Kaupunginhallitus, kokous 11.4.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 149 Hallintosäännön muuttaminen 

TRE:1729/00.01.01/2023

Valmistelija

  • Hirvelä Heli, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtava lakimies Riikka Viitaniemi, puh. 050 526 3225 ja hallintolakimies Tiina Kyöttilä-Vettenranta, puh. 040 778 0695, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakimies Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Valtuusto hyväksyi hallintosäännön liitteineen 23.1.2017. Valtuusto on hyväksynyt muutoksia hallintosääntöön viimeksi 30.1.2023.

Kaupunginhallitus on kehittämiskokouksessa 13.2.2023 linjannut organisaatiorakenteiden uudistamistarpeiden osalta, että valtuustokauden puolivälissä rakenteellisia muutoksia arvioitaisiin erityisesti sivistyspalvelujen palvelualueen lautakuntarakenteen osalta ja hyvinvointijohtamisen vahvistamisen osalta. Sivistys- ja kulttuurilautakuntaa ehdotetaan jaettavaksi kahdeksi lautakunnaksi. Uudet lautakunnat ovat kasvatus- ja opetuslautakunta sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta. Apulaispormestareita on kolme.

Hyvinvointijohtamisen osalta ohjausrooli on jo nykyisellään kaupunginhallituksella. Hyvinvointijohtamisen osalta selkeytetään hyvinvointialueyhteistyötä koskevaa kaupunginhallituksen tehtävää. Muilta osin hyvinvointijohtamisen vahvistaminen tarkoittaa muutoksia toimintasääntöihin.

Lautakuntarakenteen muutoksen lisäksi hallintosääntöön on tarpeen tehdä eräitä muutoksia. Muutostarpeita on esitetty konsernihallinnosta ja palvelualueilta ja niitä on valmisteltu hallintoyksikössä.

Konsernijaoston toimivaltaa yhtiöiden perustamisen, purkamisen sekä osakkeiden ostamisen, merkitsemisen ja myynnin osalta on tarpeen edelleen täsmentää. Valtuuston päätöstä edellytetään, kun on kyse konserniohjeessa määritellystä, strategisesti tai taloudellisesti merkittävästä yhtiöstä. 

Lautakuntien toimivaltaa koskevassa pykälässä viitataan hankintaa koskeviin periaatteisiin. Nykyisin hankinnan periaatteiden sijasta käytetään termiä hankinnan strategiset painopisteet. Termi hankinnan periaatteet muutetaan termiksi hankinnan strategiset painopisteet.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan tehtävistä poistuu vastuu oppivelvollisuuslain mukaisesta asuinkunnan ohjaus- ja valvontavastuusta perusopetuksen jälkeisen koulutuksen osalta. Tehtävä kirjataan uuden kasvatus- ja opetuslautakunnan tehtäviin kaikkien oppivelvollisten osalta. 

Ottokelpoisen päätöksen ilmoittamista täsmennetään siten, että lautakunnan jaoston pöytäkirjaa ei ilmoiteta lautakunnalle. Käytännössä jaoston pöytäkirja menee otto-oikeutta varten kaupunginhallituksen esityslistalle siten, että kaupunginhallituksella on otto-oikeus vain kuntalain nojalla tehtäviin päätöksiin.

Hallintosääntömuutokset tulevat voimaan 1.6.2023.

Hallintosäännön muuttaminen kuuluu kuntalain mukaan valtuuston toimivaltaan.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Valtuuston 23.1.2017 hyväksymään ja 30.1.2023 viimeksi muuttamaan hallintosääntöön hyväksytään liitteen mukaiset muutokset.

Hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 1.6.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

konsernihallinto-palvelualueet-liikelaitokset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)