Perustelut
Ammatillisen koulutukseen hakeudutaan joko oppivelvollisille ja muille ilman tutkintoa oleville tarkoitetussa yhteishaussa tai kaikille hakijoille tarkoitetussa jatkuvassa haussa. Yhteishaun kautta hakeudutaan perustutkintokoulutukseen ja tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA-koulutukseen) ja jatkuvan haun kautta edellisten koulutuksien lisäksi ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutuksiin, jotka voidaan suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Opiskelija voi tutkinto-opiskelijana suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osan, ja hän voi valita tutkintoonsa osia toisista tutkinnoista. Lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa ammatillisen tutkinnon rinnalla ylioppilastutkinto.
Tampereen kaupunkiseudun työ- ja elinkeinoelämän osaamistarpeeseen vastaamiseksi oppivelvollisille ja ilman tutkintoa oleville suunnataan opiskelijavuosikiintiöstä opiskelupaikkoja siten, että oppivelvollisuuden suorittaminen ja pitkän aikavälin osaajatarve voidaan turvata. Työ- ja elinkeinoelämän osaajatarpeisiin ja työikäisten jatkuvan oppimisen tarpeisiin tulee vastata nopeasti, joten osa opiskelijavuosikiintiöstä täytetään jatkuvan haun kautta. Koulutustarjonta suunnitellaan ja hakeutumisen markkinointi kohdennetaan erityisesti aloille, joilla on työvoimapula.
Yhteishaun opiskelijapaikkojen suuntaamisessa eri koulutusaloille on huomioitu alueen kuntien ja työelämäkumppanien näkemykset koulutus- ja osaamistarpeista. Lisäksi valmistelussa on otettu huomioon ennakointitiedot, ikäluokkien koko, yhteishaun hakeutumistiedot vuosilta 2021-2023 sekä oppivelvollisuuden laajentuminen ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus. Tampereella ja ympäristökunnissa vuoden 2024 keväällä perusasteen päättäviä oppilaita on 4231 (20.9.2022). Lisäksi Tampere vetovoimaisena kaupunkina vetää yhteishaun hakijoita ympäri Suomea.
Tampereen kaupungin valtionosuusrahoituksen perusteena oleva tavoitteellinen opiskelijavuosimäärä on 8697 opiskelijavuotta, joka koostuu perustutkinnoista, ammattitutkinnoista ja erikoisammattitutkinnoista, sisältäen oppisopimuksella toteutetun koulutuksen. Esityksessä opiskelijapaikkoja suunnataan kevään 2024 yhteishaussa peruskoulun päättäville oppivelvollisille ja ilman aiempaa tutkintoa oleville hakijoille 2899 paikkaa. Näistä 2899 opiskelijapaikasta on suunnattu 2440 perustutkintoihin ja 459 tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA-koulutukseen). Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskelijapaikkamäärä on joustava ja tarvittaessa opiskelijapaikkoja voidaan lisätä ilman opiskelupaikkaa jääneille oppivelvollisille.
Kevään 2024 yhteishaun koulutustarjonnassa ja opiskelijapaikkamäärissä tapahtuu seuraavia muutoksia edelliseen vuoteen verrattuna:
- Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä nousee 288 paikasta 356 paikkaan. Koulutusta tarjotaan vuonna 2024 myös Lempäälässä ja Santalahdentien toimipisteen opiskelijapaikkamäärä nousee 50 paikalla 200 paikkaan. Lisäyksellä vastataan työelämän tarpeeseen.
- Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon yhteishaun opiskelijapaikkamäärä nousee 80 paikasta 90 paikkaan. Koulutusta tarjotaan Santalahdentien ja Lempäälän toimipisteiden lisäksi Kangasalan toimipisteessä. Lisäyksellä vastataan työelämän tarpeeseen.
- Rakennusalan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä nousee 80 paikasta 186 paikkaan. Lisäykset Hepolamminkadun ja Nokian toimipisteissä. Lisäykset Hepolamminkadun toimipisteessä johtuen osittain maarakennusalan siirrosta Nokialta Hervantaan.
- Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä nousee 20 aloituspaikalla. Koulutusta järjestetään uutena Lempäälän toimipisteessä, Hepolamminkadun ja Kangasalan toimipisteiden lisäksi. Uuden koulutuksen aloitus Lempäälässä on vastausta työelämän tarpeeseen, sekä Lempäälän kunnan toiveeseen tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon koulutuksen aloittamisesta.
- Turvallisuusalan perustutkinnon koulutuksen järjestäminen päättyy Lempäälän toimipisteessä, koska kevään 2023 ensisijaisten hakijoiden määrä oli 25 % aloituspaikoista. Sammonkadun toimipisteen paikkojen määrää lisätään 10, jolloin opiskelijapaikkamäärä on 70.
- Matkailualan perustutkinnon koulutuksen aloitus siirretään syksyllä 2024 kokeiluvuosien jälkeen Sammonkadun toimipisteestä takaisin Lempäälän toimipisteeseen, opiskelijapaikkamäärä on 15.
- Hepolamminkadun Elintarvikealan perustutkinnon yhteishaun tarjontaa pienennetään 36 paikasta 18 paikkaan, koska kevään yhteishaussa 2023 ensisijaisten hakijoiden määrä oli 36% aloituspaikoista. Koulutuksen opiskelijapaikkamäärät kohdennetaan jatkuvan haun tarjontaan, johon on aikuisia hakijoita sekä koulutus palvelee erityisesti maahanmuuttajataustaisia hakijoita.
- Puualan perustutkinto koulutuksen järjestäminen päättyy Hepolamminkadun toimipisteessä ja opiskelijapaikat siirretään jatkuvaan hakuun Taideteollisuuden perustutkintoon, puusepänalan osaamisalalle.
- Taideteollisuusalan tuotteen valmistuksen osaamisalan (koru- ja pienesinevalmistus) koulutus päättyy Hepolamminkadulla (6 opiskelijapaikkaa).
- Lempäälän Taideteollisuusalan perustutkinnon tuotteen valmistuksen osaamisalan (sisustustekstiili) koulutus päättyy (12 opiskelijapaikkaa). Lempäälässä aloituspaikkoja lisätään työvoimatarvealoille ja aloitetaan tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon koulutus.
Tampereen kaupungin hallintosäännön (30.1.2023) 20 §:n mukaan elinvoima- ja osaamislautakunta vastaa kaupungin ja koko yhteistoiminta-alueen koulutuspolitiikan suuntaviivojen määrittelystä sekä koulutuspoliittisesta ohjauksesta ammatillisen koulutuksen osalta.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Opetushallituksen Opintopolku-järjestelmään ilmoitetaan kevään 2024 yhteishaun opiskelijapaikkoja liitteenä olevan taulukon mukaisesti.
Johtaja, ammatillinen koulutus valtuutetaan päättämään jatkuvan haun opiskelijapaikkojen kohdentamisesta alueen työvoimatarpeen mukaisille aloille.
Elinvoima- ja osaamislautakuntaa informoidaan lukuvuoden aikana koulutuksen täyttöasteesta.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.