Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 9.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 44 Ammatillisen koulutuksen palveluverkko-ohjelman päivittäminen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:1670/00.01.02/2022

Valmistelija

  • Viskari Kirsi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, puh. 0400 376 420, koulutusjohtaja Virpi Siiranen, puh. 050 4418 823, koulutusjohtaja Ari Mäkitalo, puh. 050 4418 813, koulutusjohtaja Regina Blom, puh. 040 806 2092, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja suunnittelupäällikkö Harri Jokinen, puh. 040 806 3056, etunimi.t.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lautakunta on kokouksessaan 17.11.2021 § 134 käsitellyt ammatillisen koulutuksen palveluverkko-ohjelman ja hyväksynyt sen jatkosuunnittelun pohjaksi. Lisäksi lautakunta on tällöin hyväksynyt toivomusponnen "Tampereen kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunta edellyttää, että Tredu neuvottelee Virtain kaupungin kanssa Tredun Virtain toimipisteen koulutuksen ja sen jatkuvuuden turvaamisesta ja kehittämisestä tilakysymys huomioiden ennen päätöksentekoa asiassa." 

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu on selvittänyt Oriveden toimipisteen opetusjärjestelyjä 17.11.2021 hyväksytyn palveluverkko-ohjelman mukaisesti ja esittää, että liiketoiminnan ja sosiaali- ja terveysalan tutkintokoulutus sekä ammattiin valmistava koulutus siirtyy korvaaviin tiloihin 1.8.2022 alkaen ja autoalan koulutusta jatketaan nykyisissä tiloissa 31.7.2024 saakka tai siihen asti, että autoalan koulutukselle löytyy korvaavat tilat Orivedeltä

Tredun Virtain toimipisteen osalta on neuvoteltu Virtain kaupungin kanssa toimipisteen koulutuksen ja sen jatkuvuuden turvaamisesta. Asiaa selvittämään on perustettu tilatyöryhmä, jossa ovat edustettuna Tredun ja Virtain kaupungin lisäksi Tredu-Kiinteistöt Oy. Tilatyöryhmän näkemys on, että toimipisteeseen tulee tehdä tarveselvitys korjausinvestoinneista ja lisävuokralaisten saamista tiloihin tulee jatkaa. Tavoitteena on, että Tredun vuokranmaksu nykyisiin tiloihin päättyisi viimeistään 2025. Selvitystyötä erilaisten pedagogisten ratkaisujen löytämiseksi koulutustoiminnan jatkamiseksi jatketaan Virtain kaupungin kanssa. 

Tredun Pirkkalan toimipisteeseen ei aikoinaan rakennettu ruokalaa. Toimipisteen ulkopuolella tapahtuvasta ruokailusta aiheutuu kuitenkin käytännön ongelmia ilmailualan koulutuskeskuksen arkeen. Toimipisteeseen ollaan tutkittu ulkopuolisen konsultin avulla ruokalanrakennuksen rakentamista siirrettävänä ratkaisuna viiden vuoden vuokra-ajalla. Avoin tarjouskilpailu järjestettiin siirtokelpoisesta ruokalarakennuksen toimittamisesta ilmailualankoulutuskeskukseen. Tarjouksia jätettiin määräaikaan mennessä neljä. Kaikki tarjoukset olivat yli miljoona euroa. Voittaneen toimijan kanssa ei edetty toteuttamisvaiheeseen, koska vuokravaikutus oli liian kallis. Ruokalarakennuksen vuokravaikutteisuus olisi muodostunut tilakustannuksista ja Pirkanmaan Voimia Oy:n palvelumaksusta. Tilakustannukset olisivat kasvaneet noin 294 000 eurolla vuodessa, joten ruokalarakennusta ei lähdetty toteuttamaan tämän suunnitelman pohjalta. Ateriapalvelujen järjestämisen suunnittelua ja toteuttamista ilmailualankoulutuskeskukseen jatketaan.

Ammatillisen koulutuksen palveluverkko-ohjelmaa päivitetään edellä esitetyn mukaisesti. Palveluverkko-ohjelma on liitteenä.

Palveluverkko-ohjelman mukaiset päivitetyt esitykset elinvoima- ja osaamislautakunnalle hyväksyttäväksi ovat:

Tredu Orivesi

Tredu jatkaa koulutustoimintaa Orivedellä. Kiinteistön raskaalle peruskorjaukselle ei ole taloudellisia edellytyksiä. Tredun Oriveden toimipisteen liiketoiminnan ja sosiaali- ja terveysalan tutkintokoulutus sekä tutkintokoulutukseen valmentava koulutus siirretään korvaaviin tiloihin 1.8.2022 alkaen. Autoalan tutkintokoulutusta jatketaan nykyisissä tiloissa enintään 31.7.2024 asti tai siihen asti, kunnes autoalalle löytyy korvaava oppimisympäristö.

Tredu Virrat

Tredu jatkaa koulutustoimintaa Virroilla. Kiinteistön raskaalle peruskorjaukselle ei ole taloudellisia edellytyksiä. Tredu jatkaa yhteistyössä Virtain kaupungin kanssa erilaisten pedagogisten ratkaisujen ja pienempien tilaratkaisujen etsimistä ammatillisen koulutuksen järjestämiseksi Virroilla peruskorjaustarpeet huomioon ottaen, siten että Tredun nykyisten käytössä olevien tilojen osalta vuokranmaksu päättyy 2025 mennessä.

Rakennuksien peruskorjauksien tarveselvitykset, hanke- ja toteutussuunnitelmat tuodaan elinvoima- ja osaamislautakuntaan käsiteltäväksi erikseen.

Tredu Pirkkala

Ateriapalvelujen järjestämisen suunnittelua ja toteuttamista Tredu Pirkkalan toimipisteeseen jatketaan. Rakennuksen peruskorjauksien tarveselvitykset, hanke- ja toteutussuunnitelmat tuodaan elinvoima- ja osaamislautakuntaan käsiteltäväksi erikseen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Esitys ammatillisen koulutuksen päivitetystä palveluverkko-ohjelmasta hyväksytään jatkosuunnittelun pohjaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Regina Blom, Ari Mäkitalo, Virpi Siiranen, Harri T Jokinen, Kristiina Karppi, Antti Tuohino/Tredu-Kiinteistöt Oy, Marko Tulokas/Tredu-Kiinteistöt Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.