Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 22.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 31 Liikelaitoksille ja tytäryhteisöille asetettujen toiminnan tavoitteiden toteutuminen vuonna 2021 

TRE:2009/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Sami Suojanen, puh. 040 801 6656, controller Ville Taivassalo, puh. 041 730 5437 ja controller Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunginvaltuusto asetti kaupungin liikelaitoksille sekä tytäryhteisöille toiminnan tavoitteet koskien vuotta 2021 kaupungin talousarvion hyväksymisen yhteydessä 16.11.2020 § 158.

Kahdelle liikelaitokselle eli Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitokselle ja Tampereen Vesi Liikelaitokselle asetettiin yhteensä seitsemän liikelaitoskohtaista toiminnallista tavoitetta. Asetetut tavoitteet ovat liikelaitoksia sitovia. Tytäryhtiöille ja -yhteisöille asetettiin samassa yhteydessä toiminnallisia tavoitteita 57 kappaletta, jotka tuovat esiin pääomistajan tahdon ja ohjaavat omistajan edustajien toimintaa muun muassa hallituksessa ja yhtiökokouksessa. Tavoitteet olivat luonteeltaan taloudellisia ja kehityshankkeiden etenemistä seuraavia. Nämä tavoitteet eivät ole kuitenkaan sitovia.

Liikelaitokset raportoivat vuoden 2021 aikana toiminnan tavoitteiden toteutumisesta tammi-huhtikuun sekä tammi-elokuun toteutumatilanteen mukaan. Tavoitteiden lopullisesta toteutumisesta liikelaitokset raportoivat tammi-helmikuussa 2022. Koko kaupungin (sisältäen myös liikelaitokset ja tytäryhteisöt) toiminnallisten tavoitteiden lopulliset toteumatiedot esitetään kaupungin tilinpäätöksessä.

Liikelaitoksille asetetuista toiminnan tavoitteista saavutettiin suurin osa joko kokonaan tai osittain. Seitsemästä tavoitteesta vuoden loppuun mennessä neljä toteutui kokonaan ja yksi tavoite toteutui osittain. Kaksi tavoitetta jäi toteutumatta.

Tytäryhteisöt raportoivat tavoitteiden toteutumisesta ainoastaan tilinpäätökseen tammi-helmikuussa 2022. Tytäryhteisöille asettamista 57 tavoitteesta toteutui 30 ja 22 tavoitetta jäi toteutumatta. Neljä tavoitetta toteutui osittain. Yhden tavoitteen toteutumista ei voitu arvioida. Kokonaisuutena tytäryhteisöille asetetuista tavoitteista lähes 60 prosenttia toteutui kokonaan tai osittain. Muutamien tavoitteiden toteutumien lopullisessa arvioinnissa on tarkastuslautakunnan havaintojen perusteella poikettu alkuperäisen raportointitiedon mukaisesta toteuma-arviosta.

Koronapandemia vaikutti erityisesti liikkumiseen, matkailuun ja tapahtumiin liittyviin liiketoimintoihin, mutta pandemian isku kaupungin tytäryhtiöihin ei ollut enää yhtä voimakas kuin vuonna 2020. Osa yhtiöistä jatkoi toimintaansa ilman merkittävä koronavaikutusta. Niitä olivat mm. Tampereen Palvelukiinteistöt Oy ja Tredu-Kiinteistöt Oy. Asuntoyhteisöihin koronapandemia ei myöskään oleellisesti vaikuttanut.

Taloudellisesti merkittävin yhtiö Tampereen kaupungille on Tampereen Sähkölaitos -konserni, johon kohdistuvat konsernin suurimmat osinkotavoitteet. Tampereen Sähkölaitos Oy:lle asetetuista neljästä omistajatavoitteista toteutui kaksi. Keväällä 2021 Sähkölaitos maksoi osinkoa 20,0 milj. euroa, mikä tarkoitti 74 prosenttia konsernin nettotuloksesta. Omistaja-arvo ei kehittynyt viiden prosentin tavoitteen mukaisesti, vaan itse asiassa laski kolme prosenttia. Omistaja-arvoa laski sähkömarkkinalaista johtuva sähköverkon kohtuullisen tuoton mallin regulaatiomuutos, joka alentaa liikevaihtoa.

Sähkölaitos saavutti ympäristövastuuseen liittyvän tavoitteen. Uusiutuvan energian osuus koko energiatuotannosta oli 46 prosenttia vuonna 2021. Se ylitti tavoitetasona olleen 41 prosentin rajan. Vuoteen 2020 verrattuna tuotantorakenteeseen ei tullut muutoksia. Kylmä sää lisäsi huipputehon tarvetta ja päästöjä. Vuonna 2020 uusiutuvan energian osuus oli 51,1 prosenttia.

Kaupungin keskeisiin osinkoyhtiöihin perinteisesti kuulunut pysäköinti- ja kiinteistötoimialalla toimiva Finnpark Oy ei maksanut osinkoa lainkaan vuonna 2021. Yhtiön arvonmääritys tehtiin ensimmäisen kerran vuoden aikana. Työn teki ulkopuolinen arvioija. Tilikauden 2021 kassavirta oli ennustettua parempi, mikä johti markkina-arvon kasvuun.

Pandemia leikkasi mm. Tampereen Särkänniemi Oy:n ja Tampere-talo Oy:n toimintaa. Särkänniemi ei maksanut osinkoa keväällä 2021. Asiakasmäärärajoitus leikkasi huvipuiston kävijämääriä. Yhtiön talous kuitenkin koheni mm. talouden tasapainottamistoimenpiteiden kautta niin, että sillä on kyky maksaa pieni osinko keväällä 2022. Tampere-talo oli suljettuna merkittävän osan vuodesta. Siitä huolimatta se ylsi 200 000 kävijän määrään. Tampere-talo Oy:n tilikauden tappio oli 15 088 euroa. Säästöjen, korvaavan liiketoiminnan ja avustusten hakemisen ansiosta tappio ei kasvanut tätä suuremmaksi.

Työterveysyhtiö Tullinkulman Työterveys Oy sai lisätöitä koronatestauksesta ja -rokotuksista. Toisaalta poikkeusoloissa se ei päässyt tekemään täydessä mittakaavassa ns. normaalia työtään, kuten ennaltaehkäisevää työterveyshuoltoa. Yhtiö teki toisen voitollisen vuoden peräkkäin, tosin sen tilikauden tulos 0,15 milj. euroa jäi hieman 0,2 milj. euron tavoitteesta.

Toiminnallisten tavoitteiden raportointitiedot on esitetty liitteissä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Liikelaitoksille ja tytäryhteisöille asetettujen toiminnan tavoitteiden toteutuminen vuonna 2021 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Konsernijohtaja, esittelijä Juha Yli-Rajala saapui kokoukseen.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Sami Suojanen, Ville Taivassalo, Saara Unnanlahti, Ilmari Himanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)