Kaupunginhallitus, kokous 5.9.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 344 Hakametsä Sport Campus -hankkeen tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:5908/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankekehityspäällikkö Markus Joonas, puh. 050 345 0705, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen kehitysohjelmien palveluryhmä on toteuttanut kaupunginhallituksen 16.9.2019 § 389 päätöksen mukaisesti Hakametsä Sport Campus -hankkeen konsepti- ja toteutuskilpailun. 

Hakametsän uudistamis- ja täydennysrakentamishankkeen lähtökohtana on, että Hakametsän jäähalli ja sitä ympäröivä alue vapautuvat laajalle käyttäjäkunnalle pääsarjan jääkiekon siirryttyä Tampereen Kannen areenalle. Tavoitteena on, että kohteesta valmistuu liikunnan, kilpaurheilun ja liikuntatutkimuksen kampus, joka tarjoaa nykyaikaiset ja monipuoliset puitteet niin liikunnan harrastajille, urheiluseuroille ja -järjestöille, huippu-urheilijoille kuin yhteistyökumppaneille. Hakametsän saavutettavuus ratikkareitin varrella on erinomainen.

Konsepti- ja toteutuskilpailun voittivat Peab Oy ja YH Kodit Oy yhteisellä kilpailutyöllään ”Hakamettä – ihan paras reenipaikka”. Voittajan valitsi pormestari Lauri Lylyn nimeämä Hakametsän alueen kehittämistä ohjaava työryhmä. Konsepti- ja toteutuskilpailu oli luonteeltaan tontinluovutuskilpailu. Kilpailun hengen mukaisesti urheilu- ja liikuntarakentamisen toteutuminen on asuinrakentamisen rakennusoikeuden luovuttamisen ehtona.

Hanke on edennyt suunnitellusti. Hankkeessa edetään kahdella eri osa-alueella, joista toinen on alueen asemakaavan muutos ja toinen on alueen toiminnan konseptin luominen. Asemakaavoitusta johtaa Kaupunkiympäristön suunnittelu ja aikataulullisesti on tarkoitus saada luonnos nähtäville syksyllä 2022 ja ehdotus keväällä 2023. Asemakaava hyväksytään valtuustossa. Alueen toiminnan konseptia kehitetään yhteistyössä kehittäjäkumppaneiden Peab Oy ja YH Kodit Oy kanssa. Kehittämisestä vastaa Kehitysohjelmat palveluryhmä.

Kehittäjäkumppanit ovat vahvasti sitoutuneita alueen kokonaisvaltaiseen kehittämiseen. Kehitystyössä tehdään yhdessä palveluntarjoajien/alueella toimivien yritysten kanssa yhteiskehittämistä, jonka aikana luodaan pohja toimivalle ja tehokkaalle toimialan ekosysteemille. Hankkeen toimijahaku tullaan käynnistämään syksyn 2022 aikana.

Hanke tulee selvittämään koulutuksen ja opetuksen mahdollisuudet, joita toimijoiden kokoaminen keskitettyihin liike- ja toimitilaratkaisuihin mahdollistaa. Lisäksi hankkeessa tarkastellaan huippu-urheilun ja seuroille tarjottavan tilaolosuhteen reunaehtoja ja uusia tapoja toteuttaa se Tampereella.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Hakametsä Sport Campus -hankkeen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Jouni Markkanen ilmoitti olevansa esteellinen. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 5) kohdan perusteella ja hän poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle ja hankekehityspäällikkö Markus Joonakselle. He olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Arttu Vuori ja Mikko Aaltonen poistuivat kokouksesta.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Tero Tenhunen, Markus Joonas

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)