Kaupunginhallitus, kokous 11.4.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 156 Kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strategisen ohjelman päivittäminen 

TRE:1786/00.01.02/2023

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kansainvälisen osaamisen palveluiden johtaja Mari Taverne, puh. 040 801 2686, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakimies Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin ensimmäinen kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strateginen ohjelma hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 19.8.2019 (§ 109) ja julkaistiin syksyllä 2019. Kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strateginen ohjelma 2019–2024 on poikkihallinnollinen asiakirja, jonka tarkoitus on koota yhteen kansainvälisiin osaajiin ja kansainvälisiin kuntalaisiin liittyvien ydinpalvelujen kehittäminen mukaan lukien lakisääteiset palvelut sekä edistää kansainvälisten osaajien houkuttelua ja pysyvyyttä alueella. Strategisen ohjelman lähtökohtaisena tavoitteena on luoda yhteinen tahtotila sidosryhmien kanssa kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi ja veto- ja pitovoimaa tukevien palveluiden ja rakenteiden (alustarakenteet) kehittämiseksi. 

Strategisen ohjelman toimeenpanon tueksi perustettiin strateginen ohjausryhmä, joka seuraa ohjelman toimeenpanoa ja edistää ekosysteemipohjaista verkostoyhteistyötä. Ohjausryhmän on asettanut pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja sen jäsenet on tällä hetkellä nimetty vuosiksi 2021–2025 (18.10.2021 § 110).

Strategisen ohjelman päivitystarve syntyi, kun sille asetetut tavoitteet saavutettiin pitkälti vuoteen 2022 mennessä. Myös toimintaympäristön ja lainsäädäntöuudistusten (TE24 ja KOTO24) myötä ohjelman uudelleen tarkastelu tuli ajankohtaiseksi. Lisäksi ohjelman toimeenpanosta teetettiin kehittävä arviointi 2022.

Ohjelmassa on aiemmin ollut neljä keskeistä teemakokonaisuutta: Elävä ekosysteemi, Kanavat kuntoon, Kannustimet kaakkoon ja Osaamisella osallisuuteen. Ohjelmaan lisätään nyt viides teemakokonaisuus otsikolla Vastuullinen vastaanotto. Kaikkiin viiteen teemaan sisältyy uusia toimenpiteitä. Ohjelmaan tehtävät päivitykset on koottu tämän asian liitteenä olevaan esittelymateriaaliin.

Strateginen ohjelma on jatkossa osa Tampereen Welcoming City -suunnitelmaa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strategisen ohjelman päivitys vuosille 2023–2025 hyväksytään. Ohjelma on jatkossa osa Welcoming City -suunnitelmaa.

Päätös

Asia jätettiin pöydälle.

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa puheenjohtaja ehdotti, että asia jätetään pöydälle.

Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan pöydällepanoehdotuksen yksimielisesti.

Tiedoksi

Mari Taverne, Iina Ojala, Pekka Pernu, Reija Linnamaa, Satu Vuorinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)