Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 11.9.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 94 Lisäys Tampereen kaupungin ja Business Tampere Oy:n väliseen sopimukseen ekosysteemisopimuksen hankkeiden edistämiseksi 

TRE:5966/00.01.06/2023

Valmistelija

  • Impiö Irene, Kasvupalvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kasvupalvelujohtaja, työllisyys- ja kasvupalvelut, Irene Impiö, puh. 050 539 2943, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen,​ puh. 040 801 6103,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunki ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat allekirjoittaneet ekosysteemisopimuksen vuoden 2021 tammikuussa ja sopimus on voimassa 31.12.2027 saakka. Sopimuksella vahvistetaan vetovoimaisten osaamiskeskittymien ja innovaatioympäristöjen rakentumista sekä suomalaisten toimijoiden kytkeytymistä kansainvälisiin TKI-verkostoihin ja arvoketjuihin. Sopimuksella kehitetään innovaatiotoiminnan ekosysteemejä eli tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä sekä lisätään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan vaikuttavuutta kaupunkilähtöisesti.

Business Tampere Oy toimeenpanee osaltaan Tampereen kaupungin sekä työ- ja elinkeinoministeriön välistä innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimusta (2021–2027). Tampereen ekosysteemisopimuksen strategiset painopisteet ovat valikoituneet Tampereen kaupungin, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän, Tampereen korkeakouluyhteisön, VTT:n, Pirkanmaan liiton ja Pirkanmaan ELY-keskuksen sekä työ- ja elinkeinoministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä ympäristöministeriön kanssa käytyjen keskustelujen ja neuvottelun pohjalta. Tampereen kaupungin valitut strategiset painopisteet ovat Sustainable Industry X, rakennukset, energia ja infra -kokonaisuus sekä digitaaliset terveysratkaisut. 

Pirkanmaan liitto ja Tampereen kaupunki avasivat kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-hankehaun ajalle 12.8.–30.9.2024. Rahoitettavaksi haetaan Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 rakennerahasto-ohjelman ja ekosysteemisopimuksen mukaisia toimenpidesuunnitelmaa toteuttavia EAKR-hankkeita. Haussa on tarkoituksena valita hankkeet koko jäljellä olevalle Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 rakennerahasto-ohjelman mukaiselle Tampereen kaupungin ja työ- ja elinkeinoministeriön välisen kestävän kaupunkikehittämisen ekosysteemisopimuksen loppukaudelle. Noin kolmen vuoden hankkeissa tavoitteena on synnyttää pidempikestoisia vaikutuksia painopistealueilla.

Rahoituspäätökset tullaan tekemään vaiheistetusti siten, että ensin sidotaan vuoden 2024 sekä aikaisemmilta vuosilta säästynyttä EAKR- ja valtionosuus myöntövaltuutta 1 086 000 euroa. Vuosien 2025, 2026 ja 2027 rahoituksen arviot EAKR+valtio myöntövaltuuksista on n. 1 milj. euroa/ vuosi. Yhteensä haettavana on nyt EAKR-rahoitusta 4 086 000 euroa.  

Ekosysteemisopimuskautena havaitut rahoituspäätösten ja maksatusten viivästymät ovat johtuneet valtakunnallisesta rahoittajan käyttämän EURA-järjestelmän keskeneräisyydestä. Viivästymät ovat aiheuttaneet merkittäviä riskejä myös hanketoteuttajille. Ekosysteemisopimuksella rahoitetut hankkeet ovat pääsääntöisesti käynnistyneet kuitenkin hanketoteuttajien omalla riskillä sekä rahoittajan tekemän sitoumuksen turvin. Business Tampereen toteuttamien ekosysteemisopimushankkeiden volyymi on kaudella 2024–2027 arviolta yli 2 milj. euroa edellistä ekosysteemisopimuskautta suurempi, jolloin kuntarahoituksen toteutuminen ennakkona tasapainottaa hankkeen kokonaisrahoituksen toteutumista hankkeen aikana ja mahdollistaa hankkeiden toimenpiteiden toteutuksen suunnitellusti.

Edellä mainitun johdosta Tampereen ekosysteemisopimuksen toimenpiteiden toteuttamiseksi hanke-ennakkoa on tarpeen myöntää lisäyksenä Business Tampere Oy:n ja Tampereen kaupungin väliseen sopimukseen elinkeino- ja kehityspalveluiden hankinnasta (elinvoima- ja osaamislautakunta 17.1.2024, 14 §) seuraaville hankkeille: 

Sähköistyvän ja älykkään teollisuuden mahdollistajat 

Hankkeessa on kaksi keskeistä painopistealuetta: 1) Sähköistyksestä kasvua ja kestävää kilpailukykyä ja 2) Teollisuuden custom-sirut huoltovarmuuden ja resilienssin takaajana. Ensimmäisessä painopistealueessa tavoitteena on Tampereen seudun akkuekosysteemin kehittäminen ja sähköistyksen arvoketjujen vahvistaminen. Lisäksi yhteistyöverkostojen sekä TKI- ja liiketoimintamahdollisuuksien kasvattaminen kansainvälisessä kontekstissa. Toisessa sirupainotteisessa työpaketissa tavoitteena on buustata Tampereen siruosaamista ja sen hyödyntämistä kansallisesti ja kansainvälisesti liikkuvissa työkoneissa, energia- ja puolustusteollisuudessa sekä koota yritysjoukko, joka hyödyntää Tampereen sirujen competence centeriä ja pilot linea oman custom-sirun kehittämiseksi.

