Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 12.10.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 137 Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuosisuunnitelman osavuosikatsaus 1-8 2022 

TRE:5928/02.02.01/2021

Valmistelija

  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Pauliina Laisi, puh. 040 836 2730 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne tavallisesti kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista. Vuoden 2022 vuosisuunnitelman poikkeuksellisesta hyväksymisaikataulusta johtuen huhtikuun tilanteesta lautakunnalle raportoitiin vain talouden osalta.

Lautakunnan seurantaraportissa on kuvattu palvelusuunnitelmassa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien edistyminen vuoden 2022 aikana. Seurantaraportin liitteessä on puolestaan kuvattu vielä erikseen jokaisen yksittäisen toimenpiteen toteumaennuste. Asunto- ja kiinteistölautakunnan toimenpidekokonaisuudet ovat edistyneet vuoden aikana pääsääntöisesti hyvin. Lautakunnan 14 kokonaisuudesta yhdeksän arvioidaan toteutuvan vuoden loppuun mennessä suunnitellusti. Viidessä kokonaisuudessa poikkeamia on toimenpiteissä sen verran paljon, että niiden arvioidaan toteutuvan vuoden loppuun mennessä osittain. Suhteellisesti eniten poikkeamia on Hiilineutraaleja tekoja -painopisteeseen kuuluvissa toimenpidekokonaisuuksissa. Samaan aikaan vuoteen on mahtunut myös merkittäviä onnistumisia, joita on avattu tarkemmin seurantaraportissa.  

Asunto- ja kiinteistölautakunnan toimintakatteen toteuma tammi-elokuussa oli 93,0 milj. euroa, mikä on 16,0 milj. euroa kauden vuosisuunnitelmaa huonompi. Toimintatuotot ovat toteutuneet 24,4 milj. euroa tasaisen vauhdin vuosisuunnitelmaa pienempinä. Poikkeama aiheutuu keskeisimmin pysyvien vastaavien myyntivoitoista, jotka eivät kerry tasaisesti vuoden aikana. Toimintakulut ovat toteutuneet 8,4 milj. euroa kauden suunnitelmaa pienempinä. Budjetissa on huomioitu myytävien kohteiden takaisinvuokraus, joka ei ole toteutunut vielä alkuvuodesta.

Tilinpäätösennusteen toimintakate, 181,7 milj. euroa, on 18,2 milj. euroa vuosisuunnitelmaa parempi. Maankäyttösopimuskorvauksia arvioidaan tuloutuvan 13,9 milj. euroa, joka on 12,4 milj. euroa budjetoitua enemmän. Maankäyttösopimuskorvaukset tuloutuvat yhdyskuntarakentamisen toteutumisen suhteessa. Pysyvien vastaavien myyntivoittojen ennuste 56,1 milj. euroa on 2,3 milj. euroa suunniteltua parempi. Merkittävimpiä kohteita, joista myyntivoitot muodostuvat, ovat Kalevan Iskun alueen asuntotontit sekä Frenckellin kiinteistö ja sote-kiinteistöt. Vuokratuottojen ennuste on 3,0 milj. euroa budjetoitua parempi, koska tonttivuokrien indeksikorotukset ovat olleet budjetoitua korkeammat.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan investoinnit muodostuvat talonrakennushankkeista, maanhankinnasta, vahvistuneiden asemakaavojen ja kaupungin sitoumusten mukaisista johtosiirroista sekä pilaantuneiden maiden puhdistuksista. Erikseen valtuustoon nähden sitovien kehitysohjelmien, Viiden tähden keskusta ja Hiedanranta, investointimenoja sisältyy lautakunnan vuosisuunnitelmaan yhteensä 23,3 milj. euroa. Tammi-elokuussa lautakunnan alaisia investointeja on toteutettu yhteensä 90,0 milj. eurolla.  Talonrakennushankkeita on toteutettu tammi-elokuun aikana 69,6 milj. euroa, josta n. 56 % muodostuu koulujen ja päiväkotien uudis- ja lisärakennushankkeista sekä korjaushankkeista. Investointien toteuma maaomaisuuden investoinneista muodostuvan akila pl. erikseen sitovat erät osalta on 11,3 milj. euroa. Toteumasta merkittävimmän osan aiheutti määräalojen ostaminen Pirkanmaan Sairaanhoitopiiriltä (KV 31.1.2022 § 7) 9,9 milj. eurolla.

Lautakunnan nettoinvestointien tilinpäätösennuste, 141,1 milj. euroa, on 22,8 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempi. Talonrakennushankkeita arvioidaan toteutettavan 105,8 milj. eurolla, mikä on 13,6 milj. euroa suunniteltua vähemmän. Maaomaisuuden (pl. Kehitysohjelmat) investointien ennuste on 16,5 milj. euroa ja se alittaa vuosisuunnitelman 4,7 milj. euroa. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Vuosisuunnitelman osavuosikatsaus hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tuomas Huhtala, Pauliina Laisi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)