Yhdyskuntalautakunta, kokous 19.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 365 Pelastusteiden ja nostopaikkojen tyyppipiirustukset 

TRE:6026/08.01.02/2023

Valmistelija

  • Vandell Ari, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Liikenneinsinööri Katja Seimelä, puh. 040 149 3684, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Ympäristöministeriön asetuksessa rakennusten paloturvallisuudesta 848/2017 40 §:ssä säädetään pelastus- ja sammutustyön edellytyksestä seuraavaa. ”Palon sammuttamisen ja henkilöiden pelastamisen edellytykset rakennuksessa ja sen läheisyydessä on otettava suunnittelussa huomioon. Palo- ja pelastuskalustolla on oltava mahdollisuus päästä riittävän lähelle rakennusta.”

Tampereella uudis- ja täydennysrakentamisen pelastustiet ja nostopaikat suunnitellaan asemakaavoituksen viite- ja liikennesuunnittelun yhteydessä ja suunnitelmat tarkistetaan aina rakennuslupavaiheessa. Tampereella ei ole aikaisempia ohjeita pelastusteiden ja nostopaikkojen suunnitteluun. Suunnittelussa onkin hyödynnetty Pirkanmaan pelastuslaitoksen ja muiden pelastuslaitosten ohjeita sekä muiden kaupunkien ohjeita. Tampereella on nähty tarpeelliseksi laatia omat ohjeet, jotta yleisille alueille sijoittuvat pelastustiet ja nostopaikat suunnitellaan samoilla periaatteilla jokaisessa rakennushankkeessa, ne soveltuvat Pirkanmaan pelastuslaitoksella käytössä olevalle kalustolle ja ne huomioidaan katujen ja puistokäytävien suunnittelussa, rakentamisessa ja kunnossapidossa.

Pelastusteiden ja nostopaikkojen tyyppipiirustusten valmistelua on tehty liikennejärjestelmän suunnittelu, asemakaavoitus, rakennusvalvonta, viheralueet ja hulevedet, kuntatekniikan suunnittelu ja infraomaisuuden hallinta -palveluyksiköiden sekä Pirkanmaan pelastuslaitoksen yhteistyönä. Tyyppipiirustukset ovat olleet kommentoitavana Tampereen Infran kunnossapidosta vastaavilla. Työssä on ollut konsulttina WSP Finland Oy.

Pelastusteiden ja nostopaikkojen tyyppipiirustukset sisältävät yleisiä suunnitteluperiaatteita ja ohjeet nostopaikkojen ja pelastusteiden mitoituksesta ja merkinnästä sekä pelastustoiminnan sujuvuuden vuoksi tarpeellisista esteistä vapaista alueista. Tyyppipiirustuksiin on koostettu esimerkinomaisesti erilaisia tilanteita nostopaikkojen sijoitteluun ja merkitsemiseen kaduilla ja puistokäytävillä.

Tyyppipiirustukseen voidaan tehdä myöhemmin ohjeistusta käytettäessä ja sovellettaessa havaittavia täydennyksiä tai muutoksia. Ehdotetaan, että pienehköt tekniset korjaukset voidaan hyväksyä liikennejärjestelmän suunnittelu -palveluyksikön suunnittelupäällikön päätöksellä ja päivitetyt tyyppipiirustukset tuodaan yhdyskuntalautakuntaan tiedoksi.

Tyyppipiirustukset julkaistaan Tampereen kaupunkitilaohjeessa. Kaupunkitilaohjeessa on tyyppipiirustuksille soveltamisohjeteksti, johon on kuvattu seuraavasti eri toimijoiden vastuut ja keskinäiset sopimukset.

Pelastusjärjestelyjen suunnittelu, suunnittelun yhteensovitus, toteutus ja kunnossapito on rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuulla. Kiinteistöjen pelastustiet ja nostopaikat tarkastellaan asemakaavoituksen yhteydessä. Rakennusten (mm. parvekelinjojen sijainti) ja tarvittavien nostopaikkojen suunnittelussa on huomioitava kadun ja muun yleisen alueen valaisinpylväät, portaalit, katupuut yms. rakenteet.

Pelastustie suunnitellaan, jotta hälytysajoneuvot pääsevät hätätilanteessa riittävän lähelle rakennusta. Suunniteltuja pelastusteitä käytetään onnettomuustilanteessa ihmisten, eläinten ja omaisuuden pelastamiseksi.  Lähtökohtaisesti nostopaikat tulee osoittaa kiinteistön tontille, ja pelastustienä toimivat kiinteistölle johtavat muussakin käytössä olevat yhteydet. Jos kadun puolelta pelastautuminen on tarpeellista, ensisijainen ratkaisu on pelastautumisluukku, joita käytetään hätäpoistumisteinä kerrostalojen parvekkeilta.

Mikäli yleisille alueille eli kaduille tai puistokäytäville on tarve osoittaa pelastusteitä tai nostopaikkoja, rakennuslupavaiheessa tehdään kiinteistön ja Tampereen kaupungin välinen sopimus, jossa sovitaan pelastustien ja/tai nostopaikan sijoituksesta, toteutuksesta, merkinnästä ja kunnossapidosta sekä näiden kustannuksista. Katualueilla tehdään sijoitussopimus ja puistoalueilla rasitesopimus. Tampereen kaupungin puolesta sopimuskumppani on Kiinteistöt, tilat ja asunnot -palveluryhmä. Sopimuksen valmistelussa pyydetään lausunnot Infraomaisuuden hallinta -palveluyksiköstä ja katualueiden osalta Kuntatekniikan suunnittelu ja puistoalueiden osalta Viheralueet ja hulevedet -palveluyksiköistä.

Yleisille alueille sijoitettavien pelastusteiden ja nostopaikkojen suunnittelun tueksi on laadittu pelastusteiden ja nostopaikkojen tyyppipiirustus. Tyyppipiirustukseen on koostettu esimerkinomaisesti erilaisia tilanteita nostopaikkojen sijoitteluun ja merkitsemiseen. Tyyppipiirustus sisältää ohjeet nostopaikkojen ja pelastusteiden mitoituksesta ja merkinnästä sekä pelastustoiminnan sujuvuuden vuoksi tarpeellisista esteistä vapaista alueista. Tyyppipiirustusta voi hyödyntää myös kiinteistöjen alueille sijoittuvien pelastusteiden ja nostopaikkojen suunnittelussa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Kaupunkiympäristön palvelualueella on laadittu pelastusteiden ja nostopaikkojen tyyppipiirustukset piir.nro. 1/22388. Jatkossa Tampereen kaupungin yleisille alueille sijoittuvat nostopaikat ja pelastustiet suunnitellaan, rakennetaan ja kunnossapidetään näiden tyyppipiirustusten mukaisesti.

Liikennejärjestelmän suunnittelu -palveluyksikön suunnittelupäällikkö päättää jatkossa tyyppipiirustusten päivittämisestä, ja päätös tuodaan yhdyskuntalautakuntaan tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Katja Seimelä, Saana Karala, Raija Mikkola, Petri Keivaara, Pasi Palmu, Jyrki Lehtimäki, Tapio Sten, liikennejärjestelmän suunnittelu, asemakaavoitus, rakennusvalvonta, viheralueet ja hulevedet, kuntatekniikan suunnittelu, infraomaisuuden hallinta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)