Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 17.5.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 91 Ammatillisen koulutuksen järjestämisluvan muuttaminen, kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, tutkintokieli englanti (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:2211/12.01.01/2023

Valmistelija

  • Viskari Kirsi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, puh. 0400 376 420, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin / Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämislupa (VN/23764/2022, 1.1.2023) sisältää Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon järjestämisoikeuden. Lupa tutkintoon on myönnetty tutkintokielellä suomi. Järjestämisluvan muutoshakemuksella haetaan oikeutta järjestää Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa suomen kielen lisäksi tutkintokielellä englanti. Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös (VN/23764/2022, 1.1.2023) on tämän asian liitteenä.

Pirkanmaalla on tarve kone- ja tuotantotekniikan alan osaavasta työvoimasta. Tarve hakea tutkintokieleksi englantia on noussut esiin työelämäyhteistyössä alan yritysten, järjestöjen ja työpaikkojen kanssa. Pirkanmaan talousalue ja erityisesti Tampereen seutukunta on valtakunnallisesti yksi nopeimmin kehittyvä ja kasvava alue. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon suorittamisen mahdollistaminen englannin kielellä on yksi ratkaisu vastata yritysten ja työpaikkojen osaajapulaan. 

Tällä hetkellä Suomessa on neljällä koulutuksen järjestäjällä englanti tutkintokielenä Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa. Ne kattavat Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Vaasan ja Vantaan toiminta-alueet. Jotta Tredu voi vastata työelämän tarpeisiin järjestämislupansa mukaisella Pirkanmaan toiminta-alueella, englannin lisääminen tutkintokieleksi on välttämätöntä. 

Muutoshakemus perustuu alan alueelliseen osaamistarpeeseen, joka on tullut esiin muun muassa Teknologiateollisuus ry:n osaajatarveselvityksessä, Pirkanmaan ammattibarometrissä, Konepajakoulun tilaamassa työllisyysselvityksessä sekä työnantajilta Tredun työelämäfoorumitapaamisissa. Pirkanmaan yrityksiltä saadun tiedon mukaan kansainvälistyvät työympäristöt ovat lisääntyneet ja alueen yritysten, niiden yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kielenä on yhä useammin englanti. Työnantajat pitävät tärkeänä, että osalla rekrytoitavista henkilöistä on ymmärrys ja osaaminen tutkinnon vaatimuksista ja osaamisesta suomen lisäksi myös englannin kielellä. 

Pirkanmaalla on valtakunnallisestikin merkittävä alan keskittymä, perinteistä konepajateollisuutta, kansainvälisesti tunnettuja vientiin erikoistuneita isoja yrityksiä sekä runsaasti pk-yrityksiä. Alueella on runsaasti mahdollisuuksia työskennellä monenlaisissa kone- ja tuotantotekniikan alan työtehtävissä. Useiden alueella toimivien yritysten toiminta perustuu joko suoraan tai välillisesti alihankintaketjujen kautta vientiin. Samalla osa yrityksistä on valinnut englannin kielen yrityksen viralliseksi kieleksi. Näissä yrityksissä virallinen kommunikointi, ohjeistus ja dokumentointi tapahtuu englannin kielellä. Useat työtehtävät kansainvälisten asiakkaiden kanssa edellyttävät englannin kielen osaamista sekä kotimaassa että ulkomaan komennuksilla. 

Tredun koulutus- ja tutkintotarjonnassa englanti Kone- ja tuotantotekniikan alan tutkintokielenä lisää osaavan työvoiman saatavuutta alueen kansainvälistyvissä ja monikulttuurisissa yritysympäristöissä. Paikallisilla työmarkkinoilla alan osaavan työvoiman puute saattaa muodostua esteeksi toimipaikkojen / toimintojen laajentumiselle. Englanti tutkintokielenä mahdollistaa alan osaajien liikkuvuuden ja monipuoliset työllistymismahdollisuudet erilaisiin yrityksiin. Lisäksi alan tulevaisuuden kannalta on tärkeää löytää keinoja alan arvostuksen ja vetovoimaisuuden parantamiseen. Tätä edistää englannin kielen lisääminen koulutuksen järjestäjän tutkintokieliin. 

Tredun voimassa olevassa ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämisluvassa on tutkintokielenä englanti Liiketoiminnan, Lentokoneasennuksen, Matkailualan ja Ravintola- ja catering -alan ja Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnoissa sekä Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnossa. Näiden tutkintojen järjestämiskokemuksen ja osaamisen kautta Tredulla on hyvät toiminnalliset edellytykset myös Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon järjestämiseen englannin kielellä. 

Tredulla on pedagogisesti pätevät opettajat, jotka hallitsevat englannin alan työkielenä. Tredulla on myös valmiina englantia osaavien koulutettujen työelämäarvioijien verkosto. Tredun oppimisympäristöjen hyödyntäminen on sekä laitteiden ja tilojen että opettajien osaamisen osalta ajantasaista. Englanninkielisen koulutuksen toteuttamisessa hyödynnetään Tredun oppimisympäristöjen lisäksi monipuolisesti digitaalisia ja työpaikkojen ympäristöjä. Osaamisen osoittamista ja näyttöjen toteuttamista ohjaa ajantasainen Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelma.  Kaikkien opiskelijoiden käytössä on Tredun ohjauksen suunnitelmassa kuvatut opetuksen tuki- ja ohjauspalvelut.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (30.1.2023) 20 § mukaan elinvoima- ja osaamislautakunta päättää lainsäädännössä ammatillisen koulutuksen järjestäjälle määrätyistä tehtävistä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Tampereen kaupungin ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämislupaan haetaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä muutosta ja oikeutta Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon järjestämiseksi suomen kielen lisäksi tutkintokielellä englanti perusteluissa esitetyn mukaisesti. 

Johtaja, ammatillinen koulutus oikeutetaan allekirjoittamaan koulutuksen järjestämisluvan muutoshakemukset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tredu johtoryhmä, Satu Nevalainen, Timo Saari, Marko Kankaanpää

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.