Kaupunginhallitus, kokous 7.11.2022

§ 448 Paikallisneuvottelu työkokemuslisää koskevassa asiassa 

TRE:5417/01.00.02/2022

Valmistelija

  • Pietikäinen Niina, Henkilöstöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen, puh. 040 707 9147 ja neuvottelupäällikkö Mirva Sampakoski, puh. 040 800 4582, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

JUKO on 3.8.2022 pyytänyt paikallisneuvottelua työkokemuslisää koskevassa asiassa. Asiasta on käyty 30.5.2022 välitön neuvonpito, joka päättyi erimielisenä.

Työntekijälle on myönnetty työkokemuslisä 1.3.2017 alkaen. Työntekijä on saanut palkanlaskennasta ennakkotiedon, jonka mukaan toinen työkokemuslisä täyttyisi 1.3.2022 alkaen. Tämän jälkeen palkanlaskennan selvityksessä on käynyt ilmi, että ensimmäistä työkokemuslisää koskeva päätös on ollut virheellinen. Työkokemuslisälaskennassa on virheellisesti huomioitu toimeksiantosuhteita työsuhdehistoriaan, vaikka laskennassa huomioidaan KVTES:n mukaan vain virka- tai työsuhteessa tehty työ. Palkanlaskenta on virheen havaitsemisen jälkeen oikaissut työntekijälle tiedon ajankohdasta, jolloin toinen työkokemuslisä täyttyy.

JUKO on esittänyt, että työnantajan tulisi maksaa toiseen kokemusvuosilisään oikeuttavat ansiot maaliskuusta 2022 alkaen asiassa aiemmin tehdyn virheellisen päätöksen perusteella.

Työnantaja ei peri takaisin virheen vuoksi liian aikaisin maksuun tullutta työkokemuslisää kohtuullisuussyistä. Henkilöstön tasapuolisen kohtelun vuoksi on kuitenkin perusteltua, että toinen kokemuslisä tulee maksuun, kun 10 vuotta työkokemusta tosiasiallisesti täyttyy. Kaupungin normaalina käytäntönä on, että toinen työkokemuslisä tulee maksuun ensimmäistä työkokemuslisää koskevan ratkaisun perusteella. Toisesta lisästä päätetään erikseen, mikäli esimerkiksi työtehtävässä tapahtuu olennaisia muutoksia tai muusta perustellusta syystä. Tässä tapauksessa asiassa tapahtunut ilmeinen virhe antaa aiheen tehdä toisesta työkokemuslisästä erillinen ratkaisu.

JUKO:n näkemys toisen työkokemuslisän myöntämisestä siten, että aiemmassa valmistelussa tehty virhe sitoisi myös tulevissa työehtosopimuksen palkkamääräyksiä koskevissa ratkaisuissa on perusteeton ja työnantajan kannalta selvästi kohtuuton. Tulkinta johtaisi myös työntekijöiden epätasa-arvoiseen kohteluun.

Asiasta käytiin liitteenä olevan pöytäkirjan mukainen paikallisneuvottelu. Neuvottelu päättyi erimielisenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Paikallisneuvottelupöytäkirja työkokemuslisää koskevassa asiassa merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Tiedoksi

Katri Maahi, Niina Pietikäinen, Mirva Sampakoski, Satu Koski, Varpu Widjeskog

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)