Kaupunginhallitus, kokous 5.9.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 343 Tampereen keskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman eteneminen ja tavoitteet (kehittämiskokousasia) 

TRE:5798/08.01.02/2022

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell,​ puh. 040 564 4518,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen keskustan liikenneverkkosuunnitelma (TAKLI) hyväksyttiin kaupunginhallituksessa toukokuussa 2013. Tampereen keskustan liikenneverkkosuunnitelmassa laadittiin keskustan liikenteellinen visio vuodelle 2030 ja määritettiin vision toteuttamisstrategia ja siihen sisältyvät kärkitoimenpiteet. Suunnitelma keskittyi alueellisesti kaupungin ydinkeskustaan, Pyhäjärven ja Näsijärven väliselle kannakselle.

Pormestariohjelmassa vuosille 2021-2025 todetaan, että Tampereen keskustaan laaditaan kaikkia liikennemuotoja käsittävä liikennejärjestelmäsuunnitelma, jossa hyödynnetään digitalisaation sekä älyliikenteen ratkaisuja. Liikennejärjestelmäsuunnitelma laaditaan liikennesuunnittelutoimikunnan ohjauksessa. Liikennejärjestelmäsuunnitelman laatiminen on huomioitu myös Tampereen strategiassa 2030 – Tekemisen kaupunki ja palvelusuunnitelmassa.

Keskustan liikenneverkkosuunnitelman laatiminen on aloitettu vuonna 2022 työtä pohjustavien lähtökohtaselvitysten laatimisella. Näitä ovat olleet mm. maanalaiseen pysäköintiin, liikenteen tulevaisuuteen, keskustan liikenteen mallinnukseen, liikenneturvallisuuteen ja kaupunkilogistiikkaan liittyvät selvitykset. Muista liikenneverkkosuunnitelmassa huomioitavista selvityksistä voidaan mainita mm. kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma (SUMP), ITS-strategia, keskustan asiointitutkimus, kävelyn ja kaupunkielämän ohjelma sekä pyöräilyn kehittämisohjelma.

Varsinainen keskustan liikennejärjestelmäsuunnitelma laaditaan vuoden 2023 aikana. Suunnitelma liittyy kiinteästi käynnissä olevaan yleiskaavan päivitystyöhön ja liikenneverkkosuunnitelman aikataulutus sovitetaan yleiskaavatyön välitavoitteisiin.

Liikennejärjestelmäsuunnitelman vision ja tavoitteiden pohjana on vuoden 2013 liikenneverkkosuunnitelma. Visio ja tavoitteet kuitenkin tarkistetaan ja täydennetään työn alussa. Vuoden 2013 jälkeen on liikennejärjestelmässä ja toimintaympäristössä tapahtunut paljon muutoksia.  Uusia näkökulmia tavoitteisiin tuovat mm. kaupunkistrategia ja käynnissä oleva liikenteen tulevaisuuden skenaariot ja niiden vaikutukset -selvitys.

Keskustan liikennejärjestelmäsuunnitelma käynnistyy tammikuun alussa 2023. Syksyn 2022 aikana laaditaan työohjelma ja alustava prosessikuvaus sekä tehdään konsultin valinta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen keskustan liikenneverkkosuunnitelman etenemisen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle, suunnittelujohtaja Jukka Lindforsille, yleiskaavapäällikkö Pia Hastiolle ja suunnittelupäällikkö Ari Vandellille. He olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Ari Vandell

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)