Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 22.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 33 Tampereen Sähkölaitos Oy:n ja Pirkanmaan Voimia Oy:n hallitustyön arvioinnin tulokset 

TRE:1983/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397 ja controller Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tytäryhtiöiden hallitustyön arviointia on perinteisesti suoritettu itsearviointikyselyin. Tampereen Särkänniemi Oy:n ja Finnpark Oy:n hallitustyöskentelyn arviointi teetettiin ulkopuolisen toimesta ensimmäisen kerran vuonna 2020 ja konsernijaosto käsitteli nämä tulokset 23.2.2021 § 15. Samalla muodostettiin malli, jossa konsernin suurimpien yhtiöiden hallitustyön arviointia jatketaan ulkopuolisen suorittamana muutaman vuoden välein. 

Tampereen Sähkölaitos Oy:n hallitustyöstä on arvioinnin nyt laatinut Rokmind Oy ja Pirkanmaan Voimia Oy:n hallitustyöstä sen teki Boardman Oy. Molemmat työt on tehty talven aikana ja liitteinä olevilta raporteilta selviää yksityiskohtaiset arvioinnit hallitustyöstä ja osin myös johtoryhmätyöstä sekä suhteesta omistajaohjaukseen.

Tampereen Sähkölaitos Oy:n hallitustyön osalta voidaan todeta, että hallitustyö on erittäin onnistunutta. Hallituksen strateginen ajattelu on hyvällä tasolla, hallituksen ajankäyttö, strategisen ajattelun joustavuus, selkiyttämiskyky ja sisäinen sparraus toimivat hyvin. Toimitusjohtajan strateginen osaaminen, johtoryhmän ja hallituksen arvo organisaatiolle, roolien selkeys ja hallituksen selkeä päätöksenteko saavat erittäin hyvät arviot. Puheenjohtajan ominaisuudet saavat myöskin kiitosta ja erityisesti kokouksien käytännön toteutus on hyvin onnistunutta. Tulevaisuuden menestymisen varmistaminen on hyvällä tasolla mutta siihen tulee edelleen kiinnittää huomiota samoin kuin viestinnän onnistumiseen. Toimintaympäristön muutoksia ja vaikutteita tulee seurata säännöllisesti strategiaprosessin lisäksi hyödyntäen ulkopuolisia tahoja.

Pirkanmaan Voimia Oy:n hallitustyö saa kokonaisuutena tunnustusta ja arvioidaan hyväksi. Erityisinä vahvuuksina pintautuu hallituksen sitoutuminen strategiaan ja sen toteutukseen sekä tilannekuva yhtiön asemasta ja yhteistyö johdon kanssa. Hallitus on tyytyväinen omaan työskentyynsä ja erityisesti puheenjohtajaan. Omistajien yhteiselle strategiselle suunnalle hallitus ja johtoryhmä toivovat lisää selkeyttä. Potentiaaliset kasvumahdollisuudet koetaan yhtiön kannalta tärkeinä ja ne pitää hyödyntää. Johtoryhmän kesken vastauksissa on enemmän hajontaa ja kehittämiskohteena nousee myös avainhenkilöiden kehittymissuunnitelmien ja palkitsemisen huomioiminen. Myös operatiivinen johtamisjärjestelmä kaipaa hienosäätöä ja yhteisen kulttuurin vahvistamista. 

Hallintosäännön mukaan konsernijaosto nimittää kaupungin ehdokkaat tytär- ja osakkuusyhtiöiden hallituksiin. Laadittuja hallitustyön arviointeja voidaan ja tulee hyödyntää pohdittaessa hallituskokoonpanoja tulevaisuudessa.

Liitteet ovat salassa pidettäviä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24.1 §:n 20-kohdan perusteella.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen Sähkölaitos Oy:n ja Pirkanmaan Voimia Oy:n hallitustyöstä tehdyt arvioinnit merkitään tiedoksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Controller Sami Suojanen saapui kokoukseen. Controllerit Sami Suojanen ja Saara Unnanlahti poistuivat kokouksesta.

Tiedoksi

Marjut Ontronen / Tampereen Sähkölaitos Oy, Ilkka Mäkelä / Pirkanmaan Voimia Oy, Arto Vuojolainen, Saara Unnanlahti, Sami Suojanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)