Yhdyskuntalautakunta, kokous 19.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 355 Yhdyskuntalautakunnan vuoden 2024 vuosisuunnitelma 

TRE:4164/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Marko Sivonen, puh. 040 741 6821 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2024–2027 taloussuunnitelman kokouksessaan 13.11.2023. Vuosisuunnitelmaesitys perustuu valtuuston hyväksymässä talousarviossa osoitettuihin lautakuntatasolla sitoviin määrärahoihin ja tuloarvioihin.

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmalla edistetään myös pormestariohjelman sisältöjä. Vuosisuunnitelma laaditaan osana toiminnan ja talouden prosessia ja hyväksytään ko. toimielimessä vuoden loppuun mennessä. Vuosisuunnitelmaan kootaan lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelmien toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen palveluryhmien ja -yksiköiden toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta. Vuosisuunnitelmassa esitetään myös hankintasuunnitelma. Vuosisuunnitelmasta raportoidaan lautakunnalle huhtikuun, elokuun ja vuoden lopun tilanteesta. 

Palvelusuunnitelman mukaisesti yhdyskuntalautakunnan ja kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan toimenpiteet kohdistuvat vuonna 2024 laaja-alaisesti kaikkiin strategian painopisteisiin. Yhdyskuntalautakunnan toimenpiteissä painottuvat vuonna 2024 muun muassa Tampereen henkilöratapihan ja muiden keskustan saneeraushankkeiden yhteensovittaminen sekä monipuolisten asumisen mahdollisuuksien edistäminen. Tekevien yhteisöjen painopisteessä kehitetään muun muassa digitaalisen asioinnin asiakaskokemusta sekä kaupunkilaisten osallistumismahdollisuuksia kaupungin kehittämiseen. Ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista sekä luonnon monimuotoisuutta edistetään muun muassa selvittämällä ilmastopäästöjen kompensointimahdollisuuksia, päivittämällä Hiilineutraali Tampere -tiekartta sekä tekemällä useita toimenpiteitä kaupunkiluonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi luonnon monimuotoisuusohjelman mukaisesti. Tulevaisuuden edelläkävijyyden painopisteessä edistetään puolestaan keskustan elinvoimaa ja saavutettavuutta laatimalla keskustan liikennehankkeiden tiekartta, edistämällä rakenteellista pyöräpysäköintiä sekä ohjelmoimalla maanalaisen pysäköinnin kehittämistä.

Kaupunkiympäristön palvelualueen toimielimiä ovat yhdyskuntalautakunta ja sen ympäristö- ja rakennusjaosto sekä alueellinen ympäristöterveydenhuollon jaosto, seudullinen joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta.  

Kaupunkiympäristön palvelualueen organisaatiossa yhdyskuntalautakunnan järjestämät palvelut jakautuvat kolmeen palvelukokonaisuuteen. Ne ovat kaupunkiympäristön suunnittelu, kaupunkiympäristön rakennuttaminen ja ylläpito sekä kestävä kaupunki. Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelmassa on lisäksi esitetty kaupunkiympäristön palvelualueeseen sisältyvä joukkoliikenteen palveluryhmä, jonka osalta vuosisuunnitelman hyväksyy Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta.

Yhdyskuntalautakunnan toimivalta palvelu- ja vuosisuunnitelman hyväksymisessä perustuu Tampereen kaupungin hallintosäännön 17 §:ään, jonka mukaan lautakunta päättää tehtäväalueensa osalta palvelu- ja vuosisuunnitelman hyväksymisestä.

Yhdyskuntalautakunnan tehtävänä on järjestää kaupunkirakenteen kehittämistä kokonaisuutena, kaupunkisuunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa koskevat palvelut sekä viranomaispalvelut. Lautakunnan tehtävänä on vastata kestävän kaupunkikehityksen ja ympäristöpolitiikan linjausten ja sitoumusten koordinaatiosta, toimeenpanosta, projektoinnista ja seurannasta. Lautakunnalle kuuluu liikenteen hallinta lukuun ottamatta ympäristö- ja rakennusjaostolle sekä Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle kuuluvia tehtäviä, tulvariskien hallinta sekä yleisen vesi- ja viemärilaitoksen toiminta-alueesta määrääminen. Lautakunta toimii lainsäädännön mukaisena viranomaisena edellä mainituissa asioissa.

