Yhdyskuntalautakunta, kokous 21.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 202 Taimiston asemakaava-alueen katusuunnitelmat 

TRE:2526/10.03.02/2023

Valmistelija

  • Sivenius Jouni, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Katuinsinööri Mikko Vainiomäki, puh 040 801 6212, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626 etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Katusuunnitelmaehdotukset on laadittu asemakaavan 8539 mukaisten katujen toteutusta varten. Alueelle on suunniteltu uusia maankäyttöä palvelevia katuja sekä yhdistettyjä jalankulun ja pyöräliikenteen väyliä.

Nykyinen Tuomarinkatu saneerataan. Kadut on suunniteltu asfalttipäällysteisiksi ja reunakivellisiksi. Yhdistetyt jalankulku- ja pyöräliikenneväylät on suunniteltu päällystetyiksi katualueiden osalta. Katujen pinta- ja perusvedet johdetaan salaojien ja hulevesiviemäreiden kautta nykyisiin ojiin tai maastoon. Kohteisiin toteutetaan katuvalaistus. Suunnitelmassa esitetty pysäköinniltä kielletyt katuosuudet.

Raadinkatu on uusi maankäyttöä sekä jalankulkua ja pyöräilyä palveleva katu. Asfalttipäällysteiseksi suunnitellun kadun pituus on noin 160 metriä. Raadinkadun katualueen leveys vaihtelee 9–12 metriin ja ajorata on leveydeltään 6 metriä. Raadinkadun ja Tesoman valtatien välillä on ajoradan vieressä reunatuella erotettu 2,5 metriä leveä jalkakäytävä. Pyöräily tapahtuu ajoradalla. Kadun päässä on kääntöpaikka.

Raadinkuja on uusi maankäyttöä sekä jalankulkua ja pyöräilyä palveleva katu. Asfalttipäällysteiseksi suunnitellun kadun pituus on noin 60 metriä. Raadinkujan katualueen leveys vaihtelee 16,5–24,5 metriin ja ajorata on leveydeltään 6 metriä. Ajoradan vieressä on reunatuella erotettu 2,5 metriä leveä jalkakäytävä. Pyöräily tapahtuu ajoradalla. Raadinkujalle sijoittuu katupuita ja muita istutuksia. Kadun päässä on kääntöpaikka. 

Raadinpolku on uusi yhdistetty jalankulku- ja pyöräliikenneväylä. Asfalttipintaiseksi suunnitellun väylän pituus on noin 30 metriä. Raadinpolun katualue on 9,5 metriä ja päällysteen leveys 4 metriä.

Raadinraitti on uusi yhdistetty jalankulku- ja pyöräliikenneväylä. Asfalttipäällysteiseksi suunnitellun väylän pituus on noin 90 metriä. Raadinraitin katualue on 7,5 metriä ja päällysteen leveys 4 metriä. Raadinraitti kulkee myös 140 metrin matkalla puistoalueella (ei katualueella).

Pistokaspolku on uusi yhdistetty jalankulku- ja pyöräliikenneväylä. Asfalttipäällysteiseksi suunnitellun väylän pituus on noin 50 metriä, katualueen leveys on 7,5 metriä ja päällysteen leveys 4 metriä.

Maakaari on uusi maankäyttöä sekä jalankulkua ja pyöräilyä palveleva katu. Asfalttipäällysteiseksi suunnitellun kadun pituus on noin 90 metriä. Maakaaren katualueen leveys vaihtelee 15,5–20 metriin. Ajoradan leveys on 6 metriä. Ajoradan vieressä on reunatuella erotettu 2,5 metriä leveä jalkakäytävä. Pyöräily tapahtuu ajoradalla. Maakaarelle sijoittuu katupuita ja muita istutuksia. Kadun päässä on kääntöpaikka.

Tuomarinkatu on nykyinen tonttikatu, joka saneerataan uuden maankäytön tarpeisiin. Kadun tasausta ja kuivatusta parannetaan ja katualueen pohjoislaidalle on suunniteltu uusi jalkakäytävä. Maakaaren liittymäalue on esitetty Tuomarinkadulla korotettuna jalankulku- ja pyöräilyliikenne huomioiden. Tuomarinkadun päättymistä on korostettu kiinteistörajoilla madalletulla reunakivellä. Tuomarinkadun pituus on noin 160 metriä, katualueen leveys 18 metriä ja ajoradan leveys 6,4 metriä. Ajoradan vieressä on reunatuella erotettu 2,5 metriä leveä jalkakäytävä. Pyöräily tapahtuu ajoradalla.

Katualueiden toteuttaminen sisältyy kaupunkiympäristön palvelualueen vuosien 2023 ja 2024 alustaviin vuosisuunnitelmiin.

Asemakaava-alueen katujen kokonaiskustannusarvio on noin 550 000 euroa, joka jakaantuu kohdekohtaisesti seuraavasti:

  • Raadinkatu, 150 000 euroa
  • Raadinkuja, 55 000 euroa
  • Raadinpolun jalkakäytävä ja pyörätie, 20 000 euroa
  • Raadinraitin jalkakäytävä ja pyörätie, 29 000 euroa
  • Pistokaspolun jalkakäytävä ja pyörätie, 17 000 euroa
  • Maakaari, 160 000 euroa
  • Tuomarinkatu, 118 000 euroa

 

Katusuunnitelmaehdotukset olivat julkisesti nähtävillä 15.5.-29.5.2023. Katusuunnitelmaehdotuksia vastaan ei jätetty muistutuksia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Taimiston asemakaava-alueeseen 8539 kuuluvat seuraavat katusuunnitelmat hyväksytään kustannusarvioineen:

  • Raadinkatu nro 1/21882
  • Raadinkuja nro 1/21883
  • Raadinpolun jalkakäytävä ja pyörätie nro 1/21885
  • Raadinraitin jalkakäytävä ja pyörätie nro 1/21886 välit: 50 m Raadinkadusta etelään ja 40 m Maakaaresta pohjoiseen
  • Pistokaspolun jalkakäytävä ja pyörätie nro 1/21884
  • Maakaari nro 1/21887
  • Tuomarinkatu nro 1/21888

 

Ko. alueen katujen kunnossapitoluokaksi määrätään kunnossapitoluokka 3.

Ko. alueen jalkakäytävien ja pyöräteiden kunnossapitoluokaksi määrätään kunnossapitoluokka B1.

Maankäyttö ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mikko Vainiomäki, Leena Tala

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.