusjohtaja Pekka Pirhonen:

Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen johtokunta päättää merkitä tiedoksi kalustopäällikön ja toimitusjohtajan antamat selvitykset ja

että Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen vuoden 2023 talous- ja menoarvion taloussuunnitelmaosuuteen sisällytetään 5 miljoonan euron suuruinen investointiesitys sähköbussikalustoon vuodelle 2024 ja

että sähköbussien kilpailutuksen, jossa huomioidaan optioin myös vuosien 2025 ja 2026 hankintatarpeet, valmistelu aloitetaan välittömästi.

Päätös

Perusteluja koskevien muutosten jälkeen päätösehdotus hyväksyttiin muutosehdotusten mukaisesti.

Kokouskäsittely

Jussi Kuortti on kokouksessa esittänyt perusteluja koskevan muutosehdotuksen, jonka mukaan liitteenä oleva aikataulu ei ole tarkoituksenmukainen ja se tulisi poistaa.

Kuortin esitystä kannattivat jäsenet Leväsluoto ja Kivekäs. Puheenjohtaja tiedusteli muutosehdotuksen saamaa kannatusta ja totesi sen tulleen hyväksytyksi yksimielisesti.

Merkittiin, että valmistelija poistaa perustelutekstistä lauseen: "Kilpailutuksen perusteella tehtävä hankintapäätös edellyttää kuitenkin varikkoratkaisua koskevaa päätöstä"