Kaupunginhallituksen ohjauksessa ovat erikseen sitovat kehitysohjelmat, joita ovat Viiden tähden keskusta, Hiedanranta ja Hiilineutraaleja tekoja.

Kehitysohjelmien tulot ja menot sisältyvät lautakunnan meno- ja tuloarvioihin niiltä osin, kuin ne kohdistuvat ko. lautakuntaan. Kehitysohjelmien valtuustoon nähden sitovaa määrärahaa on vuoden 2024 talousarviossa elinvoiman ja kilpailukyvyn sekä kaupunkiympäristön palvelualueella. Vuosisuunnitelmissa määrärahat jakautuvat elinvoima- ja osaamislautakunnalle, asunto- ja kiinteistölautakunnalle sekä yhdyskuntalautakunnalle. Kehitysohjelmien käyttötalous- ja investointimäärärahat ovat ohjelmittain valtuustoon nähden sitovia. Kehitysohjelmia koskevat sitovat toiminnan tavoitteet ja niitä tarkentavat toimenpiteet on esitetty konsernihallinnon vuosisuunnitelmassa, koska kaupunginhallitus ohjaa kehittämisohjelmien toteuttamista. Määrärahojen käytön ohjelmointi tapahtuu hyväksyttyjen ohjelmasuunnitelmien tavoitteiden mukaisesti.

Talousarviossa sitoviksi määriteltyjen vuositavoitteiden, määrärahojen ja tuloarvioiden muutoksista päättää kaupunginvaltuusto. Vuosisuunnitelman hyväksyvä toimielin voi päättää tarkemmasta sitovuudesta toimielimeen nähden.

Vuoden 2024 talousarviossa on kaupunginvaltuustoon nähden sitovaa lautakunnan toimintakate ja nettoinvestoinnit sekä erikseen sitoviksi merkityt kehitysohjelmat.

Kuntatalouden vuodesta 2023 on yleisesti ottaen tulossa hyvä, koska kunnille kertyy vuonna 2023 vielä vanhojen veroperusteiden mukaisia kunnallis- ja yhteisöverotuloja. Eri ennustelaitokset ovat arvioineet kuntatalouden heikkenevän nopeasti vuodesta 2024 lähtien. Myös suurten kaupunkien talous on heikkenemässä nopeasti pääkaupunkiseutua lukuunottamatta. Tampereen kaupungin näkymät vuodelle 2024 ovat selkeästi vuotta 2023 heikompia, ja talouden tasapainossa pitäminen näyttää pysyvän vaikeana koko taloussuunnitelmakauden 2024-2027.

Talousarviovalmistelun lähtökohtana oli toimintayksiköiden tuotteistetut palvelut. Kehysvalmistelussa eriteltiin talousarviopohjan korjaukset, valittujen palvelujen suoritteiden volyymimuutokset, arvioitu kustannustason nousu (+3 %), laskennallinen tuottavuustavoite (-1 %) ja erikseen neuvoteltavat merkittävät (lainsäädäntö/strategia/toimintaympäristö) muutostarpeet. Valituille palveluille asetetaan talousarviossa yksikkökustannustavoite ja palvelujen yksikkökustannusten kasvua seurataan vuosittain.

Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelman toimintatulot ovat 32,884 milj. euroa, toimintamenot -86,146 milj. euroa ja toimintakate -53,262 milj. euroa. Talousarvion ja vuosisuunnitelman toimintakatteen välillä ei ole eroa.

Yhdyskuntalautakunnan nettoinvestointien esitys vuonna 2024 on -54,0 milj. euroa, josta -5,7 milj. euroa kohdistuu lautakunnan alaisen Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman ja Hiedanranta-kehitysohjelman investointimenoihin. Investointien valtion rahoitusosuuksien (kävely- ja pyöräilyhankkeet sekä ARA-rahoitus) suuruus on arvioitu olevan 1,6 milj. euroa. Talousarvion ja vuosisuunnitelman nettoinvestointien välillä ei ole eroa.

