Kaupunginhallitus, kokous 17.3.2025

Lataa  Kuuntele 

§ 121 Tampereen keskustan liikennejärjestelmäsuunnitelma 2040 

TRE:5798/08.01.02/2022

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell, puh. 040 564 4518, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami,​ puh. 040 543 2285,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen keskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman laatiminen aloitettiin vuoden 2023 alussa. Liikennejärjestelmäsuunnitelman visio ulottuu vuoteen 2040. Suunnitelma liittyy kiinteästi käynnissä olevaan yleiskaavan päivitystyöhön, ja liikenneverkkosuunnitelman aikataulutus on sovitettu yleiskaavatyön välitavoitteisiin. Kaupungin pysäköintipolitiikan päivitys on ollut myös samanaikaisesti käynnissä.

Merkittävänä taustatekijänä työssä on ollut kaupungin ja kaupunkiseudun kasvu vuoteen 2040 mennessä sekä siihen varautuminen keskustassa. Hiilineutraalisuuden ja kestävän kehityksen tavoitteet ovat ohjanneet voimakkaasti työtä. Tampereen keskustan kehittämisohjelma on toiminut työn yhtenä lähtökohtana. 

Työssä on koottu yhteen olemassa olevat strategiat, suunnitelmat ja selvitykset keskustan liikenteen kannalta sekä huomioitu digitalisaation ja älyliikenteen tarjoamat uudet mahdollisuudet. Suunnitelma on laadittu vuorovaikutteisesti ja sitä on ohjannut liikennetoimikunta. Työryhmään on kuulunut asiantuntijoita kaupungin eri yksiköistä. Työn aikana pidettiin kolme sidosryhmätyöpajaa ja järjestettiin kaksi kaikille avointa kyselyä.

Suunnittelutilannetta esiteltiin kaupunginhallituksen kehittämiskokouksissa 29.5.2023, 4.12.2023 ja 19.3.2024. Keskustan liikenneverkkosuunnitelman suunnittelutilannetta esiteltiin myös valtuustoryhmille joulukuussa 2023 ja tammikuussa 2024. Suunnitelmasta järjestettiin myös 6.2.2024 keskustelu- ja kommentointitilaisuus liikennetoimikunnalle sekä kauppakamarin ja yrittäjien edustajille.

Keskustan liikennejärjestelmäsuunnitelma toimii strategisena tavoitetilana jatkosuunnittelulle. Keskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman strategisesti tärkeät hyväksyttävät asiat ovat:

  • Tampereen keskustan liikenteellinen visio 2040 ja tarkennetut tavoitteet
  • Kulkumuotokohtaiset pääliikenneverkot koko suunnittelualueella ja keskustan hitaan liikkumisen alue
  • Käveltävyyden ja viihtyisyyden parantaminen
  • Ydinkeskustan katujen jäsentely ja katutyypit
  • Keskustan pysäköinnin kehittämisen linjaukset ja toteutuspolku pysäköintipolitiikan mukaisesti
  • Huolto- ja jakeluliikenteen kehittämisen periaatteet
  • Katujen kehittämisen vaiheistus

 

Tampereen keskustaan pääsee sujuvasti ja turvallisesti kaikilla kulkutavoilla. Keskustaan saavutaan autoliikenteen, pyöräliikenteen, kävelyn sekä joukkoliikenteen pääreittejä pitkin. Hitaan liikkumisen alueella kävelijä on katujen tärkein kulkija. Keskustan käveltävyyttä ja viihtyisyyttä parannetaan. Kulkumuotokohtaiset tavoiteverkot ohjaavat katujen jatkosuunnittelua ja katutilanjakoa.

Ydinkeskustan katuverkkoa jäsennellään katutyypeiksi liikenteellisen roolin määrittelemiseksi, liikennejärjestelmän toimivuuden takaamiseksi sekä mahdollistamaan turvallinen ja elävä ydinkeskustan kävely-ympäristö. Katutyyppejä ovat autokehä, korttelikatu, kävelypainotteinen katu (erikoistapauksena pyöräkatu), joukkoliikennekatu, joukkoliikennepainotteinen katu ja kävelykatu. Katutyyppi ohjaa kadun jatkosuunnittelua ja katutilanjakoa yhdessä kadulle sijoittuvien eri kulkumuotojen tavoiteverkkojen sekä kävelypainotteisilla kaduilla myös katuun kytkeytyvän kaupunkirakenteen, mahdollisten tapahtumien, liiketilojen, katuvihreän ja hulevesijärjestelyjen kehittämistarpeiden kanssa.  

