Perustelut
Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2023 – 2026 taloussuunnitelman kokouksessaan 14.11.2022. Vuosisuunnitelmaesitys perustuu valtuuston hyväksymässä talousarviossa osoitettuihin lautakuntatasolla sitoviin määrärahoihin ja tuloarvioihin.
Lautakunnan vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmalla edistetään myös pormestariohjelman sisältöjä. Vuosisuunnitelma laaditaan osana toiminnan ja talouden prosessia ja hyväksytään ko. toimielimessä vuoden loppuun mennessä. Vuosisuunnitelmaan kootaan lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelmien toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen palveluryhmien ja -yksiköiden toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta. Vuosisuunnitelmassa esitetään myös hankintasuunnitelma. Vuosisuunnitelmasta raportoidaan lautakunnalle huhtikuun, elokuun ja vuoden lopun tilanteesta.
Vuoden 2023 vuosisuunnitelman valmistelun yhteydessä yhdyskuntalautakunnan ja kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan palvelusuunnitelman toimenpidekokonaisuuksia on tiivistetty ja ryhmitelty uudelleen. Uudistuksella on pyritty vahvistamaan toimenpidekokonaisuuksien kytköstä strategisiin tavoitteisiin, määrittelemään niiden keskeiset sisällöt aiempaa selkeämmin ja parantamaan näin edellytyksiä lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelulle sekä johtamiselle. Vuoden 2023 vuosisuunnitelman toimenpiteet on valmisteltu uudistettujen ja uudelleen ryhmiteltyjen toimenpidekokonaisuuksien pohjalta. Palvelusuunnitelman muiden sisältöjen osalta päivitystarpeet arvioidaan alkuvuonna 2023 ja päivitetty palvelusuunnitelma tuodaan kokonaisuudessaan lautakunnan hyväksyttäväksi kevään 2023 aikana. Lautakunnan palvelusuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Se tarkentaa ja konkretisoi strategiaa, strategiaa täydentäviä ohjelmia ja suunnitelmia sekä strategian laadinnan pohjana olevaa pormestariohjelmaa. Palvelusuunnitelma on laadittu valtuustokaudelle 2022–2025, mutta sen sisällöt tarkistetaan osana vuosittaista toiminnan ja talouden suunnittelua.
Yhdyskuntalautakunnan toimenpiteissä painottuvat vuonna 2023 muun muassa viihtyisän ja turvallisen kaupunkiympäristön rakentaminen sekä monipuolisten asumisen mahdollisuuksien ja asuinalueiden tasapainoisen kehityksen varmistaminen. Hiilineutraaleja tekoja -painopisteessä jatketaan työtä luonnon monimuotoisuuden, kestävän yhdyskuntarakenteen sekä kestävän ja sujuvan liikkumisen edistämiseksi ja tehdään toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi. Muiden strategian painopisteiden alla edistetään mm. vuorovaikutusta ja kaupunkilaisten osallistumista sekä keskustan kehittämistä ja kiinnitetään huomiota niin asiakaskokemuksen kuin työntekijäkokemuksenkin parantamiseen
Kaupunkiympäristön palvelualueen organisaatiossa yhdyskuntalautakunnan järjestämät palvelut jakautuvat kolmeen palvelukokonaisuuteen. Ne ovat kaupunkiympäristön suunnittelu, kaupunkiympäristön rakennuttaminen ja ylläpito sekä kestävä kaupunki. Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelmassa on lisäksi esitetty kaupunkiympäristön palvelualueeseen sisältyvä joukkoliikenteen palveluryhmä, jonka osalta vuosisuunnitelman hyväksyy Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta.
Yhdyskuntalautakunnan toimivalta palvelu- ja vuosisuunnitelman hyväksymisessä perustuu Tampereen kaupungin hallintosäännön 17 §:ään, jonka mukaan lautakunta päättää tehtäväalueensa osalta palvelu- ja vuosisuunnitelman hyväksymisestä.
