Kaupunginhallitus, kokous 6.2.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 58 Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön yhteistyön tilannekatsaus 

TRE:7987/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701 ja erityisasiantuntija Max Liikka, puh. 041 730 8868, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön välinen yhteistyö on erityisen tärkeää alueen kilpailukyvyn vahvistamiseksi, kansainvälisyyden tukemiseksi ja opiskelijaystävällisen kaupungin kehittämiseksi. Kaupungin ja korkeakouluyhteisön välistä kumppanuutta syvennettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2020 solmitulla strategisella kumppanuussopimuksella. Laajalla valmistelulla valmisteltu kumppanuussopimus linjaa yhteistyön pohjaksi yhteistyön toiminnallisia ja tutkimus- ja koulutusyhteistyön painopisteitä. Sopimus päivitettiin lokakuussa 2022 ja nykyinen sopimuskausi kestää vuoden 2025 loppuun asti.

Kumppanuussopimuksen toimeenpanon tueksi valmisteltiin keväällä 2021 toimeenpanosuunnitelma, joka linjaa toiminnallisten painopisteiden toteutuksesta. Toimeenpanosuunnitelman valmistelu on ollut kaupungin ja korkeakouluyhteisön johdon ohjaamaa. Kumppanuuden toiminnallisia painopisteitä ovat opiskelijaystävällisyydessä ykkönen, osaamisen veto- ja pitovoima kilpailukyvyn turvaajana, kansainvälinen Tampere ja uudistuvaa kumppanuutta. 

Lisäksi kumppanuudella on kolme tutkimuksellista painopistettä: muuttuva yhteiskunta ja sen vaikutukset, kestävä kaupunki suunnannäyttäjänä ja hyvinvoiva kaupunkilainen kaiken lähtökohtana. Kumppanuussopimuksella on oma ohjausryhmänsä ja seurantaryhmänsä, joiden lisäksi korkeakouluyhteistyön ajankohtaiskatsaus tuodaan tiedoksi elinvoima- ja osaamislautakuntaan sekä kaupunginhallitukselle vähintään kerran vuodessa.

Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön yhteistyön tilannekatsaus on asian liitteenä. Katsaus keskittyy seuraaviin teemoihin:

  • Yhteisen EU-rahoitusyhteistyön tilannekuva
  • Tutkimus- ja koulutusyhteistyön edistysaskeleet
  • Opiskelijaystävällisyyden edistäminen
  • Kansainvälinen Tampere
  • Yhteisen edunvalvonnan tavoitteet

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön yhteistyön tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle sekä erityisasiantuntija Max Liikalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Anna-Kaisa Heinämäki, Max Liikka

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)