Perustelut
K. J. Gauffinin puisto sijaitsee Tampereella Hatanpään kaupunginosassa, Vihilahdenkujan ja Hatanpään arboretumin välissä. K. J. Gauffinin rakennettava puisto on asemakaavoitettu puistoksi vuonna 2019. Alue on entistä kaupungin taimiston aluetta, josta on jäänteenä monilajinen puusto. K. J. Gauffinin puisto on osa Hatanpään kartanopuiston ja Hatanpään arboretumin muodostamaa laajaa Pyhäjärven rannalle sijoittuvaa viheraluetta.
K. J. Gauffinin puisto muodostuu puuriveillä korostettujen, pohjois-eteläsuuntaisten reittien väleissä sijaitsevista osakokonaisuuksista, Boijenkadun päätteen Suomen Satavuotisaukiosta sekä Pyhäjärveen laskevan lammen ympäristöstä. Puurivein rajautuvia osakokonaisuuksia on kolme: itäinen osuus on ylijäämämassoista koostuvien maastonmuotojen hallitsema, pääosin leikkiin ja oleskeluun painottuva alue, keskimmäinen koostuu säilytettävästä viljelypalsta-alueesta, Tampereen infran huoltopihasta ja näiden väliin jäävästä toimintoaukiosta. Läntisin osuus on pääosin olevista erityisistä puulajeista koostuvaa hitaan kulun aluetta kukkivine niittyineen ja lahopuuaidanteineen. Puiston alueella kasvavista 617 puusta säilytetään lähes kaikki ja uusia puita istutetaan 165 kappaletta.
Vihilahdenkujan ja Boijenkadulta etelään jatkuvan Ajankulun välissä oleva osuus on laajojen nurmialueiden ja näyttävien maastonmuotojen hallitsemaa aluetta. Itä-länsisuuntainen pääkulkureitti Elinkaari jakaa alueen kahtia. Sen eteläpuolella on pelailu- ja oleskelunurmien alue grillipaikkoineen. Maastokummut ovat pääosin kasvillisuuden peittämiä: aurinkoisella puolella on oleskeluun tarkoitettuja nurmirinteitä ja varjopuolella runsasta heinä- ja pensaskasvillisuutta. Elinkaaren pohjoispuolella taas on maastonmuotoja hyödyntävä leikkipaikka. Leikkipaikan korkeimmalle kukkulalle, josta aukeaa pitkiä näkymiä etelään, on sijoitettu ryhmäkeinu. Keinulta johtaa alemmalle näköalapaikalle iso kiipeilyverkkotunneli. Tämän kummun laelta pääsee alas esimerkiksi liukumäkeä tai puista porrasreittiä pitkin. Leikkialueella on myös pienemmille lapsille tarkoitettu leikkialue sekä oleskelupaikka, jonne on sijoitettu piknikpöytiä. Leikkipaikalla on myös erikorkuisia leuanvetotankoja, jotka toimivat sekä leikkiin että liikuntaan. Leikkialueen eteläpuolella, Elinkaaren varrella, sijaitsee asfalttipintainen pieni toimintoaukio. Toimintoaukiolla on pingispöytä, oleskelunurmi, pyöräpaikkoja sekä puunympäryspenkki.
Puiston toinen osakokonaisuus on Ajankulun länsipuolelle ja sairaalalta alas Pyhäjärven rantaan johtavan reitin väliin jäävä alue. Nykyisin paikalla oleva viljelypalsta-alue säilyy nykyisellään ja sinne johtavaa huoltoreittiä parannetaan ja selkeytetään. Viljelypalsta-alueen välittömään läheisyyteen on sijoitettu vesipiste säilytettävän huoltorakennuksen viereen. Viljelypalsta-alueen pohjoispuolelle jää pääosin taimiston ajan puuriveistä muodostuva alue, jonka nurmea kehitetään niittymäisempään suuntaan. Tämän puurivien muodostaman alueen pohjoislaidalla on uutta maastonmuotoilua ja oleskelunurmi. Elinkaaren pohjoispuolella on Tampereen Infran huoltopiha. Huoltopiha on rajattu muusta puistosta istutettavalla kasvillisuudella: pihaa ympäröivä kolmilankaverkkoaita toimii sen eteen istutettavien köynnösten tukena ja sen ympärille on muotoiltu erilaisia kasvillisuusvyöhykkeitä, kuten paahdeniittyä, istutuskumpuja ja puustoa. Huoltopihan eteläpuolella, Elinkaaren varrella, sijaitsee kivituhkapintainen toimintoaukio. Aukiolla kasvaa mäntyjä, joiden lomassa voi pelata esimerkiksi petankkia, mölkkyä tai kyykkää. Aukiolle on sijoitettu myös puutarhakeinuja sekä pyöräpaikkoja.
