Yhdyskuntalautakunta, kokous 21.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 183 Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelman osavuosikatsaus 1-4/2023 

TRE:5671/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Marko Sivonen, puh. 040 741 6821 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Yhdyskuntalautakunnan huhtikuun tilinpäätösennusteen toimintakatteen ennustetaan toteutuvan 0,2 milj. euroa vuosisuunnitelmaa heikompana. Toimintatuottojen ennustetaan toteutuvan 0,3 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempina. Tuottojen ylitys johtuu pääasiassa katutilavalvonnan tuottojen suotuisasta kehityksestä, sillä keskusta-alueen suurten rakennushankkeiden valmistuminen kasvattaa katutilavalvonnan maksutuottoja suunniteltua enemmän. Toimintakulujen ennustetaan toteutuvan 0,5 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempina. Kaupungin kasvu sekä ilmasto- ja luonnon monimuotoisuustavoitteet kasvattavat vihersuunnittelun konsulttipalvelujen ostoja, joiden ennustetaan ylittävän vuosisuunnitelman 0,3 milj. euroa. Lisäksi palkkaratkaisun lisäkustannus on huomioitu lautakunnan ennusteessa palveluryhmittäin. 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi helmikuussa (KV 20.2.2023 § 26) suuruudeltaan 0,581 milj. euron talousarviomuutoksen yhdyskuntalautakunnan käyttötalousmenoihin. Ympäristöterveysyksikön toimintamenoja lisättiin 0,463 milj. euroa, jolla varaudutaan pieneläinpäivystyspalvelujen hankkimiseen yksityiseltä palveluntuottajalta. Yleiskaavayksikön toimintamenoja lisättiin 0,25 milj. euroa, jolla varaudutaan Nurmi-Sorilan osayleiskaavaa varten vaadittavien selvitysten ja suunnitelmien tilaamiseen. Lisäksi kaupungin sisäisiä vuokramenoja pienennettiin 0,132 milj. eurolla.   

Kaupunginvaltuusto hyväksyi helmikuussa (KV 20.2.2023 § 26) kaupunkiympäristön palvelualueen yhdyskuntalautakunnan 7,04 milj. euron uudelleen budjetoinnit vuodelta 2022 siirtyneistä investointimenoista. Tästä 1,8 milj. euroa on perustoiminnan investointimenojen uudelleen budjetointeja (Enqvistinkadun siirto, Tammelan Stadion ja Västinginmäki) ja 0,24 milj. euroa on Osallistuva budjetointi -hankkeiden uudelleen budjetointeja. Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman investointimenoja uudelleen budjetoitiin vuodelle 2023 yhteensä 5,0 milj. euroa (Ranta-Tampellan viimeistelytyöt, Asemakeskuksen toteutuksen käynnistäminen, Särkänniemi-Mustalahti-Onkiniemi -projektin toteutuksen käynnistäminen).

Yhdyskuntalautakunnan alaisuuteen kuuluvan kaupunkiympäristön palvelualueen nettoinvestointien ennuste on 63,5 milj. euroa, mikä on 4,5 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempi. Tästä yhdyskuntalautakunnan perustoiminnan bruttoinvestointien ylitys on 3,6 milj. euroa ja investointien rahoitusosuuksien alitus on 0,9 milj. euroa.

Näsisaareen rakennettavat sillat (3 kpl) vaativat paalulaatat, jolla mahdollistetaan aikaisempi siltojen rakentaminen ja varmistetaan, että saaritäytön painumista ei aiheudu ongelmia raitiotielle myöhemmässä vaiheessa. Tämän hetken arvion mukaan tälle vuodelle kohdistuu kustannuksia 2,0 milj. euroa, joihin ei varauduttu vuosisuunnitelmassa. Raitiotien rakentamisen indeksikorjaukset ovat ylittämässä 0,5 milj. eurolla vuosisuunnitelman. Alkuvuoden kilpailutettujen viiden kohteen urakkahinnat ovat merkittävästi ylittäneet ja ylittämässä vuosisuunnitelman 1,7 milj. eurolla. Hervannan pohjoisakselin kaava-alueen siltatöihin päästiin vuoden 2022 jälkipuoliskolla ja kustannukset painottuvat vuodelle 2023, josta aiheutuu 0,7 milj. euron ylitys vuosisuunnitelmaan verrattuna. Tohlopin sekä Tesoman taimiston kaava-alueiden rakentamista ei päästä aloittamaan täysipainoisesti tänä vuonna ja vuosisuunnitelmassa varatusta rahasta on säästymässä yhteensä 1,0 milj. euroa. Rongankadun rakentamiseen arvioitiin saatavan Traficomin myöntämää kävelyn ja pyöräilyn edistämisen investointitukea yhteensä noin 0,9 milj. euroa. Traficom ei myöntänyt kyseiselle kohteelle rahoitustukea.

Yhdyskuntalautakunnan tammi-huhtikuun toimintakate toteutui 0,9 milj. euroa vuosisuunnitelmaa parempana. Toteutuneet toimintatuotot alittavat 3,1 milj. eurolla vuosisuunnitelman ja toimintakulut alittavat 4,0 milj. eurolla vuosisuunnitelman. Toimintatuottojen alitus johtuu osaltaan toiminnan kausivaihteluista, sillä muun muassa kuluvan vuoden hulevesimaksujen laskutus ajoittuu vuosisuunnitelmasta poiketen. Toisaalta myös rakennusvalvonnan tuotot ovat toteutuneet vuosisuunnitelmaa pienempinä, mitä selittää rakentamisen hiljentyvä suhdanne. Toimintakulujen alitukseen vaikuttaa pääosin toiminnan kausivaihtelut vuosisuunnitelmaan verrattuna, sillä hankkeiden ajoitus ei toteudu välttämättä vuosisuunnitelmassa suunnitellun mukaisesti.

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne tavallisesti kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista.

Lautakunnan vuosisuunnitelman katsauksessa on kuvattu palvelusuunnitelmassa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien edistyminen vuoden 2023 ensimmäisen kolmanneksen aikana. Katsauksen liitteessä on puolestaan kuvattu vielä erikseen jokaisen yksittäisen toimenpiteen toteuma.

Yhdyskuntalautakunnan osalta toimenpidekokonaisuudet ovat edistyneet alkuvuoden pääosin hyvin. Yksittäisistä poikkeamista huolimatta yhdeksän kaikkiaan kahdestatoista kokonaisuudesta ennustetaan toteutuvan vuoden loppuun mennessä suunnitellusti. Ainoastaan odotukset ylittävän asiakaskokemuksen sekä uudistuvan palvelualueen kokonaisuuksissa poikkeamia on siinä määrin, että niiden ennustetaan toteutuvan vuoden loppuun mennessä osittain. Lisäksi henkilöstön, osaamisen, työntekijäkokemuksen ja -hyvinvoinnin kokonaisuuden toteutumista ei vielä tässä vaiheessa vuotta ole mahdollista arvioida. Poikkeamia sekä raportointikauden keskeisiä onnistumisia on avattu tarkemmin asian liitteenä olevassa katsauksessa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelman osavuosikatsaus 1-4/2023 hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Marko Sivonen, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)