Toimintatuloista merkittävimmät ovat pysäköintimaksut, pysäköintivirhemaksut ja rakennusvalvonnan maksut sekä hulevesimaksut. Toimintamenoista merkittävimmän muodostavat palvelujen ostot ja henkilöstömenot. Lautakunnan palveluihin kohdistuvat kaupungin projektitoiminnan tulot ja menot on huomioitu.

Vuosisuunnitelmaesityksessä on pystytty huomioimaan useita lisäyksiä palvelutarpeen kasvuun, vaikka kaikkia lisäysesityksiä ei voitu huomioida. Vuoden 2024 vuosisuunnitelma mahdollistaa noin 13 prosentin nettomenojen kasvun kuluvan vuoden muutettuun talousarvioon verrattuna. Kaupunkiympäristön suunnittelussa on varauduttu muun muassa RYTJ-lain (rakennetun ympäristön tietojärjestelmä) sekä rakentamislain muutosten vaikutuksiin mahdollistamalla oman resurssin lisääminen neljällä henkilötyövuodella. Lisäksi on varauduttu Nurmi-Sorilan osayleiskaavan laatimiseen sekä nykyistä paremmin viher- ja maisemasuunnittelun palvelutarpeisiin sekä Areenan liikennejärjestelyjen operoinnin jatkuviin kustannuksiin. Kaupunkiympäristön rakennuttamisessa ja ylläpidossa on varauduttu muun muassa raitiotien infra- ja hallintovastikkeen kasvuun sekä merkittäviin kustannusnousuihin (sähkö ja katujen päällysteet). Tavoitteena on myös kunnossapidon ja erityisesti puhtaanapidon tehostaminen. Raitiotieliikenteen avaamiselle Lentävänniemeen on varauduttu mahdollistamalla matkalipuntarkastuksen resurssin lisääminen kahdella henkilötyövuodella. Kestävä kaupunki -palveluryhmässä varaudutaan muun muassa luonnon monimuotoisuusohjelman toimien lisäämiseen sekä turvataan pieneläinpäivystyksen jatko ostopalveluna. Myös ilmanlaadun mallinnukseen on varauduttu. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma jatkaa strategian painopisteen toimenpiteiden edistämistä. Jätehuoltolautakunnan vuosisuunnitelma ja ympäristöterveydenhuollon vuosisuunnitelma sisältyvät myös vuosisuunnitelman lukuihin.

Vuosisuunnitelmaesityksessä toimintamenoihin on myös huomioitu palkkaratkaisun yleiskorotuksen osuus, joka sisältyy kehysvalmistelussa annettuun 3 prosentin laskennalliseen kustannusten nousuun.

Vuosisuunnitelmassa merkittävimmät uudet investoinnit kohdistuvat kaupunkiympäristön rakennuttamisen palveluryhmään. Investoinneista merkittävimpiä ovat muun muassa raitiotien rinnakkaishankkeiden osan 2 rakennustöiden jatkuminen. Muita merkittävimpiä kohteita ovat muun muassa Enqvistinkadun jatkeen rakennustyöt, Viinikankadun-Ratapihankadun muutokset, Västinginmäen kaava-alue ja Tohlopinrannan kaava-alue. Lautakunnan palveluihin kohdistuvat Viiden tähden keskusta ja Hiedanranta -kehitysohjelmien investoinnit sisältyvät esitykseen. Tarkemmat kuvaukset on esitetty kaupunkiympäristön rakennuttaminen ja ylläpito palveluryhmän vuosisuunnitelmassa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Yhdyskuntalautakunnan vuoden 2024 vuosisuunnitelma hyväksytään.

Palveluryhmän johtaja oikeutetaan tekemään vuosisuunnitelmaan teknisiä korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kari Kankaala poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Mikko Nurminen, Kari Kankaala, Jukka Lindfors, Milko Tietäväinen, Marko Sivonen, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)