Hankkeen alustava budjetti, Business Tampereen osuus on 993 000 euroa (henkilöstökulut 709 000 euroa, ostopalvelut ja muut kustannukset 284 000 euroa).

Toteutusaika: 1.10.2024–31.12.2027
Toteuttajat: Business Tampere Oy, Tampereen yliopisto

Tampereen seudun teollisuuden kansainväliset arvoverkot 

Hankkeen tavoitteena on teollisuuden historian suurimman murroksen (kaksoissiirtymä) ja uusien teollisuuden alojen kiihdytysvaiheen tarjoamien kansainvälisten mahdollisuuksien maksimaalinen hyödyntäminen seudun yrityksille, jolla tavoitellaan myös seudun vahvistunutta asemaa (näkyvyys, tunnettuus, houkuttelevuus, proaktiivisuus) potentiaalisena teollisuuden investointikohteena. 

Hankkeen alustava budjetti on 965 000 euroa (henkilöstökulut 422 000 euroa, ostopalvelut 480 000 euroa, muut kustannukset 63 000 euroa).

Toteutusaika: 1.10.2024–31.12.2027 
Toteuttaja: Business Tampere Oy 

Tampereen seutu kiertotalouden mukaisen vähähiilisen energiamurroksen edelläkävijäksi (RECO Energy)

Hankkeen tavoitteena on edistää Tampereen seudun yritysten siirtymistä kohti kestävää ja hiilineutraalia energiamurrosta. Hankkeen keskeisinä toimenpiteinä ovat vähähiilisten ja energiatehokkaiden investointien tukeminen, vetytalouden rakentaminen, kansainvälisten verkostojen vahvistaminen ja vaikutustyö, merkittävä EU-rahoituksen lisääminen energiatehokkuustoimenpiteisiin, seudun energiatehokkuuden ja kiertotalouden kansainvälisen näkyvyyden tukeminen, verkostoituminen ja yhteistyömahdollisuuksien avaaminen sekä pilotit energiatehokkuuden, energian varastoinnin, hiilineutraalisuuden ja kiertotalouden ratkaisuihin liittyen.

Hankkeen alustava budjetti on 1 601 000 euroa (henkilöstökulut 930 000 euroa, ostopalvelut 500 000 euroa, matkakustannukset 66 000 euroa, muut kustannukset 105 000 euroa).

Toteutusaika: 1.10.2024–31.12.2027
Toteuttajat: Business Tampere Oy

Digital Health 3

Hanke vahvistaa terveysalan yhteistyötä ja innovaatioita Tampereen seudulla. Hanke parantaa terveyspalveluiden laatua ja saatavuutta sekä edistää tutkimus- ja innovointivalmiuksia ja uusien teknologioiden käyttöönottoa. Se keskittyy pk-yritysten tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen sekä uusien teknologioiden kaupallistamiseen. Lisäksi hanke kehittää organisaatioiden, sekä alueellista ja kansallista yhteistyötä uusien ratkaisujen testaamiseksi ja tukee älykkään erikoistumisen strategioita. Hankkeen päämääränä on vahvistaa tutkimus- ja kehitystoimintaa sekä tukea innovaatioita, pitäen mielessä ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen tavoitteet (Innovatiivinen Suomi, toimintalinja 1; 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen). Tampereen Terveys-ekosysteemi haluaa kirkastaa brändiään ja viestiä alueen terveysalan vahvuuksista, mikä on myös hankkeen keskeinen tavoite.

Hankkeen alustava budjetti, Business Tampereen osuus on 1 182 000 euroa (henkilöstökulut 844 000 euroa, ostopalvelut ja muut kustannukset 338 000 euroa).

