Perustelut
Tampereen kaupungille, Tampereen seudun ammattiopistolle on myönnetty vuoden 2020 strategiarahoitusta seuraavasti:
- Opetuksen ja ohjauksen laadun parantaminen 300 000 euroa.
- Oppimisympäristöjen kehittäminen 40 000 euroa.
- Tieto-osaamisen parantaminen 60 000 euroa
Opetuksen ja ohjauksen laadun parantaminen (300 000 euroa)
Hankkeen keskeisiä tuloksia ovat muun muassa:
- Pajatoimintaa on kehitetty ja laajennettu Tredun kaikkiin toimipisteisiin. Pajoissa tarjotaan elämänhallintaa ja oppimista tukevia aktiviteetteja ja vahvistetaan käden- ja arjentaitoja. Pajoja on toteutettu 2020-2021 yhteensä 136, joihin on osallistunut 2033 opiskelijaa. Pajatoiminta on saanut opiskelijoilta hyvää palautetta.
- Opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja (opva) on kehitetty ja niitä on tarjolla Tredun kaikissa toimipisteissä. Opintoihin on osallistunut vuoden 2021 aikana 1600 opiskelijaa. Opiskelijavuodet (ov) ovat lisääntyneet vuodesta 2019 (3,12 ov) vuoteen 2021 (97,63 ov). Henkilöstöä on valmennettu opva-opintojen kirjaamiskäytäntöjen systematisointiin.
- Valman (ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus) oppisisältöä on tehty alueella tunnetummaksi. Kehittämistyön avulla on valmistauduttu myös tutkintoon valmentavaan (TUVA ) koulutuksen käynnistämiseen. Perusopetuksen ja Tredun ohjaushenkilöstön välistä yhteistyötä on parannettu. Opintosisältöjen yksilöllistämisen avulla on edistetty valma-opiskelijoiden ammatillisten perusopintojen suorittamista.
- Orivedelle ja Nokialle on kehitetty Hiedanrannan mallin mukaista työpajatoimintaa. Toimintaympäristöinä toimivat Nokian tehdassaari ja Oriveden kampus. Näistä on luotu toiminnallinen oppimisympäristö, joita hyödynnetään useammalla tutkintoalalla.
Opetuksen ja ohjauksen laadun parantamisen toteutunut kustannus oli 320 300 euroa.
Oppimisympäristöjen kehittäminen (40 000 euroa)
Hankkeen keskeisiä tuloksia ovat muun muassa:
- Opetushenkilöstön osaamista on lisätty valmentamalla laadukkaampien verkko-oppimisympäristöjen tekemiseen. Valmennuksen avulla luotiin vahvaa yhtenäistä perustaa suunnittelulle, erilaisten verkkovälineiden pedagogiselle käytölle ja oppimismuotoilun työvälineille.
- Hankkeessa toteutettiin yhdessä työelämän, opettajan ja teknisen toteuttajan kanssa VR (virtual reality) simulaatio varastotyöskentelystä. Simulaatiossa kiinnitettiin huomiota haasteellisten asioiden opettamiseen pelillisyyden kautta.
Oppimisympäristöjen kehittämisen toteutunut kustannus oli 42 100 euroa.
Tieto-osaamisen parantaminen (60 000 euroa)
Hankkeen keskeisiä tuloksia ovat muun muassa:
- Hankkeessa luotiin tarkistusmekanismit, joilla varmistetaan KOSKI ja eHOKS -palveluissa tietojen ajantasaisuus ja yhteneväisyys opiskelijahallintajärjestelmän kanssa. Tarkistusmekanismit toteutettiin PowerBI käyttöliittyminä. Lisäksi luotiin ohjeistukset ja selkeytettiin rooleja opiskelijahallintojärjestelmän kirjauksissa ja tarkistusmekanismien käytössä.
- Hankkeessa toteutettujen uudistusten avulla tiedonsiirron virheiden määrä on pudonnut merkittävästi.
Tieto-osaamisen parantamisen toteutunut kustannus oli 105 700 euroa, josta omarahoituksen osuus oli 45 700 euroa.
Loppuraportti strategiarahoituksen käytöstä tulee antaa opetus- ja kulttuuriministeriöön 31.3.2022 mennessä. Johtaja, ammatillinen koulutus valtuutetaan täydentämään ja allekirjoittamaan loppuraportti, joka tuodaan tiedoksi lautakunnan huhtikuun kokoukseen.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Opetus- ja kulttuuriministeriölle toimitettava vuoden 2020 strategiarahoitushankkeiden loppuraportti merkitään tiedoksi.
Johtaja, ammatillinen koulutus valtuutetaan täydentämään ja allekirjoittamaan loppuraportti.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.