Perustelut
Tampereen kaupungin henkilöstöpoliittinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma koskee Tampereen kaupungin henkilöstöä. Suunnitelma on kaupungin sisäinen asiakirja ja se uudistetaan kahden vuoden välein. Suunnitelman tavoitteena on tuoda tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen osaksi työyhteisöjen arkea ja kehittämistoimintaa ja näin mm. lisätä työhyvinvointia ja työssä viihtymistä. Sen tarkoituksena on tunnistaa mahdollinen syrjintä ja puuttua siihen, arvioida työpaikan toiminnan ja käytäntöjen vaikutuksia tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen sekä toteuttaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviä toimenpiteitä.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa on valmisteltu yhteistoiminnan hengessä. Pääluottamusmiehet henkilöstön edustajina ja yhdenvertaisuuskoordinaattori ovat osallistuneet suunnitelman tavoitteiden laadintaan ja samassa yhteydessä on arvioitu tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman 2023–2024 tavoitteiden toteutumista. Myös Kunta10-tutkimuksen tulokset ovat olleet käytössä suunnitelman valmistelussa. Kunta10-tutkimus on maan laajin ja pitkäaikaisin kunta-alan henkilöstöön kohdistuva tutkimus, josta saadaan kattavasti tietoa esimerkiksi itseen kohdistuneen syrjinnän kokemuksista. Lisäksi nykytilannetta on kartoitettu henkilöstölle keväällä 2024 suunnatulla tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyllä. Kyseiset tutkimukset antoivat suuntaa vuosien 2025–2026 tavoitteille ja toimenpiteille.
Suunnitelman laadinnan yhteydessä henkilöstöyksikkö kokoaa Tilastokeskuksen tekemästä palkkaselvityksestä seuranneet toimintayksiköiden johtopäätökset koskien samapalkkaisuutta. Selvitysten perusteella sukupuolten välillä ei ole havaittu perusteettomia palkkaeroja.
Kokonaisuudessaan vuosien 2023–2024 tavoitteet ovat toteutuneet varsin hyvin. Ajalla 1–12/2024 on toteutettu 118 anonyymia rekrytointia, joka on 20 prosenttia kaikista kyseisen ajankohdan rekrytointitoimeksiannoista. Syrjinnän kokemukset ovat pysyneet samansuuntaisina kuin aikaisemmilla tutkimuskierroksilla. Tulokset kolmen viimeisen tutkimuskerran välillä eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä syrjinnän kokonaisuuden kysymyksenasettelua on muutettu. Työnantajan koetaan puuttuvan syrjintään pääosin hyvin. Ongelmatilanteisiin puuttumisessa on kuitenkin edelleen kehittämisen varaa, sillä noin viidennes syrjinnästä työnantajan edustajalle ilmoittaneista kokee, että tilanteeseen ei ole puututtu.
Vuosille 2025–2026 on laadittu seuraavat tavoitteet: Toimintayksiköt lisäävät anonyymiä rekrytointia, henkilöstön osaamista tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioissa vahvistetaan ja syrjintää kokeneiden osuus vähenee sekä siihen puuttuminen tehostuu.
Kaupungilla on myös palveluita koskeva tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ajalle 2023-2025. Lisäksi pormestari on 21.11.2024 asettanut työryhmän epäasiallisen käytöksen ja häirinnän kitkemiseksi kaupungin luottamustoimielimissä. Luottamushenkilöistä koostuvan työryhmän tarkoitus on koota toimintamalleja luottamushenkilöiden toimintakulttuurin kehittämiseksi sekä häirintätapausten käsittelemiseksi. Työryhmä on pyytänyt valtuustoryhmiltä näkemyksiä työryhmän tehtäviin liittyen sekä valmistelee mallia häirintäyhdyshenkilöiden käyttöönotosta ja päivittää eettisiä toimintaperiaatteita.
Hallintosäännön (1.1.2025) 14 § 6. kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää merkittävistä henkilöstöpoliittisista linjauksista ja periaatteista.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Liitteenä oleva Tampereen kaupungin henkilöstöpoliittinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2025–2026 hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.