Yhdyskuntalautakunnan tehtävänä on järjestää kaupunkirakenteen kehittämistä kokonaisuutena, kaupunkisuunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa koskevat palvelut sekä viranomaispalvelut. Lautakunnan tehtävänä on vastata kestävän kaupunkikehityksen ja ympäristöpolitiikan linjausten ja sitoumusten koordinaatiosta, toimeenpanosta, projektoinnista ja seurannasta. Lautakunnalle kuuluu liikenteen hallinta lukuun ottamatta ympäristö- ja rakennusjaostolle sekä Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle kuuluvia tehtäviä, tulvariskien hallinta sekä yleisen vesi- ja viemärilaitoksen toiminta-alueesta määrääminen. Lautakunta toimii lainsäädännön mukaisena viranomaisena edellä mainituissa asioissa.
Kaupunginhallituksen ohjauksessa ovat erikseen sitovat kehitysohjelmat, joita ovat Viiden tähden keskusta, Hiedanranta ja Hiilineutraaleja tekoja.
Kehitysohjelmien tulot ja menot sisältyvät lautakunnan meno- ja tuloarvioihin niiltä osin, kuin ne kohdistuvat ko. lautakuntaan. Kehitysohjelmien valtuustoon nähden sitovaa määrärahaa on 2023 talousarviossa elinvoiman ja kilpailukyvyn sekä kaupunkiympäristön palvelualueella. Vuosisuunnitelmissa määrärahat jakautuvat elinvoima- ja osaamislautakunnalle, asunto- ja kiinteistölautakunnalle sekä yhdyskuntalautakunnalle. Kehitysohjelmien käyttötalous- ja investointimäärärahat ovat ohjelmittain valtuustoon nähden sitovia. Kehitysohjelmia koskevat sitovat toiminnan tavoitteet ja niitä tarkentavat toimenpiteet on esitetty konsernihallinnon vuosisuunnitelmassa, koska kaupunginhallitus ohjaa kehittämisohjelmien toteuttamista. Määrärahojen käytön ohjelmointi tapahtuu hyväksyttyjen ohjelmasuunnitelmien tavoitteiden mukaisesti.
Talousarviossa sitoviksi määriteltyjen vuositavoitteiden, määrärahojen ja tuloarvioiden muutoksista päättää kaupunginvaltuusto. Vuosisuunnitelman hyväksyvä toimielin voi päättää tarkemmasta sitovuudesta toimielimeen nähden.
Vuoden 2023 talousarviossa on kaupunginvaltuustoon nähden sitovaa lautakunnan toimintakate ja nettoinvestoinnit sekä erikseen sitoviksi merkityt kehitysohjelmat.
Epävarma ja nopeasti muuttuva taloustilanne haastaa talouden suunnittelua, ja näkymät tuleville vuosille ovat heikot. Sosiaali- ja terveydenhuolto- ja pelastuslaitosuudistus, Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset maailman talouteen, energian ja sähkön hintojen raju nousu sekä voimakkaasti kiihtynyt inflaatio lisäävät taloussuunnittelun epävarmuutta. Jo ensi vuonna sekä erityisesti vuosina 2024-2026 on talouden tasapainottamiseen kiinnitettävä erityistä huomiota.
Tuottavuuden tavoitteiden ja kehityksen seurantaa jatketaan vuonna 2023 lautakuntien alaisessa toiminnassa. Toimintatapoja kehitetään, muun muassa koronapandemian aikana toteutettuja uusia toimintatapoja hyödynnetään digitalisaation edistämisessä.
Yhdyskuntalautakunnan toimintatulot ovat 31,229 milj. euroa, toimintamenot -76,802 milj. euroa ja toimintakate -45,573 milj. euroa. Talousarvion ja vuosisuunnitelman toimintakatteen välillä ei ole eroa.
Yhdyskuntalautakunnan nettoinvestointien esitys vuonna 2023 on -51,95 milj. euroa, josta -5,44 milj. euroa kohdistuu lautakunnan alaisen Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman ja Hiedanranta -kehitysohjelman investointimenoihin. Talousarvion ja vuosisuunnitelman nettoinvestointien välillä ei ole eroa.
