Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 27.10.2021

§ 176 Oikaisuvaatimus Hiedanrannan suunnittelukonttorin perusparannuksen tarveselvitystä ja hankesuunnitelmaa koskevasta päätöksestä 

TRE:4632/10.03.07/2021

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja, Virpi.Ekholm@tampere.fi

Perustelut

Rakentamishankkeiden käsittely toimielimissä lähtee liikkeelle yleensä palveluverkon kehittämiseen liittyvistä selvityksistä, kiinteistöjen perusparannustarpeesta tai muista tilajärjestelytarpeista. Ensimmäisessä vaiheessa hankkeesta laaditaan tarveselvitys, jonka hyväksyy asianomainen käyttäjälautakunta. Nykyisin tavoitteena on, että tilatarpeita selvitetään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja useiden käyttäjälautakuntien hankkeiden tarveselvitys käsitellään kaupunginhallituksessa kuten muutkin tilahankkeeseen liittyvät asiakirjat. Tarveselvityksen jälkeen kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka - palveluryhmä käynnistää hankkeen hankesuunnittelun, jonka myötä valmistuu hankesuunnitelma. Asunto- ja kiinteistölautakunta hyväksyy hankesuunnitelman jatkosuunnittelun pohjaksi tilojen osalta. Käyttötalousvaikutusten osalta hankesuunnitelman hyväksyy toimivaltainen viranomainen. Tämän jälkeen valmistellaan toteutussuunnitelma, jonka hyväksyy asunto- ja kiinteistölautakunta.

Muihin asianomaisiin toimielimiin toteutussuunnitelma voidaan viedä tiedoksi. Hyväksyttäväksi toteutussuunnitelma viedään muihin toimielimiin vain siinä tapauksessa, että se poikkeaa oleellisesti hankesuunnitelmasta, esimerkiksi kustannusten noustua 10–15 % hankesuunnitelmasta.

Hankkeen toteuttamiseen liittyvät tiedot

Hiedanrannan Suunnittelukonttori sijaitse Hiedanrannan kaupunginosassa Lielahden kartanon alueella Kartanon ja vuonna 2019 perusparannetun vastaavassa käytössä olleen Jukola-hirsihuvilan välissä osoitteessa Tehdaskartanonkatu 36, 33400 Tampere. Kiinteistötunnus 837-263-2500-0028. Etäisyys Keskustorilta on noin 6 km. 

Rakennus on alun perin rakennettu arvioilta 1890-luvulla ja pääosa hirsirungosta on siirretty muualla sijainneesta rakennuksesta tai rakennuksista. Alun perin asuinkäytössä toiminutta rakennusta on laajennettu moneen otteeseen. Birger Federleyn suunnitelmilla se muutettiin toimintansa aloittaneen tehtaan kahden virkailijaperheen asunnoiksi noin vuonna 1913. 1970-luvulla rakennuksen sisätilat muutettiin toimistokäyttöön ja rakennus toimi 1990-luvulle asti tehtaan suunnittelukonttorina. Konttorikäytön loputtua rakennus on ollut tyhjillään. Kun alue ja rakennukset siirtyivät kaupungille vuonna 2014 kohde oli jo päätynyt nykyiseen kuntoonsa. 

Rakennus on ollut pitkään tyhjillään ja ilman lämmitystä. Vuonna 2019-2020 rakennuksen vesikattorakenteet ja vesikatto uusittiin ja rakenteita vahvistettiin, jotta rakennuksen korjaaminen olisi ylipäätään mahdollista.

Rakennusta ei ole toistaiseksi suojeltu asemakaavalla. Tulevassa kaavamuutoksessa rakennus on todennäköisesti saamassa suojelumääräyksen. 

Rakennuksesta tehtyjen selvitysten ja tutkimusten perustella rakennus tulee perusparantaa kokonaisvaltaisesti. Suositellut korjaukset ovat kiireellisiä rakennuksen säilyttämiseksi korjauskelpoisena. Suunnittelukonttorirakennus on nykyisessä kunnossaan käyttökelvoton ja ympäristölle vaarallinen. Rakennus on aidattu työmaa-aidoilla luvattoman käytön estämiseksi. 

Tuleva hanke käsittää rakennuksen täydellisen perusparantamisen rakennuksen ulkopuolisine töineen. 

Tässä hankkeessa tarveselvitys ja hankesuunnitelma on yhdistetty. Yhdistämällä tarveselvitys ja hankesuunnitelma nopeutetaan hankkeen etenemistä ja valmistumista. 

Aikataulu

Toteutussuunnittelua on tehty samanaikaisesti tarveselvitys- ja hankesuunnittelutyön kanssa. Toteutussuunnitelmat pyritään viimeistelemään kesän aikana, ja toteutussuunnitelma ja toteutuskustannukset tuodaan lautakuntaan hyväksyttäväksi syksyn 2021 aikana. Hanke pyritään aloittamaan syksyn 2021 aikana. Varsinaiset rakennustyöt toteutetaan 2021 syksyn ja 2022 syksyn välisenä aikana.

