Perustelut
Tampereen strategia Tekemisen kaupunki hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa marraskuussa 2021. Strategia pohjautuu Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelmaan 2021-2025. Tampereen strategia tähtää vuoteen 2030 ja se perustuu tulevaisuuden muutostekijöihin. Strategia on ohjannut vuosien 2022 ja 2023 toiminnan ja talouden suunnittelua.
Strategian hyväksymisen jälkeen kaupungin toimintaympäristössä on tapahtunut muutoksia, jotka nostivat tarpeen arvioida Tampereen strategisen kokonaisuuden kyvykkyyttä vastata muutoksiin. Vuoden 2023 alussa käynnistettiin strategian puolivälitarkastelun prosessi, jossa arvioitiin strategian etenemistä sekä tarkasteltiin toimintaympäristön muutosten esiin nostamia mahdollisia strategian päivitystarpeita.
Puolivälitarkastelun prosessin mukaisesti kaupunginvaltuustolle ja ylimmälle virkahenkilöjohdolle järjestettiin 7.2.2023 webinaari, jossa esiteltiin strategian väliarviointi sekä käytiin asiantuntija-alustusten pohjalta keskustelua strategian päivitystarpeista. Kaupunginhallitus kävi 20.2.2023 keskustelun webinaarin pohjalta koostetuista strategian muutosesityksistä sekä evästi päivityksen jatkovalmistelua. Valtuustoryhmiltä pyydettiin 8. - 16.3.2023 välisenä aikana kommentteja esitettyihin muutosluonnoksiin. Kommenttikyselyyn vastasi neljä valtuustoryhmää. Kaikki vastanneista ryhmistä kannattivat esitettyjä muutoksia. Lisäksi kaksi ryhmää esitti muutamia uusia lisäys- ja tarkennusehdotuksia.
Prosessin tuottaman aineiston pohjalta on valmisteltu ehdotus Tampereen strategian Tekemisen kaupunki päivittämiseksi. Strategiapäivityksessä huomio kohdistettiin ensisijaisesti toimintaympäristön muutosten esiin nostamiin päivitystarpeisiin. Tällaisia muutoksia ovat hyvinvointialueuudistus ja kaupungin uusi rooli, Venäjän hyökkäyssota ja turvallisuusympäristön muutokset sekä kuntatalouden kiristyvä tilanne.
Hyvinvointialueet käynnistyivät 1.1.2023 ja näiden myötä kaupunkien rooli kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä on painottunut uudelleen. Strategiapäivityksen luonnoksessa muuttunutta roolia on kirkastettu sekä vahvistettu mittareita, joilla kaupunkilaisten hyvinvoinnille ja terveydelle, sen edistämistyölle sekä kaupungin ja hyvinvointialueen väliselle yhteistyölle asetettujen tavoitteiden toteumista voidaan aikaisempaa paremmin seurata ja arvioida.
Venäjän hyökkäyssota on muuttanut turvallisuusympäristöä monin tavoin. Erityisesti sodan seurauksena ovat korostuneet kriittisen infrastruktuurin turvaaminen sekä kyberturvallisuuden vahvistaminen. Strategiapäivityksen luonnoksessa on vahvistettu linjauksia varautumiseen liittyen sekä esitetään uudeksi seurattavaksi mittariksi vakavien tietoturvahäiriöiden määrää.
Kuntatalouden ennakoidaan kiristyvän merkittävästi tulevina vuosina. Strategiapäivityksessä kuntatalouden osalta ei esitetä muutoksia. Strategia sisältää jo rohkeasti uudistuvan kaupungin painopisteessä vahvoja linjauksia vastuulliseen talouden hoitoon, menojen ja velanoton kasvun hillitsemiseen sekä tuottavuuden ja tulopohjan vahvistamiseen. Lisäksi valtuustokauden tavoitteena on, että talous on tasapainossa.
Strategiapäivityksen luonnoksessa esitetään lisäksi muutamia muutosesityksiä tavoitteiden muotoiluihin ja mittareihin liittyen. Tällaisia ovat muun muassa startup-yrityksiin liittyvät mittaritarkennukset sekä digitaalisten palveluiden kehittämistä ohjaavan tavoitteen uusi muotoilu, joka kannustaa keskittymään yksinomaan digitaalisten palveluiden määrän sijaan kaupunkilaisille tarjottavien palveluiden laatuun.
Kevään 2023 aikana päivitetään myös lautakuntien ja konsernihallinnon palvelusuunnitelmat. Palvelusuunnitelmat ovat osa kaupungin strategisen johtamisen kokonaisuutta. Strategian puolivälitarkastelussa esiin nousseita teemoja huomioidaan strategiapäivityksen lisäksi myös palvelusuunnitelmissa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Esitetään valtuuston hyväksyttäväksi:
Tampereen strategian Tekemisen kaupunki päivitys hyväksytään. Päivitetty strategia korvaa kaupunginvaltuuston 5.11.2021 hyväksymän strategian.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.