Kaupunginhallitus, kokous 17.3.2025

Lataa  Kuuntele 

§ 118 Vuoden 2024 selonteko sisäisen valvonnan ja konsernivalvonnan järjestämisestä sekä arvio merkittävimmistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä 

TRE:299/00.05.02/2025

Valmistelija

  • Ruski Heini, Tarkastusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tarkastusjohtaja Heini Ruski, puh. 041 730 0921, riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula, puh. 040 196 6512 ja liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kuntalain ja kirjanpitolautakunnan kuntajaoston antaman yleisohjeen mukaan kunnan tulee sisällyttää toimintakertomukseensa arvio merkittävimmistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä sekä selonteko kaupungin sisäisen valvonnan ja kaupunkikonsernin konsernivalvonnan järjestämisestä.

Kaupungin hallintosäännön (1.1.2025) 83 §:n mukaan kaupunginhallitus antaa toimintakertomuksessa tiedot sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä sekä selvityksen konsernivalvonnasta ja merkittävimmistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä. 

Selonteko sisäisestä valvonnasta

Sisäinen tarkastus on valmistellut selonteon ja kokonaisarvion sisäisen valvonnan järjestämisestä. Selontekoa varten kaupungin konsernihallinnon yksiköt, palvelualueiden palveluryhmät sekä liikelaitokset ovat toteuttaneet sisäisen valvonnan itsearvioinnin eri osa-alueilla käyttöön otetutussa Granite-järjestelmässä. Itsearviointien perusteella palvelualueet ja liikelaitokset ovat valmistelleet sisäisen valvonnan selonteot, jotka on käsitelty toimielimissä. Konsernihallinnon selonteko on käsitelty konsernijohtajan johtoryhmässä. Koko kaupunkia koskevien johtopäätösten tekemisessä on otettu edellä mainittujen lisäksi huomioon myös sisäisen tarkastuksen vuoden aikana tekemät havainnot.

Arvioinnin perusteella kaupungin yksiköiden sisäinen valvonta tuottaa pääosin kohtuullisen varmuuden toiminnan tuloksellisuudesta, lainmukaisuudesta, varojen ja omaisuuden turvaamisesta sekä johtamisen edellyttämän informaation riittävyydestä. Havaittujen poikkeamien korjaamiseen on ryhdytty määrätietoisesti, ja pistemäisten toteutuneiden riskien havaitsemisen jälkeen kaupungin toiminnassa on otettu laajemmin käyttöön uusia riskienhallintakeinoja.

Sisäisen valvonnan kehittämistyötä kaupungin yksiköissä on syytä jatkaa. Tärkeimmiksi kehittämiskohteiksi arvioidaan:

  • riskienhallinnan integrointi johtamiseen ja riskiarviointien laadun parantaminen,
  • varautumisen, varahenkilöjärjestelyiden sekä häiriötilanteiden toimintamallien ja viestinnän kehittäminen,
  • tiedonhallinnan ja tietoturvan käytänteiden vahvistaminen ja henkilöstön osaamisen kehittäminen näillä osa-alueilla.


Selonteko konsernivalvonnasta

Konsernivalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että kuntakonsernin toiminta on taloudellista ja tuloksellista, päätösten perusteena oleva tieto on riittävää ja luotettavaa sekä lain säännöksiä, viranomaisohjeita ja toimielinten päätöksiä noudatetaan sekä omaisuus ja voimavarat turvataan. Kuntalain mukainen konsernijohto vastaa valvonnasta, mutta käytännössä merkittävä osa valvontaa on omistajaohjauksen tehtävänä.

Konsernivalvonnan käytännön toteutus on laajaa ja se koostuu monesta osatekijästä. Menettelyitä on kuvattu liitteessä (Selonteko konsernivalvonnan järjestämisestä) tarkemmin.

Konserniohjaukseen liittyvissä toimivallan- ja päätöksenteon, hallitusjäsenten kokoonpanon ja nimitysprosessin, konserniohjeen mukaisen toiminnan, seurannan ja raportoinnin sekä riskienhallintajärjestelmien toimivuuden suhteen ei ole havaittu merkittäviä puutteita. Tytäryhteisöjen hallitusten systemaattista sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan riittävyyden arviointia tulee jatkaa ja kehittää sekä samalla ylläpitää selkeää tytäryhteisöjen ja konserniohjauksen välistä roolitusta asiassa. Ohjeistusta on edelleen tarkennettu konserniohjeen ja hyvä hallinto- ja johtamistapa -ohjeen päivittämisen yhteydessä vuonna 2023. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden uudistetun konserniohjeen 12.6.2023 § 96 ja kaupunginhallitus uudistetun Hyvä hallinto- ja johtamistapa Tampereen kaupunkikonsernissa (Corporate Governance) -ohjeen 6.11.2023 § 453.

Konsernin tytäryhteisöissä ei ole tunnistettu sellaisia merkittäviä yksittäisiä strategisia tai operatiivisia riskejä, jotka vaikuttaisivat kaupunkikonsernin toimintaan ja taloudelliseen asemaan merkittävästi. 

Selontekoa konsernivalvonnan järjestämisestä vuonna 2024 käsitellään kaupunginhallituksen konsernijaoston maaliskuun kokouksessa.

Arvio merkittävimmistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä

Konsernihallinnon strateginen ohjaus ja konsernipalvelut -ryhmän riskienhallinta, turvallisuus ja varautumistiimi on valmistellut arvion merkittävimmistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä. Arvion laadinnassa on huomioitu kaupungin toimintayksikköjen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan itsearvioinnit, selonteot, toimintaympäristöanalyysit ja riskiprofiilit sekä muu toimintavuoden aikana kertynyt tieto.

Kaupungin riskienhallinta tarjoaa johdolle kaupunkitasoista riskienhallinnan raportointitietoa ja näkemystä riskienhallinnan tilasta ja kehittämisestä. Riskienhallintatoiminto myös vastaa riskienhallinnan prosessista kaupunkitasoisesti ja ylläpitää ajantasaista prosessikuvausta ja järjestelmiä riskienhallintatyön tukena. Arvioon kaupunkitasoisista merkittävistä riskeistä on koottu erityisesti kaupungin palvelualueiden ja konsernihallinnon raportoimat kaupunkitasoisilta vaikutuksiltaan merkittävimmät riskit, jotka vaikuttavat kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumiseen.   

Vuonna 2024 keskityttiin erityisesti riskienhallinnan kehittämiseen osana kokonaisjohtamista, riskienhallinnan johtoryhmän työn kehittämiseen ja riskienhallintaan osana kaupungin tekoälykehitystyötä. Kaupungin riskienhallintatoiminto valmisteli myös vahinkorahaston uudet säännöt, jotka hyväksyttiin 29.1.2024 kaupunginvaltuustossa.

Riskienhallinnan toteutus sujui niin globaaleista kuin paikallisistakin haasteista huolimatta hyvin vuonna 2024. Toimintaympäristön näkökulmasta Venäjän hybridivaikuttamisen vaikutukset kaupunkiin ja kaupungin toimintaan olivat merkittävät. Kaupunkikonsernin tukemista turvallisuuden ja varautumisen eteen tehtävässä työssä vietiin organisaatiossa eteenpäin turvallisuusjohtamisen mallin mukaisesti organisaatioturvallisuuden ja varautumisen koordinaatioryhmissä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Vuoden 2024 selonteko sisäisen valvonnan ja konsernivalvonnan järjestämisestä sekä arvio merkittävimmistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden tarkastusjohtaja Heini Ruskille, riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttulalle ja liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Heini Ruski, Jouni Perttula, Arto Vuojolainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)