Hankkeen toteuttamiseen liittyvät tiedot

Nykyinen asemakaava alueelle on vanha teollisuuskaava teollisen tuotannon ajalta. Alueen uusi asemakaava on valmisteilla. Rakennukselle muodostetaan tulevassa asemakaavassa tontti. Tontti tulee rajautumaan lännessä perusparannetun Jukola-rakennuksen tonttiin, lännessä Tehdaskartanonkatuun ja Kartanon piharakennuksiin sekä etelässä Kartanon polkuun ja kartanopuiston tapahtuma-alueeseen. Kohde ei ole tällä hetkellä kaupungin palveluverkkojen käytössä. 

Suunnittelukonttori perusparannetaan toimitilakäyttöön. 1. kerros tehdään esteettömäksi.   

Investointi- ja käyttökustannukset

Suunnitelmien, tilaohjelman ja esiselvitysten perusteella tehdyissä laskelmissa on päädytty seuraavaan kustannusarvioon: 1 536 000 €, (4 302 €/brm2) alv 0 % sisältäen suunnittelun, rakennuttamispalkkion ja 15 % lisätyövarauksen.

Korjausten valmistuttua vuonna 2022 koko rakennuksen sisäinen vuosivuokra olisi yhteensä 105 498 euroa. Investoinnin aiheuttama pääomavuokra olisi 92 160 euroa/vuosi. Lopullinen vuokra määräytyy käyttöönottoajan ylläpitokustannustason, hankkeen toteutuneiden investointikustannusten, pinta-alan ja Hiedanrannan tulevien tontinvuokran määräytymisperusteiden mukaisesti.

Hanke toteutetaan pienten investointien Hiedanrannan rakennusten perusparannus-määrärahalla. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Rantanen Teppo, Johtaja, Teppo.Rantanen@tampere.fi

Hiedanrannan suunnittelukonttorin perusparannuksen tarveselvitys merkitään tiedoksi  ja hankesuunnitelma hyväksytään.

Päätös

Asia jätettiin pöydälle.

Kokouskäsittely

Kiinteistöpäällikkö Jussi Kuoppala oli asiantuntijana läsnä kokouksessa ja poistui ennen päätöksentekoa.

Antti Ivanoff ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Koska ehdotus ei saanut kannatusta, se raukesi.

Jaakko Stenhäll ehdotti, että asia jätetään pöydälle. Ehdotusta kannattivat Sonja Harmaala, Antti Ivanoff ja Vilhartti Hanhilahti.

Lautakunta hyväksyi yksimielisesti Stenhällin pöydällepanoehdotuksen.

Valmistelija

Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja, Virpi.Ekholm@tampere.fi

Perustelut

Asia jäi pöydälle 16.6.2021 kokouksessa. Esittelijä uudisti päätösehdotuksensa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Rantanen Teppo, Johtaja, Teppo.Rantanen@tampere.fi

Hiedanrannan suunnittelukonttorin perusparannuksen tarveselvitys merkitään tiedoksi  ja hankesuunnitelma hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi:

"Lautakunta edellyttää, että suunnittelukonttorille etsitään aktiivisesti käyttöä joko kaupungin omasta palveluverkosta tai että suunnittelukonttori myydään tai markkinaehtoisesti vuokrataan ulkopuoliselle toimijalle tukemaan kehittyvän Hiedanrannan kaupunginosan palveluita."

Eriävä mielipide

Antti Ivanoff ilmoitti päätökseen eriävän mielipiteen,​ joka liitetään pöytäkirjalle.

Kokouskäsittely

Jaakko Stenhäll teki seuravan toivomusponsiehdotuksen: "Lautakunta edellyttää, että suunnittelukonttorille etsitään aktiivisesti käyttöä joko kaupungin omasta palveluverkosta tai että suunnittelukonttori myydään tai markkinaehtoisesti vuokrataan ulkopuoliselle toimijalle tukemaan kehittyvän Hiedanrannan kaupunginosan palveluita."

Vilhartti Hanhilahti, Tuula Pohjola ja Nina Silius-Haouari kannattivat Stenhällin ehdotusta.

Toivomusponsi hyväksyttiin yksimielisesti.

Antti Ivanoff ehdotti, että päätösesitys hylätään. Riina-Eveliina Eskelinen kannatti Ivanoffin ehdotusta.

Koska oli tehty kannatettu hylkäysehdotus, jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä, asiasta oli äänestettävä.

Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ivanoffin hylkäysehdotus= JAA, Pohjaesitys= EI

Äänestysesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Äänestyksen tulos: Pohjaesitys hyväksyttiin äänin 9-4. 