Puiston kolmas osakokonaisuus on huoltopihan ja sairaalalta etelään laskeutuvan reitin länsipuolelle sijoittuva puustoinen alue. Tämä alue koostuu taimiston ajalta olevista erityisistä puulajeista ja niiden lomaan suunnitellusta kaarevasta reitistä. Nykyisen puuston luoma tilallisuus on ohjannut alueen jäsentelyä: sisäinen pääreitti on linjattu kulkemaan erilaisten puustoryhmien kautta. Reitin varrelle sijoittuu useita aisteja aktivoivia pysähtymisen paikkoja huomioiden alueelta arboretumiin avautuvia näkymiä. Alue palvelee puiston käyttäjien lisäksi myös viereisen sairaalan pitkäaikaisasukkaita. Reitin varrelle sijoittuu kukkivia niittyjä, jotka houkuttelevat hyönteisiä, kuten perhosia ja pölyttäjiä. Niittyjen laidoille on sijoitettu lahopuita. Reitin varrelta löytyy myös yksin sekä yhdessä olemisen paikkoja monipuolisen käyttäjäkunnan tarpeet huomioiden.
Puiston eteläosaan sijoittuva Pyhäjärveen laskeva lampi säilyy pääosin nykyisellään. Lammen ympäristöä hoidetaan luonnonmukaisempaan suuntaan vaalien sen luontoarvoja. Lammen äärelle on suunniteltu uusi kivituhkapintainen reitti, jonka päätteenä on puulaituri luonnon tarkkailuun.
Boijenkadun päätteenä sijaitseva Suomen Satavuotisaukio koostuu eri luonnon- ja betonikiveyksillä jaksottuvasta tasaisesta aukiopinnasta sekä istuskelumuurilla rajatusta pyöreästä koivusaarekkeesta. Aukiota reunustavat havupuurivi sekä pensasvyöhykkeet. Aukio toimii K. J. Gauffinin puiston porttina.
Puiston valaistus uusitaan, puistokäytävät ja toimintapaikat valaistaan lepakot huomioiden.
K. J. Gauffinin puiston kustannusarvio on noin 2 650 000 euroa (alv 0 %). Puiston käsiteltävä pinta-ala on noin 53 000 m2, joten neliökustannukseksi muodostuu noin 50 euroa.
Puiston osalta puiden, istutusten, toimintojen, kalusteiden ja varusteiden sijaintipaikat ja määrät ovat yleissuunnitelmassa ohjeelliset ja ne tarkentuvat rakennussuunnittelun aikana.
Puiston yleissuunnitelmaluonnos oli nähtävillä ja kommentoitavana 3.–17.4.2023, ja sen aikana suunnitelmaan saatiin yhteensä 6 palautetta. Palautteissa toivottiin alueelle ulkoliikuntavälineitä, grillipaikkaa, kukkivia puita, lisää penkkejä ja roska-astioita. Lisäksi palautteissa oltiin huolissaan viljelypalstojen huoltoyhteyden säilymisestä.
Palautteet huomioiden on leikkipaikalle lisätty leuanvetotangot, oleskelunurmen alueelle sijoitettu kaksi grillipaikkaa penkki-pöytäryhmineen ja roska-astioiden ja penkkien määrää on lisätty. Kukkivien puiden sijainnit on osoitettu suunnitelmassa, värisymbolia on muutettu ja kukkivien puiden määrää on lisätty.
Puiston rakennustyöt alkavat 2023 eteläosasta: rakentaminen on vaiheistettu usean vuoden ajalle. Aistipuutarha ja leikkialue rakennetaan myöhempinä vuosina.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
K. J. Gauffinin puiston yleissuunnitelma, piirustus nro 18/22171/2, hyväksytään kustannusarvioineen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.