Kaupunginhallitus, kokous 6.2.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 52 Muutokset vuoden 2023 talousarvioon 

TRE:875/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2023 talousarvion 14.11.2022. Talousarviossa kaupungin yhdistelty tilikauden tulos (kaupunki ja liikelaitokset) on 0 euroa ja nettoinvestoinnit 222,2 milj. euroa.

Talousarvion hyväksymisen jälkeen on ilmennyt tarpeita investointimäärärahojen uudelleenbudjetointiin, eräitä muutostarpeita investointeihin ja käyttötalouteen, muutoksia valtionosuuksiin ja verotuloarvioon sekä teknisiä siirtoja tuloihin ja menoihin.

Valtuuston vuoden 2022 hyväksymä nettoinvestointien taso oli 289,4 milj. euroa. Nettoinvestoinnit alittuivat 56,9 milj. eurolla, sillä monien investointien käynnistyminen ja valmistuminen myöhästyi suunnitellusta. Jotta valtuuston jo kertaalleen hyväksymät investoinnit voidaan toteuttaa suunnitellusti, esitetään vuodelta 2022 käyttämättä jääneitä investointimäärärahoja budjetoitavaksi uudelleen noin 42,7 milj. euroa.

Lisäksi asunto- ja kiinteistölautakunnan investointimenoihin esitetään yhteensä noin 1,4 milj. euron lisäystä useisiin kohteisiin ja vähennystä noin 5,0 milj. euroa liittyen Tammelan stadioniin. Tampereen Vesi Liikelaitos esittää noin 1,4 milj. euron lisäystä investointeihin, joilla varaudutaan kuntalaisten vedensaantiin poikkeustilanteissa.

Toimintamenoihin ja -tuloihin esitetään muutoksia, jotka parantavat tulosta yhteenlaskettuna noin 5,5 milj. euroa. Uudelleenbudjetointeja esitetään yhteensä noin 1,8 milj. euron edestä. Konsernihallinnosta esitetään siirrettäväksi määräraha sivistys- ja kulttuurilautakuntaan. Hatanpään sairaalakiinteistön myynnin siirtyminen parantaa asunto- ja kiinteistölautakunnan toimintatuloja ja -menoja (toimintakatetta) nettomääräisesti yli 11 milj. euroa. Muut esitettävät muutokset ovat seuraavat:

  • useita yksiköitä koskevat tilavuokrien muutokset (netto kaupunkitasolla 0),
  • asiakasmaksulain muutosten vaikutukset varhaiskasvatuksen tuloihin ja menoihin 1,9 milj. euroa,
  • nuorisotilan perustamiseen Tampereen keskustaan 0,115 milj. euroa,
  • ammatillisen koulutuksen valtionosuuden muutos, joka näkyy konsernihallinnon yhteisten erien toimintakatteen heikkenemisenä 0,87 milj. euroa,
  • pieneläinpäivityksen lisämäärärahatarve 0,463 milj. euroa,
  • Nurmi-Sorilan osayleiskaavan lisämäärärahatarve 0,25 milj. euroa,
  • Hervannan jäähallin maksutulojen pieneneminen 0,106 milj. euroa sekä
  • virastotalon ja Frenckellin työympäristön kehittämisen lisämäärärahatarve 0,1 milj. euroa.


Verotuloarviota esitetään nostettavaksi kunnallisveron osalta 6 milj. euroa.

Valtionosuusarvio päivitetään rahoituspäätösten mukaiseksi. Valtionosuuksia on kertymässä noin 6 milj. euroa talousarvioon arvioitua vähemmän. Merkittävimmät muutokset johtuvat sote-uudistuksen tarkentuneista vaikutuksista.

Suunnitelman mukaisten poistojen arvioidaan asunto- ja kiinteistölautakunnalla alittuvan 2,2 milj. euroa.

Muutosten jälkeen tilikauden tulos on vajaa 3,3 milj. euroa ylijäämäinen ja nettoinvestoinnit ovat noin 262,7 milj. euroa.

Esitykset ja koonnit esityksistä sitovuustasoittain ovat liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Vuoden 2023 talousarvioon tehdään liitteessä esitetyt muutokset. Muutosten jälkeen tilikauden tulos on 3,257 milj. euroa ylijäämäinen ja nettoinvestoinnit ovat 262,689 milj. euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden controller Vesa-Matti Kankaalle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Lauri Savisaari, Mikko Nurminen, Teppo Rantanen, Petri Jokela, Virpi Ekholm, Milko Tietäväinen, Jukka Lindfors, Kari Kankaala, Tero Tenhunen, Kristiina Järvelä, Kirsi Viskari, Leena Viitasaari, Elli Rasimus, Maria Nikkilä, Sami Ylipihlaja, Arto Vuojolainen, Vesa-Matti Kangas, Pauliina Laisi, Marko Sivonen, Anniina Ylä-Mattila

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)