Kaupunginhallitus, kokous 7.11.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 450 Paikallisneuvottelu luottamusmieskorvauksesta 

TRE:6144/01.00.02/2022

Valmistelija

  • Pietikäinen Niina, Henkilöstöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen,​ puh. 040 707 9147 ja neuvottelupäällikkö Mirva Sampakoski,​ puh. 040 800 4582,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tehy on pyytänyt paikallisneuvottelua luottamusmieskorvauksen maksamisesta liikkeen luovutuksessa Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä siirtyneelle luottamusmiehelle. Järjestö katsoo, että 1.1.2021 Tampereen kaupungille siirtyneelle luottamusmiehelle olisi tullut maksaa Tampereen kaupungilla vastaavaa luottamusmieskorvausta kuin Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä.

Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen luottamusmiesluvussa on määräykset luottamusmiehen palkkauksesta ja erillisestä luottamusmieskorvauksesta. Työehtosopimuksen perusteella kunta korvaa sen ansion, jonka luottamusmies menettää toimiessaan säännöllisellä työajalla luottamusmiestehtävissä. Tällä viitataan esimerkiksi säännöllistä vuorotyötä tekevillä erilaisiin olosuhdelisiin. Erillistä kiinteää luottamusmieskorvausta maksetaan työehtosopimuksen mukaan pääluottamusmiehelle tai vastaavassa asemassa olevalle luottamusmiehelle. Korvauksen suuruus määräytyy työehtosopimuksessa olevan taulukon ja edustettavien lukumäärän mukaan.

Tampereella maksetaan luottamusmieskorvausta työehtosopimuksen mukaisesti pääluottamusmiehelle tai vastaavassa asemassa olevalle luottamusmiehelle sekä kokonaan työstään vapautetuille luottamusmiehille. Lisäksi luottamusmiehelle korvataan ansio, jonka hän menettää toimiessaan työajalla luottamusmiestehtävissä. Ansionmenetyskorvaus lasketaan luottamusmiestehtävien suorittamiseen käytetyltä ajalta vastaamaan sitä palkkaa, minkä luottamusmies olisi todennäköisesti ansainnut säännöllisenä työaikanaan suorittaessaan varsinaisia työtehtäviään.

Luottamusmiehen siirtyessä Tampereen kaupungille on hänen asemastaan ja ajankäytöstään luottamusmiestehtäviin neuvoteltu Tehyn pääluottamusmiehen kanssa. Siirtyvä luottamusmies ei ole ollut kokonaan työstään vapautettu eikä asema ole ollut vastaava kuin pääluottamusmiehellä, joten perusteet luottamusmieskorvauksen maksamiseen Tampereella ei ole täyttyneet. Ansionmenetyskorvaukseen hän on ollut oikeutettu myös Tampereen kaupungilla työskennellessään, mikäli ansionmenetystä on luottamusmiestehtävien hoitamisesta tosiasiallisesti syntynyt.

Työnantaja on selvittänyt aiemman työnantajan perusteita luottamusmieskorvauksen maksamiselle ja kävi ilmi, että neuvottelupyynnössä tarkoitettu korvaus on ollut ansionmenetyskorvaus eikä luottamusmieskorvaus. Ansionmenetyskorvauksesta on päätetty määräajaksi ja sen maksaminen on päättynyt Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä määräajan päättyessä 31.12.2020. Luottamusmieskorvausta ei ole maksettu ko. luottamusmiehelle aiemmallakaan työnantajalla muutoin, kuin hänen toimiessaan määräaikaisesti pääluottamusmiehen sijaisena.

Neuvottelut päättyivät erimielisenä korvauksen osalta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Paikallisneuvottelupöytäkirja luottamusmieskorvauksesta merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Leena Lehtiniemi, Marika Helen (etunimi.sukunimi1@tampere.fi), Niina Pietikäinen, Mirva Sampakoski, Terhi Kontio

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)