Kaupunginhallitus, kokous 7.11.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 449 Paikallisneuvottelu Tampereen Vesi Liikelaitoksen tuntipalkkaisten työntekijöiden varallaolon palkkauksessa 

TRE:4401/01.00.02/2022

Valmistelija

  • Pietikäinen Niina, Henkilöstöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen, puh. 040 707 9147 ja neuvottelupäällikkö Mirva Sampakoski, puh. 040 800 4582, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen yhteisjärjestö JHL on 3.6.2022 pyytänyt paikallisneuvottelua koskien Tampereen Vesi Liikelaitoksen tuntipalkkaisten työntekijöiden varallaolon palkkausta. 

JHL on esittänyt asiassa vaatimuksen TTES allekirjoituspöytäkirjan 10 §:ään vedoten. Kyseisen sopimuskohdan mukaan työehtosopimusta paremmat palvelussuhteen ehdot tulee säilyttää sellaisina, kuin ne olivat voimassa 31.3.2020. JHL on em. sopimuskohtaan vedoten viitannut tuntipalkkaisilla varallaolijoilla kyseisenä ajankohtana voimassa olleeseen määräaikaiseen perustuntipalkan korotukseen ja esittänyt, että sen olisi tullut jatkua pysyvänä. 

JHL:n esiin nostama määräaikainen palkantarkistus liittyi siirtymätilanteeseen kaupungin varallaolokäytänteiden päivittyessä ja sen oli määrä päättyä alun perin 31.3.2020. Vastaava määräaikainen tarkistus on tehty tuntipalkkaisen henkilöstön lisäksi myös kuukausipalkkaiselle henkilöstölle ja se on päättynyt heidänkin osaltaan määräajan kuluttua. 

JHL:n viittaama sopimuskohta ”Tätä työehtosopimusta paremmat palvelussuhteen ehdot ja niiden perusteella muodostunut palkkataso säilytetään sellaisina kuin ne olivat voimassa 31.3.2020, ellei tällä työehtosopimuksella ole muusta sovittu” tulee sovellettavaksi Tampereella esimerkiksi paikalliseen tuntisopimuksen täydennysosaan, jossa on sovittu osin paremmista ehdoista. Ko. määräyksen ei voida kohtuudella ajatella johtavan sellaiseen tulkintaan, että sen johdosta määräaikaisesti tehdyt palkkaratkaisut muodostuisivatkin yllättäen pysyviksi riippumatta siitä, mistä syystä tarkistus on tehty. Työnantaja katsoo, että ottaen huomioon määräaikaisen palkantarkistuksen tausta ja tarkoitus, on vetoaminen allekirjoituspöytäkirjan 10 §:ään ilmeisen perusteetonta.

Asiassa on käyty paikallisneuvottelut, jotka päättyivät erimielisinä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Paikallisneuvottelupöytäkirja Tampereen Vesi Liikelaitoksen tuntipalkkaisten työntekijöiden varallaolon palkkauksesta merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pentti Herranen, Niina Pietikäinen, Mirva Sampakoski, Maarit Rautavaara, Varpu Widjeskog

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)