Toteutusaika: 1.1.2025–31.12.2027
Toteuttajat: Business Tampere Oy, Pirkanmaan hyvinvointialue, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen yliopisto

Kasvuekosysteemien poikkileikkaavat kehittämisen kärjet 3 

Hankkeella tavoitellaan testbed-alustojen osaamisen ja verkostojen vahvistumista sekä palvelutarjonnan kehittämistä niin, että se tukee alueen yritysten uusien tuotteiden, palveluiden ja tuotantomenetelmien innovatiivista kehittämistä. Testbed-alustojen kansainvälisen yhteistyön avulla voidaan kasvattaa tamperelaisten yritysten kansainvälistä liiketoimintaa, vahvistaa Tampereen edelläkävijäasema haluttuna innovaatiokumppanina sekä tukea kansainvälisen liiketoiminnan kasvua (FDI). Tavoitteena on lisäksi vahvistaa seudun innovaatiokyvykkyyttä kehittämällä kaupunkiorganisaatioon toimintamalli, joka kasvattaa innovaatio-osaamista ja luo toimintaedellytyksiä tiiviissä vuorovaikutuksessa tapahtuvaan yhteiskehittämiseen innovaatioekosysteemeissä. Hankkeessa tunnistetaan Tampereen potentiaalisimmat testbedit kansainvälisen liiketoiminnan ja yhteistyön kannalta. Konkreettisia toimenpiteitä ovat muun muassa testbedien toimintamallien ja kumppanuuksia rakentaminen, uusien palveluiden pilotointi sekä kokonaisuuden brändäys ja viestintä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Hankkeen alustava budjetti, Business Tampereen osuus on 345 000 euroa (henkilöstökulut 246 000 euroa, ostopalvelut ja muut kustannukset 99 000 euroa).

Toteutusaika: 1.1.2025–31.12.2027
Toteuttajat: Tampereen kaupunki ja Business Tampere Oy

Hanke-ennakko jakautuu vuoden 2024–2025 aikana hankkeittain: 

  • Sähköistyvän ja älykkään teollisuuden mahdollistajat: 190 000 euroa 
  • Tampereen seudun teollisuuden kansainväliset arvoverkot: 160 000 euroa 
  • RECO Energy: 170 000 euroa
  • Digital Health 3: 160 000 euroa 
  • Kasvuekosysteemien poikkileikkaavat kehittämisen kärjet, Business Tampere Oy:n hanke-ennakon osuus: 60 000 euroa

 

Sopimuskauteen kohdistuva ennakko on yhteensä 740 000 euroa (alv 0 %). Business Tampere käyttää ennakkomaksut vain Tampereen ekosysteemiohjelman erikseen sovittujen ehtojen mukaisesti projektijakson aikana toteutetuista toimenpiteistä aiheutuneisiin kustannuksiin. Hanke-ennakko maksetaan vuoden 2024 työllisyys- ja kasvupalvelujen määrärahoista. Mikäli toiminnassa jäädään suunnitelluista tavoitteista tai laajuudesta siten, että sillä on merkittäviä kustannuksia pienentäviä vaikutuksia, neuvotellaan sopimusosapuolten kesken käyttämättä jäävästä ennakosta, sen käytöstä tai palauttamisesta projektin päättymistä seuraavan huhtikuun loppuun asti (30.4.2026). Elleivät osapuolet pääse asiasta sopimukseen, käyttämätön ennakko palautetaan Tampereen kaupungille.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.5.2024) 17 § mukaisesti lautakunnan tehtävänä on muun muassa vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian, palvelusuunnitelman ja talousarvion linjausten mukaisesti sekä seurata toiminnan ja talouden tavoitteiden ja sopimusten toteutumista. Lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta merkittävien sopimusten hyväksymisestä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Salmi Pekka, Johtaja

Business Tampere Oy:n ja Tampereen kaupungin väliseen sopimukseen elinkeino- ja kehityspalveluiden hankinnasta tehdään lisäys Tampereen kaupungin ekosysteemisopimuksen hankkeiden edistämiseksi (hanke-ennakko hankkeiden omavastuu-osuuksiin). Lisäys palvelusopimukseen hyväksytään.

Hanke-ennakko 740 000 euroa (alv 0 %) maksetaan vuoden 2024 määrärahoista kustannuspaikalta 154900, Työllisyys- ja kasvupalvelut.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Esittelijä Pekka Salmi teki perustelutekstien kohtiin seuraavat korjaukset:

Sähköistyvän ja älykkään teollisuuden mahdollistajat budjetti osuus 993 000 €, henkilöstökulut 709 000 €, ostopalvelut ja muut kustannukset 284 000 €

Tampereen seudun teollisuuden kansainväliset arvoverkot budjetti 965 000 €, henkilöstökulut 422 000 €, ostopalvelut 480 000 €, muut kustannukset 63 000 €
 
Tampereen seutu kiertotalouden mukaisen vähähiilisen energiamurroksen edelläkävijäksi (RECO Energy) budjetti 1 601 000 €, henkilöstökulut 930 000 €, matkakustannukset 66 000 €, muut kustannukset 105 000 €

Digital Health 3 budjetti osuus 1 182 000 €, henkilöstökulut 844 000 €, ostopalvelut ja muut kustannukset 338 000 €

Puheenjohtaja totesi korjattujen tietojen olevan asian käsittelyn pohjana.

Tiedoksi

Pekka Salmi, Teppo Rantanen, Regina Saari, Irene Impiö, Maija Sihvonen, Harri Ojala/Business Tampere Oy 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.