Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 17.5.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 98 Phoenix Ry / Startup Refugees avustushakemus maahanmuuttajien yrittäjyystapahtumien toteuttamiseen 

TRE:1955/14.02.00/2023

Valmistelija

  • Impiö Irene, Kasvupalvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kasvupalvelujohtaja Irene Impiö, puh. 050 539 2943 ja elinkeinojohtaja Timo Antikainen,​ puh. 050 321 1279,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen,​ puh. 040 801 6103,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Phoenix ry / Startup Refugees (Y-tunnus 2765975-3) on osoittanut Tampereen kaupungille 5 000 euron avustushakemuksen maahanmuuttajien yrittäjyystapahtumien toteuttamiseen ajalle 1.6.–31.12.2023. Avustushakemus on tullut vireille Tampereen kaupungin kirjaamossa 3.4.2023 ja sitä on käsitelty elinvoiman ja kilpailukyvyn kohdeavustusta koskevana hakemuksena.

Startup Refugees on vuonna 2015 perustettu voittoa tavoittelematon yhteisö, joka tukee toimintansa avulla pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia työllistymisessä ja yrittäjyydessä. Se on myös tehnyt yhteistyötä Ensimetri Oy:n (Y-tunnus 2943900-9) kanssa vuodesta 2021 alkaen kouluttamalla maahanmuuttaja-asiakkaita heidän yritystaidoissaan. Nyt toteutettavan projektin tavoitteena on mahdollistaa uudenlaisten palvelujen tarjoamisen paikallisille yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville, jossa he voivat oppia käytännön tekemisen ja yhteistyön kautta sekä luoda toimiva, käytännön tarpeisiin vastaava ja kohdeasiakkaat hyvin tavoittava palvelupolku maahanmuuttajataustaisille yrittäjille Tampereen seudulla ja yhteistyön kautta. Kaupungilta haetulla kohdeavustuksella on tarkoituksena tukea maahanmuuttajayrittäjiä yrittäjyyspolun alkuvaiheessa erityisesti yritysidean ja markkinasopivuuden testaamisessa käytännössä järjestämällä yhteistyössä Ensimetri Oy:n kanssa kaksi maahanmuuttajille suunnattua yritystapahtumaa aikavälillä 1.6.–31.12.2023.

Lautakunnalle esitetään, että Phoenix ry / Startup Refugees:lle ei myönnetä elinvoiman ja kilpailukyvyn kohdeavustusta maahanmuuttajien yrittäjyystapahtumien toteuttamiseen. Vaikka yhdistys ja sen suunnittelema toiminta täyttää monet Tampereen kaupungin avustustoiminnan yleisistä kriteereistä, sekä elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteista, ei kohdeavustuksilla haluta muodostaa kilpailuasetelmaa kaupunkiseudun nykyisen palvelutuotannon kanssa. Elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteiden mukaan (luku 2, s. 1) avustusta myönnettäessä otetaan huomioon yhteisön avustuksen saannin tarve. Startup Refugeen kanssa on sovittu tapaaminen, jossa jatketaan keskusteluja heidän mahdollisuuksistaan toimia jatkossa osana yrittäjyyden palveluja palveluntuottajan roolissa.

Tampereen seudulla kansainvälisten yrittäjäksi aikovien yrittäjyyspalvelut on järjestetty kaupunkiseudun kuntien yhteistyönä Alkavan yrittäjän palveluohjelmaksi. Palveluohjelman pääkoordinoijana toimii Ensimetri Oy ja sillä on konsortiossaan mukana myös muita yrittäjyyspalveluja tuottavia tahoja. Palveluohjelmassa on resursoitu työpaketti erityisesti kansainvälisille asiakkaille. Koordinoidun palveluohjelmakokonaisuuden tavoitteena on helpottaa palveluihin pääsyä ja palvelujen löytymistä, ns. yhden luukun palvelukokemusta. Tunnistamme, että Startup Refugees ja heidän toimintansa voisi kytkeytyä mukaan Alkavan yrittäjän palveluohjelmaan esimerkiksi yritysidean testaamiseen liittyvien valmennusten muodossa. Lisäksi Tampereen seudulla alkavan yrittäjän palvelumarkkinointia sekä pop up-neuvontaa tekee International House Tampere yhteistyössä kehittyvän verkostonsa kanssa. Startup Refugeen kanssa tehtävän yhteistyön edistämiseksi on sovittu tapaaminen näiden keskeisten palvelutoimijoiden kanssa ja mahdollinen yhteistyö kustannetaan palveluihin kohdennetusta rahoituksesta. 

Tampereen kaupungin hallintosäännön (30.1.2023 § 17) mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti. Avustustoimintaa ohjeistavat Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleiset periaatteet (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) sekä Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteet (elinvoima- ja osaamislauta 19.10.2022 § 115, päivitetty 26.4.2023 § 67) -​asiakirjat. Avustushakemusta käsiteltäessä on otettu huomioon valtiontukisääntely.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Phoenix ry / Startup Refugees:lle ei myönnetä elinvoiman ja kilpailukyvyn kohdeavustusta maahanmuuttajien yrittäjyystapahtumien toteuttamiseen ajalle 1.6.–31.12.2023. Työllisyys- ja kasvupalveluissa jatketaan keskusteluja yhteistyöstä Startup Refugees:n kanssa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kati Lappeteläinen/Startup Refugees, Irene Impiö, Timo Antikainen, Tuula Mikkonen, Tatjaana Julin

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.