Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 22.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 36 Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittämisen jatkotyön tilannekatsaus 

TRE:1962/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Sami Suojanen, puh. 040 801 6656, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunginvaltuusto merkitsi 23.8.2021 § 147 tiedoksi pormestari Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelman. Ohjelmassa todetaan, että Tampereen Vesi Liikelaitos voidaan yhtiöittää, mikäli se on toiminnallisesti ja taloudellisesti järkevää. Ennen tätä kaupunginhallituksen konsernijaosto merkitsi tiedoksi 1.5.2021 § 47 Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittämisselvityksen.

Konsernijaoston käsittelemän selvityksen pohjalta on tunnistettu tarvetta syventää useita yhtiöittämiseen liittyviä asioita ja näkökulmia. Jatkotyöltä odotetaan tietoa mm. Tampereen Vesiliitoksen mahdollisessa yhtiöittämisessä siirtyvän omaisuuden käyvästä arvosta ja vesihuoltolaitoksen tuottoarvosta, vertailutietoa Suomessa viiden viime vuoden aikana tehdyistä vesiliikelaitosten yhtiöittämisistä, vertailua vesiliiketoimintaan liittyvien maa-alueiden ja rakennusten omistuksen ja/tai vuokrauksen vaikutuksista yhtiömuotoisen vesiliiketoiminnan talouteen ja omistajan saamiin tuloihin, Tampereen Seudun Keskuspuhdistamon käynnistymisen vaikutuksista, henkilöstön työehtosopimuksiin muutoksista (vaikutuksista  eri henkilöstöryhmiin, kuten 3-vuorotyö, toimistotyö, yleistyöaika), vaikutuksista asiakkaisiin sekä Tre Vesi Oy:n talouteen ja hallintoon.

Syventävän tiedon hankkimiseksi omistajaohjausyksikkö lähetti tarjouspyynnön kolmelle vesiliiketoimintaan erikoistuneelle konsulttiyhtiölle. Tarjouspyyntö tehtiin yhdessä liikelaitoksen johdon kanssa. Kaksi yhtiötä jätti tarjouksen. Niiden perusteella jatkoselvityksen tekijäksi valikoitui Afry Finland Oy. Jatkoselvityksen pitää olla valmiina 31.5.2022 ja tulokset esitetään konsernijaoston kokouksessa 21.6.2022.

Konsultin tekemän työn lisäksi omistajaohjausyksikkö ryhtyy omana työnään selvittämään mm. mahdollisen yhtiöittämisen vaikutuksia kaupungin talouteen.

Yhtiöittämisselvitys on esillä kaupungin yhteistoimintaryhmässä 20.4.2022.

Alustavan suunnitelman mukaan projektiryhmän kokoaminen tapahtuisi kesällä, yhtiöittämisen päätökset loppusyksyllä ja jos yhtiöittäminen saa kannatusta, voisi uusi yhtiö aloittaa ensimerkiksi toukokuussa 2023.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittämisen jatkotyön tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Controller Sami Suojanen palasi kokoukseen.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Sami Suojanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)