Äänestystulokset

  • Jaa 4 kpl 31%

    Riina-Eveliina Eskelinen, Jens Holm, Antti Ivanoff, Lasse Oksanen

  • Ei 9 kpl 69%

    Vilhartti Hanhilahti, Sonja Harmaala, Raimo Laaksonen, Elina Lind, Juhapekka Lindfors, Riitta Lyytikäinen, Tuula Pohjola, Nina Silius-Haouari, Jaakko Stenhäll

Valmistelija

  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044 ja kiinteistöpäällikkö Teemu Alavenetmäki, puh 041 730 1631, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asunto- ja kiinteistölautakunta on kokouksessa 11.08.2021, § 137 hyväksynyt Hiedanrannan suunnittelukonttorin perusparannuksen tarveselvityksen ja hankesuunnitelman sekä toivomusponnen. Toivomusponnessa lautakunta edellyttää, että suunnittelukonttorille etsitään aktiivisesti käyttöä joko kaupungin omasta palveluverkosta tai että suunnittelukonttori myydään tai markkinaehtoisesti vuokrataan ulkopuoliselle toimijalle tukemaan kehittyvän Hiedanrannan kaupunginosan palveluita.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan päätöksestä on jätetty oikaisuvaatimus, jossa vaaditaan Asunto- ja kiinteistölautakunnan 11.8.2021 §137 päätösten kumoamista, Hiedanrannan suunnittelukonttorin perusparannuksen tarveselvityksen ja hankesuunnitelman palauttamista uudelleen valmisteltavaksi lain edellyttämällä tavalla ja keskeyttämään Hiedanrannan suunnittelukonttorin perusparannuksen tarveselvityksen ja hankesuunnitelman täytäntöönpano.

Toivomusponnen mukaisesti Tampereen kaupungin kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä on etsinyt suunnittelukonttorille aktiivisesti käyttöä ja on neuvotellut Hiedanrannan Kehitys Oy:n kanssa vuokrasopimuksen Hiedanrannan suunnittelukonttorin vuokraamisesta peruskorjattuna.

Hiedanrannan apportin myötä Tampereen kaupungin omistukseen jääneistä Hiedanrannan rakennuksista hirsihuvila Jukola on perusparannettu 2019. Kartanon perusparannus on ajoitettu alustavasti 5-10 vuoden päähän. Kartanon pihapiirin pienissä rakennuksissa ei ole tarvetta investoinneille. Kaupungin omistamista rakennuksista suunnittelukonttori on kunnoltaan käyttökelvoton, mutta korjauskelpoinen. Peruskorjauksen viivästyessä tulisi rakennukseen joka tapauksessa investoida sen mahdollisen luvattoman käytön ja lisävaurioitumisen estämiseksi. Rakennus sijaitsee keskeisellä paikalla puistossa kulkureittien varrella. Suunnittelukonttorin perusparannukselle on budjetoitu Hiedanrannan rakennusten perusparannus -määrärahasta hyväksytyn tarveselvityksen ja hankesuunnitelman mukainen määräraha.

Hiedanrannan rakennusten perusparannus -määräraha on vuodelle 2021 yhteensä 2 milj. euroa, josta 1 milj. euroa on uudelleenbudjetoitua määrärahaa vuoden 2020 käyttämättä jääneestä Hiedanrannan rakennusten perusparannus -määrärahasta. Hiedanrannan rakennusten perusparannus -määrärahalla on tarkoistus mahdollistaa Suunnittelukonttorin perusparantaminen. Hiedanrannan rakennusten omistusjako kaupungin ja Hiedanrannan Kehitys Oy:n välillä varmistui vasta vuoden 2020 lopussa, mikä viivästytti usean hankkeen toteutuksen aloituspäätöstä. Suunnittelukonttorin perusparannuksen suunnittelu käynnistettiin vuonna 2020.

Tarveselvitysten ja hankesuunnitelmien laatimisen lähtötietoina käytetään kaikki kohteesta saatavilla oleva tieto. Lähes poikkeuksetta lähtötietoja täydennetään lisäselvityksillä ja kuntotutkimuksilla. Yleisenä linjauksena on, että tarveselvityksissä ja hankesuunnitelmissa kerrotaan niiden laatimiseen käytetyt tietolähteet ja dokumentit, mutta niitä ei toimiteta liitteinä päätöksentekoon kuin erikseen pyydettäessä. Lautakunta on katsonut asiassa suoritetun valmistelun liiteaineistoineen riittäväksi päätöksenteon pohjaksi tehdessään asiassa lopullisen päätöksen.

Lakimies Patricia Nikko:

Oikaisuvaatimus voidaan tehdä joko laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteella. Laillisuusperuste on olemassa, jos päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai on muuten lainvastainen.

Lautakunnan päätös ei ole ollut lain vastainen eikä sitä ole syytä muuttaa myöskään tarkoituksenmukaisuusperusteella. Oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Oikaisuvaatimus sisältää henkilötietoja, minkä johdosta sitä ei julkaista kaupungin internetsivuilla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Oikaisuvaatimus hylätään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Tiedoksi

oikaisuvaatimuksen tekijä, Virpi Ekholm, Jarmo Viljakka, Niko Suoniemi, Teemu Alavenetmäki, Jussi Kuoppala, Mikko Leinonen, Patricia Nikko, kitiatalous, kirjaamo/Tilapalvelut

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa muutosta hakea se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen, kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen sekä kuntien yhteisen toimielimen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Hallinto-oikeus ei ota tutkittavakseen yksityisoikeudellista asiaa koskevaa valitusperustetta, jonka osalta toimivalta on käräjäoikeudella.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.