Yhdyskuntalautakunta, kokous 24.11.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 316 Infra-rakentamisen yhteistyösopimus 

TRE:6613/10.03.00/2019

Valmistelija

  • Tietäväinen Milko, Rakennuttamisjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh.040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Katujen ja kunnallistekniikan rakentamisessa tuottavuuden parantaminen ja rakentamisesta aiheutuneiden häiriöiden vähentäminen ovat olleet pitkään tärkeitä tavoitteita. Lisäksi työntekijöiden ja ympäristössä liikkuvien turvallisuus ovat ehdottomia periaatteita. Kadun ja kunnallistekniikan suunnittelun ja rakentamisen johtamista haastavat monet tekijät, kuten rakennushankkeen lukuisat osapuolet ja tilaa vaativat tekniset järjestelmät. Osapuolia hankkeissa ovat tavallisesti kunta kadunpitäjänä, vesilaitos vesihuoltoverkostojen omistajana, kaukolämpö ja sähkölaitos energian siirtäjänä ja lukuisat teleoperaattorit tietoliikenteen verkonhaltijana. Osapuolien tavoitteiden varmistaminen, suunnitelmien virheettömyyden tarkistaminen ja yhteensovittaminen sujuvaa rakentamista varten on usein vaikeaa.

Suunnitelmissa olevat puutteet tai tavoitteiden epäselvyydet aiheuttavat rakennustyössä usein vakavaa haittaa, koska puutteiden selvittäminen ja korjaaminen keskeyttävät usein tehokkaan rakennustyön. Suunnitelmien kattavuus, virheettömyys ja yhteensopivuus parantavat merkittävästi rakennustyön tuottavuutta, mikä alentaa kustannuksia ja lyhentää rakennusaikaa ja haittaa.

Alalla on kehitetty erilaisia toimintamalleja ja sopimuksia, joilla katu- ja kuntatekniikan hankkeiden eri osapuolien yhteistoimintaa voidaan parantaa. Kuntaliitto on valmistellut yleiset sopimusmallit yhteiselle hankkeelle.

Tampereen kaupungissa on pitkät perinteet kadunrakentamisen ja katuun rakennettavan kuntatekniikan yhteishankkeista. Toimintaan on muodostunut hyvin toimivat mallit ja periaatteet, mutta niistä ei ole varsinaisesti kirjattuja menettelytapoja tai sopimuksia.

Tuottavuuden parantaminen ja sujuvat prosessit ovat olleet Tampereella valtuustokauden 2017-2021 keskeisiä tavoitteita.  Yhdyskuntalautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelmassa 2019 toimenpiteiksi on kirjattu sujuvat prosessit peruskaupungin ja johtoyhtiöiden kanssa. Vuodelle 2020 tavoitteeksi on asetettu sopimuksen tekeminen ja käyttöönotto Tampereen kaupungin ja konsernin verkostoja rakentavien yhtiöiden ja laitosten kesken.

Rakentamisen yhteistyösopimuksen osapuolia ovat Tampereen kaupunki, Tampereen Vesi Liikelaitos, Tampereen Sähkölaitos Oy, Tampereen Sähköverkko Oy ja Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy. 

Sopimuksessa on kirjattu toiminnan arvioiminen ja parantaminen. Teemoja ovat toiminnan suunnittelun pitkäjänteisyys, työmaiden turvallisuus, työmaista aiheutuvien haittojen vähentäminen ympäristölle ja liikenteelle, aikataulujen pitävyys sekä viestintä ja tuottavuus.

Sopimuksessa on kuvattu yhteisen hankkeen prosessit ja menettelytavat. Lisäksi on määritetty kustannusten jakamisen periaatteita ja yhteistoimintaa. Sopimuksessa on esitetty yleispiirteisesti tietojen hallintaan liittyviä teknisiä ratkaisuja, kuten tietomallipohjaista suunnittelua ja omaisuuden hallintaa.

Sopimuksessa on kuvattu periaatteet myös yhteisten hankintojen tekemiseen. Sopimus toimii myös yleisvaltuutuksena hankkeen osapuolen toimia hankintayksikkönä toisten puolesta tietyin ehdoin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Rakentamisen yhteistyösopimus hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Hanna Montonen ja Leo Boström poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Milko Tietäväinen, Petri Kantola, Jouni Sivenius, Elina Karppinen, Tampereen Vesi Liikelaitos, Tampereen Sähkölaitos Oy, Tampereen Sähköverkko Oy, Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.