Perustelut
Suunnitelmassa "Kestävä ja digitaalinen liikennejärjestelmä 2030” luodaan suuntaviivat ja toimenpideohjelma seuraavien vuosien linjauksiksi kestävän ja digitalisen älykkään liikenteen kehittämiseksi. Tavoitteena on, että Tampereen liikennejärjestelmän tulee olla käyttäjälähtöinen, turvallinen ja kestävä, samalla tukien kaupungin elinvoimaisuutta. Työkaluina tähän ovat mm. uusien teknologioiden hyödyntäminen, esimerkkeinä automaatio, palveluistuminen sekä liikkumisen ja liikenteen data.
Liikenne, liikkuminen ja liikennetottumukset muuttuvat, kaupunkien rooli dynaamisemman ja kestävämmän liikennejärjestelmän ylläpitäjänä ja kehittäjänä korostuu. Tampereen kaupungin tavoitteena on olla vahva, tunnistettu kansainvälinen pioneeri liikenteen digitaalisten palveluiden innovoinnissa ja kehittämisessä, liikennedatan hyödyntämisessä ja kestävän liikennejärjestelmän edistämisessä.
Tampereen ensimmäinen älyliikenteen strategia valmistui vuonna 2015 ja edellinen strategia vuonna 2017. Aiemmissa strategioissa asetetut tavoitteet ovat monilta osin toteutuneet ja älyliikenteen kehitys ottanut Tampereella isoja askeleita eteenpäin. Avoimen datan, digitaalisuuden, tekoälyn ja automatisaation hyödyntäminen liikenteessä on saatu käynnistymään ja nyt siirrytään niiden laajamittaiseen hyödyntämiseen. Uusia liikkumispalveluja ja -teknologioita kehitetään kiihtyvällä tahdilla Tampereella ja maailmalla, mikä kaikki tarjoaa sekä haasteita että mahdollisuuksia. Vastaavasti liikenteen ja liikkumisen kestävyyshaasteet sekä sääntely asettavat reunaehtoja ja samanaikaisia mahdollisuuksia. Liikennejärjestelmän kestävyyden parantaminen on älyliikenneratkaisujen kehittämisen ja hyödyntämisen keskeisimpiä tavoitteita.
Tampereen kaupunki on keskellä monia liikennejärjestelmän uudistuksia ja muutoksia. Raitiotie on rakennettu edellisen strategiakauden aikana olennaiseksi osaksi liikennejärjestelmää ja sen laajennukset ovat suunnittelussa ja rakenteilla. Uudenlaisia liikkumispalveluja sekä automaattiliikennettä on pilotoitu ja kehitetään edelleen muun muassa raitiotien syöttöliikenteeseen. Organisaatioiden välinen yhteistyö ja sitoutuminen nousevat tärkeään rooliin edellytysten luomiseksi sekä strategian tavoitteiden saavuttamiseksi. Nyt valmistunut suunnitelma on tehty tiiviissä yhteistyössä Tampereen kaupungin, ITS Factoryn jäsenten sekä sidosryhmien kanssa.
Tampereen kestävä ja digitaalinen liikennejärjestelmä 2030 - Suuntaviivat kestävään ja älykkääseen kaupunkiliikenteeseen 2023–2028 sisältää strategisen vision, tavoitteet ja painopistealueet vuodelle 2030 toimenpideohjelman jakautuessa vuosille 2023–2025 ja 2026–2028. Työssä valittiin painottaa seuraavia teemoja:
- Älykäs ja monipuolinen liikennejärjestelmä moottorina kaupunkikehitykselle ja elinkeinolle
- Saavutettavat, houkuttelevat ja modernit palvelut osana liikkujien arkea
- Uusien innovaatioiden, teknologioiden, datan ja automaation pioneeri, käyttöönottaja ja hankkija
- Kestävän ja digitalisoidun liikkumisen edelläkävijä sekä kansallisen ja kansainvälisen kehityksen haluttu kumppani
- Kestävyyttä tukevan liikenteen hallinnan ja operoinnin edelläkävijä
Edellä mainittuihin teemoihin panostamalla Tampereen on mahdollista saavuttaa asettamansa liikenteeseen liittyvät tavoitteet.
Hallintosäännön (1.1.2025) 14 §:n 1. kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää kaupunkistrategiaa toteuttavista merkittävistä strategisista ohjelmista ja suunnitelmista.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Kestävä ja digitalinen liikennejärjestelmä 2030 -suunnitelma hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.