Toimintatuloista merkittävimmät ovat pysäköintimaksut, pysäköintivirhemaksut ja rakennusvalvonnan maksut sekä hulevesimaksut. Toimintamenoista merkittävimmän muodostavat palvelujen ostot ja henkilöstömenot. Lautakunnan palveluihin kohdistuvat kaupungin projektitoiminnan tulot ja menot on huomioitu.
Vuosisuunnitelmaesityksessä on pystytty huomioimaan useita lisäyksiä palvelutarpeen kasvuun, vaikka kaikkia lisäysesityksiä ei voitu huomioida. Resurssitarpeita on tarkasteltu myös talousarvion liikkumavaran sekä mahdollisten ulkoisten lisätulojen hankkimisen näkökulmista. Vuoden 2023 vuosisuunnitelma mahdollistaa 3,9 milj. euron eli noin 9 % nettomenojen kasvun kuluvan vuoden muutettuun talousarvioon verrattuna. Kaupunkiympäristön suunnittelussa on varauduttu kaupungin kasvun ja kehittämisen vaatimuksiin niin kaavoitusohjelman toteuttamisen kuin yksityisten hankkeiden osalta mahdollistamalla oman suunnitteluresurssin lisäys. Lisäksi rakennusvalvonnassa sujuvoitetaan päätöksentekoprosessia sekä vahvistetaan kaupunkikuvallisen laadun arviointia mahdollistamalla yksikön resurssin lisääminen. Kaupunkiympäristön rakennuttamisessa ja ylläpidossa on varauduttu raitiotien infra- ja hallintovastikkeen kasvuun, kunnossapidon tason varmistamiseen sekä kunnossapidettävien alueiden määrän kasvuun sekä puhtaanapidon laadun parantamiseen koko kaupungin alueella. Lisäksi pysäköinninvalvonnassa parannetaan valvonnan kattavuutta uusilla ja muuttuneilla alueilla mahdollistamalla yksikön resurssin lisääminen. Kestävä kaupunki -palveluryhmässä vahvistetaan LUMO-ohjelman indikaattorien seurantaa osana strategian painopisteen toimenpiteiden edistämistä sekä tehdään vuodelle 2023 kohdistuva lisäys Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman toimintamenoihin, jotta ohjelman vuodelta 2022 siirtyvät toimenpiteet saadaan toteutettua. Jätehuoltolautakunnan vuosisuunnitelma ja ympäristöterveydenhuollon vuosisuunnitelma sisältyvät myös vuosisuunnitelman lukuihin.
Vuosisuunnitelmaesityksessä palveluryhmien toimintamenoihin on myös huomioitu lisäykset palkkaratkaisun kustannusvaikutusten kattamiseen, eläkemenoperusteisten maksujen muutoksiin sekä kiinteistötoimen perimiin vuokramuutoksiin.
Vuosisuunnitelmassa merkittävimmät uudet investoinnit kohdistuvat kaupunkiympäristön rakennuttamisen palveluryhmään. Investoinneista merkittävimpiä ovat muun muassa raitiotien rinnakkaishankkeiden osan 2 rakennustöiden jatkuminen. Muita merkittävimpiä kohteita ovat muun muassa Hervannan pohjoisakselin kaava-alueen investoinnit sekä Ojala-Lamminrahkan alueen kunnallistekniikan rakentamisen jatkuminen. Lautakunnan palveluihin kohdistuvat Viiden tähden keskusta ja Hiedanranta -kehitysohjelmien investoinnit sisältyvät esitykseen. Tarkemmat kuvaukset on esitetty kaupunkiympäristön rakennuttaminen ja ylläpito palveluryhmän vuosisuunnitelmassa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Yhdyskuntalautakunnan vuoden 2023 vuosisuunnitelma hyväksytään.
Palveluryhmän johtaja oikeutetaan tekemään vuosisuunnitelmaan teknisiä korjauksia.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.