Pysäköinnin lisäämistä maan alle jatketaan. Seuraavan kymmenen vuoden maanalaisen pysäköinnin kärkihankkeita ovat Hämpin parkin laajennus ja Kunkun parkin kevytversio ajoyhteyksineen. Rakenteelliseen pysäköintiin (maanalaiseen pysäköintiverkostoon ja pysäköintitaloihin) ohjataan pitkäaikainen pysäköinti. Kadunvarsipysäköinti palvelee pääosin lyhytaikaista asiointipysäköintiä. Pysäköinnin lisääminen maan alle mahdollistaa kadunvarsipysäköinnin vaiheittaisen muuttamisen lyhytkestoiseen pysäköintiin ja katujen kehittämisen kävelyyn, oleskeluun, kaupunkivihreään sekä pyörä- ja mikroliikenteen pysäköintiin. Keskustan maankäytön kehittyessä velvoiteautopaikat osoitetaan pääsääntöisesti keskitettyihin rakenteellisiin pysäköintilaitoksiin. Keskustan pysäköintipaikkamäärä säilytetään vähintään nykyisellä tasolla ja pysäköintimahdollisuuksia parannetaan tehostamalla pysäköintiä muun muassa älyliikenteen ratkaisuilla.

Valtaosa keskustan logistiikasta tapahtuu jatkossakin kaduilla ja tonteilla, mutta myös maanalaista pysäköintiverkostoa pyritään hyödyntämään citylogistiikkaan ja huoltoon. Autokehän sisäpuolisille kaduille rakennetaan kuormauspaikkoja jokaiseen kortteliväliin.

Keskustan katuverkon kehittäminen jatkuu alue- tai katukohtaisina yleissuunnitelmina, joista tehdään erilliset päätökset. Yleissuunnitelmissa tehdään valinnat vaihtoehtojen välillä. Yleissuunnitelmien yhteydessä käydään aktiivista vuoropuhelua keskustan liike-elämän, asukkaiden ja päätöksentekijöiden kanssa. Ensimmäisessä vaiheessa saneerattavien katujen yleissuunnittelu aloitetaan vuosina 2025–2027.

Hallintosäännön (1.1.2025) 14 § 1. kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää kaupunkistrategiaa toteuttavista merkittävistä strategisista ohjelmista ja suunnitelmista.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen keskustan liikennejärjestelmäsuunnitelma 2040 hyväksytään strategisesti tärkeiden asioiden osalta jatkosuunnittelun pohjaksi. Strategisesti tärkeät asiat ovat Tampereen keskustan liikenteellinen visio 2040 ja tarkennetut tavoitteet, kulkumuotokohtaiset pääliikenneverkot koko suunnittelualueella ja keskustan hitaan liikkumisen alue, käveltävyyden ja viihtyisyyden parantaminen, ydinkeskustan katujen jäsentely ja katutyypit, keskustan pysäköinnin kehittämisen linjaukset ja toteutuspolku pysäköintipolitiikan mukaisesti, huolto- ja jakeluliikenteen kehittämisen periaatteet sekä katujen kehittämisen vaiheistus. Vaiheistuksessa ja jatkosuunnittelussa huomioidaan käyttäjien tarpeet ja taloudelliset mahdollisuudet.

Päätös

Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle, suunnittelujohtaja Jukka Lindforsille, suunnittelupäällikkö Ari Vandellille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Asian käsittelyn kuluessa Anne-Mari Jussila teki ehdotuksen asian palauttamiseksi uudelleen valmisteluun. Lauri Lyly kannatti Jussilan palautusehdotusta. Puheenjohtaja tiedusteli palautusehdotuksen saamaa kannatusta ja totesi sen tulleen hyväksytyksi yksimielisesti.

Ilmari Nurminen poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Ari Vandell, Jukka Lindfors, Mikko Nurminen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)