Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 9.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 48 Lupahakemus Opetushallitukselle sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteista poikkeamiseen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:1440/12.01.01/2022

Valmistelija

  • Viskari Kirsi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, puh. 0400 376 420 ja kehittämispäällikkö Tellervo Tarko, puh. 040 182 9457, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Ammatillisen koulutuksen lainsäädännössä 1.1.2022 voimaan tulleiden muutosten jälkeen Tampereen kaupunki / Tampereen seudun ammattiopisto Tredu voi järjestää tutkintovientiä eli tilauskoulutusta, edellyttäen, että Opetushallitus myöntää luvan tutkinnon perusteista poikkeamiseen. 

Tampereen kaupungin koulutusvientiselvityksen juridisen tarkastelun pohjalta Tredu voi omana toimintanaan ilman kuntalain § 126 mukaista yhtiöittämisvelvoitetta harjoittaa ammatillisen koulutuksen lainsäädännössä määriteltyä tutkinto- tai tilauskoulutusta, mikäli se perustuu Tampereen kaupungin koulutuksen järjestämislupaan. Kohderyhmät, maksaja ja järjestämispaikka määräytyvät laissa ammatillisesta koulutuksesta (§ 33 ja § 35). Ammatillisen koulutuksen lakiuudistuksen myötä järjestettävä koulutus voi olla tutkinnon osa, tutkintoon johtavaa tai valmistavaa koulutusta. Tilauskoulutuksen maksaa kokonaisuudessaan tilaaja. Siihen ei käytetä Tampereen kaupungin saamaa valtionosuusrahoitusta, eikä se vähennä opiskelijavuosilaskennan perusteella myönnettävää rahoitusta.

Laki ammatillisesta koulutuksesta muuttui 1.1.2022 siten, että Opetushallitukselle annettiin toimivalta poiketa tutkinnon perusteista tilauskoulutuksessa tai Euroopan ulkopuolella järjestettävässä tutkintokoulutuksessa. Koulutuksen järjestäjät voivat hakea Opetushallitukselta lupaa poiketa tutkinnon perusteista. Siinäkin tapauksessa, että koulutuksen järjestäjä arvioi, ettei tutkintoviennissä olisi tarvetta poiketa perusteista, on Opetushallitukselta haettava lupaa tutkinnon perusteiden käyttöön.

Tutkinnon perusteista voidaan poiketa vain silloin, kun se on tutkintoviennin kannalta välttämätöntä. Poikkeamaa saatetaan tarvita esimerkiksi silloin, kun ammattitaitovaatimuksiin tai osaamistavoitteisiin sisältyy kohtia Suomen lainsäädännöstä, kulttuurista tai muista Suomeen sidoksissa olevista olosuhteista. Tutkinnon perusteiden keskeisistä ammattitaitovaatimuksista ja osaamistavoitteista ei kuitenkaan voida poiketa. Lupa tutkinnon perusteista poikkeamiseen voidaan myöntää vain sellaiselle koulutuksen järjestäjälle, jolla on opetus- ja kulttuuriministeriön määräämä järjestämislupa siihen tutkintoon, johon poikkeamislupaa haetaan. 

Tredussa aloittaa ensimmäinen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto-ohjelman tilauskoulutusryhmä 1.5.2022. Koulutuksen aloittamiseksi tulee Opetushallitukselta hakea lupaa kyseisen tutkinnon perusteista poikkeamiseksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Haetaan Opetushallitukselta tutkintoviennin järjestämiseksi lupaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteista poikkeamiseen.

Valtuutetaan johtaja, ammatillinen koulutus täydentämään ja allekirjoittamaan lupahakemus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Helena Koskinen, Tellervo Tarko, Tuula Hoivala, Anne Nousiainen, Satu Nevalainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)