Valmistelija
Viitasaari Leena, Johtaja, Leena.Viitasaari@tampere.fi
Perustelut
Valtuutettu Saana Kuusipalon valtuustoaloitteessa 4.5.2022 esitetään naisille suunnatun asumispäivystyksen ja naisten tukiasumisyksikön perustamista Tampereelle. Aloitteen mukaan naisille suunnatuissa asumispalveluissa olisi miesvaltaisia asumispalveluja paremmat edellytykset ottaa naiserityiset palvelutarpeet huomioon.
Tampereen kaupunki on sitoutunut Sanna Marinin hallituksen tavoitteeseen puolittaa asunnottomuus vuoden 2022 loppuun mennessä, ja Tampereelle on laadittu syksyllä 2020 asunnottomuuden puolittamisen toimenpideohjelma. Ohjelman mukaisesti on perustettu asunnottomuuden puolittamisen yhteistyöryhmä ja asunnottomuustyön verkosto, jotka ovat monitoimijaisia asiantuntijaryhmiä. Niiden tavoitteena on sekä seurata asunnottomuuden vähenemistavoitteen etenemistä että ehdottaa toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi.
Tampereella on tunnistettu asunnottomien erityisryhmät ja heidän tarpeensa, erityisesti nuorten ja naisten osalta. Naisten osalta pitkäaikaisasunnottomuus kääntyi 15.11.2021 tehdyn poikkilaskennan mukaan hieman nousuun, mutta naisten osuus asunnottomista on edelleen selvästi miehiä alempi. On kuitenkin tunnistettava naisten erityisen haavoittuva asema asunnottomien joukossa. Naiserityiseen asunnottomuustyöhön Tampereella kohdistettiin valtakunnallisen NEA-hankkeen resurssia, mutta hanke päättyi jo vuonna 2020. Naiserityisyyttä on siis huomioitu Tampereella, mutta ei tarvittavissa määrin. Varsinaista naisille yksinomaan suunnattua asumisyksikköä ei ole ollut Naisten suojakodin lakkauttamisen jälkeen. Tampereella sijaitsee ensi- ja turvakoti, mutta sen paikkamäärä ei vastaa kysyntää, ja yksikköä käyttävät Tampereen lisäksi muutkin kunnat. Ensi- ja turvakoti ei ole myöskään tarkoitettu varsinaisesti asunnottomille naisille.
Vaikka on tiedostettu, että asumisyksiköissä naisten asema ja turvallisuus on syytä ottaa huomioon, käytännössä Tampereen asumispäivystys- ja tukiasumisyksikössä (Tastussa) naisille ei ole pystytty suunnitelmista huolimatta varaamaan erillisiä huoneita vierekkäin ja lähellä toimistoa, koska yksikön käyttöaste on yli 100 %.
Tampereelle ollaan lähivuosina rakentamassa uutta asumispäivystysyksikköä, mahdollisesti Medi-parkin kaava-alueelle. Alueelle suunnitellaan asemakaavaa, ja arvion mukaan mahdollinen uuden yksikön rakentaminen voidaan aloittaa aikaisintaan vuonna 2025–2026. Erityisryhmien tarpeet tulee huomioida uudessa yksikössä jo rakennusvaiheessa. Esitetään, että naisille varataan yksiköstä erillinen rakennuksen osa, mikä lisää naisten kokemaa turvallisuutta.
Ennen kuin uusi asumispäivystysyksikkö rakentuu, naiserityisyys tulisi huomioida tarvittaessa asumispalveluissa. Vuodesta 2023 alkaen vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy Tampereen kaupungilta Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Näin ollen myös asumispalvelujen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueelle, jossa jatketaan asunnottomuustyön kehittämistä. Esitetään, että aloite ei anna aihetta muihin kuin edellä esitettyihin toimenpiteisiin.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Viitasaari Leena, Johtaja, Leena.Viitasaari@tampere.fi
Esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston päätettäväksi:
Saana Kuusipalon valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.
Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.