Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 9.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 45 Tampereen kaupungin vastaus opetus- ja kulttuuriministeriön kuulemiskirjeeseen takaisinperintäpäätöksestä (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:1653/02.04.01/2022

Valmistelija

  • Viskari Kirsi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, puh. 0400 376 420 ja talouspäällikkö Raija Mäkelä, puh. 050 592 7003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lautakunta on käsitellyt kokouksessaan 15.9.2021 § 110 luontoalan ammattitutkinnon rahoituksen omaehtoista palautusta opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Tampereen kaupunki, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu on järjestänyt Metsätien toimipisteessä luonto- ja eräoppaan ammattitutkinto -koulutusta vieraalla kielellä englanti. 1.1.2018 voimaan tullutta koulutuksen järjestämislupaa oli tulkittu virheellisesti siten, että opetus ja osaamisen osoittaminen kyseisessä tutkinnossa olisi voitu toteuttaa vieraalla kielellä englanniksi ja tutkintotodistus olisi ollut suomenkielinen. Virheellisestä tulkinnasta johtuen Tampereen kaupungille on kyseisessä koulutuksessa olleiden opiskelijoiden osalta maksettu aiheettomasti valtionosuusrahoitusta. Tredun laskelmien mukaan aiheettomasti saatua valtionosuusrahoitusta olisi ollut 235 772 euroa. Lisäksi palautukselle laskettiin ennakoivasti maksettavaksi korkolain 3 §:n 2 momentin mukaista vuotuista korkoa 8 239 euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla päätös kyseisen koulutuksen järjestämisen lainmukaisuudesta ja valtionosuuden takaisinperinnästä koskien vuosia 2018–2021 ja ministeriö pyytää lausuntoa päätösluonnoksesta 18.3.2022 mennessä. 

Päätösluonnoksessa takaisinperittävä euromäärä on 253 352,18 euroa eli 9341,18 euroa enemmän kuin Tredun tekemien laskelmien mukaan perittävä määrä olisi ollut.

Laskelman perusteena ministeriö toteaa päätösluonnoksessa seuraavaa:

Ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoituksena myönnettävän rahoituksen määrä ei perustu sen varainhoitovuoden suoritteisiin, jolle rahoitus myönnetään, vaan se perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön varainhoitovuodelle päättämään tavoitteelliseen opiskelijavuosimäärään sekä aiempien vuosien toteutuneisiin suoritteisiin siten kuin rahoituslain 3 a luvussa ja sen nojalla annetulla asetuksella säädetään. Yksittäisen opiskelijavuoden perusteella myönnettävää rahoituksen määrää on jälkikäteen vaikeaa määritellä, koska opiskelijavuosi ja opiskelijan suoritteet vaikuttavat usealla tavalla tulevien vuosien rahoitukseen, osin useiden eri varainhoitovuosien rahoitukseen. Rahoitusjärjestelmän logiikan vuoksi tiettynä varainhoitovuotena toteutettu toiminta vaikuttaa käytännössä tulevien vuosien rahoituksen määräytymiseen, mutta ei kuitenkaan ole perusteltua, että tietyn vuoden lainvastaisen toiminnan vaikutukset aiheuttaisivat sellaisten vuosien osalta takaisinperintää, jolloin toimintaa ei ole enää järjestetty. Lainvastaisen toiminnan vuoksi tehtävän takaisinperinnän tulee kohdistua niihin vuosiin, joina toimintaa on järjestetty, koska kyseisen varainhoitovuoden rahoitus on myönnetty tämän toiminnan järjestämiseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on määritellyt laskennallisen opiskelijavuoden hinnan Tredun järjestämälle ammatilliselle koulutukselle varainhoitovuosille 2018–2021. Hinta on muodostettu jakamalla Tredulle varainhoitovuonna myönnetty ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitus kyseisen vuoden tavoitteellisilla opiskelijavuosilla. Takaisinperittävä määrä muodostuu kunkin varainhoitovuoden laskennallisesti määritellyn opiskelijavuoden hinnan ja englanninkielisen luontoalan ammattitutkintokoulutuksen painottamattoman opiskelijavuosimäärän perusteella.

Lisäksi ministeriö toteaa viivästyskoron osalta seuraavaa:

Rahoituslain 62 §:n mukaan palautettavasta määrästä peritään korkolain 3 §:n 2 momentin mukainen vuotuinen korko sen kuukauden alusta, jona valtionosuus on maksettu. Suomen Pankin korkolain nojalla vahvistama viitekorko on ajalla 1.8.2018–30.6.2021 ollut nolla, joten takaisinperittävälle määrälle ei näin ollen muodostu korkoa.

Tredun laskelmien mukainen euromäärä on palautettu Tampereen kaupunkikonsernille viime vuoden puolella, joten se ei rasita Tredun taloutta kuluvana vuotena muuta kuin laskelmien välisen eron eli 9341,18 euron verran. 

Kuten ministeriö on todennut, rahoitusta on jälkikäteen vaikea määritellä. Ministeriö on laskenut rahoituksen vuosina 2018-2021 maksettujen valtionosuuksien ja toteutuneiden opiskelijavuosien perusteella. Tredun laskelma perustui vuosina 2020-2021 maksettuihin ja vuosien 2022-2023 arvioituihin valtionosuustuloihin, joihin toteutuneet opiskelijavuodet välillisesti vaikuttavat, sekä painotettuihin opiskelijavuosiin. Ministeriön laskelma on johdettavissa maksetuista valtionosuuksista ja toteutuneista suoritteista ja näiden ollen perusteltu. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Tampereen kaupunki ei esitä muutosta opetus- ja kulttuuriministeriön päätösluonnokseen luontoalan ammattitutkinnon valtionosuusrahoituksen takaisinperinnästä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Regina Blom, Mari K Nieminen, Raija Mäkelä, Kristiina Karppi, Jari Sola

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)