Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 12.10.2022

§ 143 Pahalammen virkistyskalastuksen uudelleenarviointi - kuntalaisaloite 

TRE:5040/14.03.02/2022

Valmistelija

  • Tuominen Anne, Metsätalouspäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Metsätalouspäällikkö Anne Tuominen, puh. 050 517 7053, etunimi.j.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kuntalaisaloitteessa 29.6.2022 esitetään Pahalammella tapahtuvaa nykyistä virkistyskalastusta uudelleen arvioitavaksi eniten eläinsuojelullisista, mutta myös kalakannan säilymisen näkökulmasta. 

ELY-keskus määräsi 9.3.2016 (POSELY/499/5710-2016) kaupungin hakemuksesta (dnro 1296/2016) Pahalammelle onginta-, pilkintä- ja viehekalastuskiellon. Kielto on voimassa 30.4.2026 asti. Kieltoa haettiin, jotta alueelle saatiin vahvistettua yksityiskohtaiset kalastusmääräykset. Kalastusmääräysten tarkoituksena on varmistaa, ettei kaloja vahingoiteta tarpeettomasti. Kiellon seurauksena yleiskalastusoikeudet eivät ole voimassa, ja kalastus on sallittu vain kalastusluvalla. Kalastusluvan voi lunastaa kaupungilta kalenterivuodeksi 10 eurolla. Alle 18-vuotiaat voivat kalastaa ilman lupaa, mutta kaikkien kalastajien tulee kalastuksessa noudattaa Pahalammelle erikseen vuonna 2016 laadittuja määräyksiä. Kiinteistöjohtaja hyväksyi vuonna 2022 noudatettavat kalastusmääräykset 16.12.2021 §:ssä 635. Määräysten mukaan pyydystetyt kalat tulee palauttaa lampeen poislukien hauki ja särki. Pyynnissä saa olla kerrallaan vain yksi vapa, jossa on yksi koukku. Yli nro 14 kokoiset koukut tulee olla väkäsettömiä, jotta kalojen irrotus koukusta olisi helpompaa ja tekisi vähemmän vahinkoa kalalle. Kalastusta on rajoitettu myös muilla tavoin. Lisäksi määräyksissä ohjeistetaan, että lintujen ja eläinten kaikenlainen häiritseminen on kielletty.

Pirkanmaan kalatalouskeskus toteaa lausunnossaan 4.8.2022, että Pahalampi on saavuttanut nopeasti melko suuren suosion harrastajien piirissä. Pahalammen kalastussesonki ajoittuu kesä-elokuulle. Lammelle on myyty viime vuosina noin 100 lupaa kaudessa. Lisäksi kohteessa käy runsaasti lapsia ja nuoria. Pahalampi tarjoaa hyvät puitteet lasten ja nuorten kalastustapahtumien järjestämiseen. Kalastusseurat ja kalakerhot ovat järjestäneet lapsille ja nuorille säännöllisesti lammella kalastusopetusta kuten kalojen oikeaoppista käsittelyä. Lammella järjestetään vuosittain myös kalastuskilpailuja, joihin osallistuu kokeneita alan harrastajia.

Kuntalaisaloitteessa ollaan huolissaan pyydä ja päästä -kalastuksesta, joka on jatkunut muutamia vuosia nykyisellään. Aloitteessa mainitaan erikseen kalastusmääräyksen kohta: Jos kala on niellyt koukun erittäin syvälle, tulee siima/koukku katkaista mahdollisimman läheltä tyveä, mikä mietityttää eläinsuojelullisesta ja kalakannan hoidon näkökulmasta. Aloitteessa on listattu pyydystä ja päästä -kalastukseen liittyviä eläinsuojelullisia näkökulmia. Lisäksi aloitteessa todetaan muun muassa, että pyydystä ja päästä -kalastus aiheuttaa kalakuolemia. 

Kaupungin ympäristöterveyden lausunnossa 28.9.2022 todetaan, että Pahalammen kalastustoiminta on pääosin virkistyskalastusta, koska kaloja ei suositella syötäväksi. Pieneen lampeen istutetaan kaloja nimenomaan tätä tarkoitusta varten ja on todennäköistä, että samoja kaloja pyydystetään useita kertoja niiden elämän aikana. Isommissa vesistöissä tämä on huomattavasti epätodennäköisempää. Pahalammen tilanteessa haitta kalalle kertautuu ja on omiaan aiheuttamaan tuskaa ja kärsimystä. Lausunnossa otetaan kantaa aloitteessa mainittuun kalastusmääräykseen koskien siiman katkaisua tilanteessa, jossa koukkua ei saada poistettua. Ympäristöterveyden mukaan määräyksiin olisi hyvä lisätä, että kalastajan vastuulla on arvioida kalan ja koukun koon perusteella koukusta aiheutuvan vahingon määrä ja lopettaa sellainen kala, jolta koukkua ei saada pois. Samoin kalastajan tulee lopettaa kala, joka on hänen arvionsa mukaan vahingoittunut pyyntitilanteessa vakavasti, vaikka koukun saisikin kalasta pois.

Pahalammen kalastusmääräyksiä esitetään muutettavaksi siten, että niistä poistetaan määräys: Jos kala on niellyt koukun erittäin syvälle, tulee siima/koukku katkaista mahdollisimman läheltä tyveä. Kalastusmääräyksiin tulisi lisätä, että kalastajan vastuulla on arvioida kalan ja koukun koon perusteella koukusta aiheutuvan vahingon määrä ja lopettaa sellainen kala, joka on vahingoittunut vakavasti tai jolta ei saada koukkua pois. Muutokset esitetään tehtäväksi vuoden 2023 kalastusmääräyksiin.

Aloitteen tekijä mainitsee tehneensä Pahalammen kalastuksesta eläinsuojeluilmoituksen kaupungin valvontaeläinlääkärille elokuussa 2021. Ympäristöterveys selvitti asiaa syksyllä 2021, ja totesi, ettei laillisia edellytyksiä toiminnan kieltämiselle ole. Ympäristöterveys toteaa, että eläinsuojelulaki kieltää tarpeettoman tuskan ja kärsimyksen tuottamisen eläimille. Myös kalat kuuluvat tämän lain suojan piiriin ja tieteellisen konsensuksen mukaan myös kokevat kipua. Kuitenkin pyydystä ja päästä -kalastus on Suomessa laajalti hyväksytty maan tapa, jota ei ole erikseen kielletty. Pyydystä ja päästä -kalastusta ei ole myöskään kielletty tulevan eläinhyvinvointilain luonnoksessa, mutta sen kieltämisen puolesta oli tullut useita kannanottoja lain lausuntokierroksella kevällä 2022, toteaa ympäristöterveys lausunnossaan.

Eläinsuojeluilmoituksen käsittelyn yhteydessä ympäristöterveys ja kiinteistötoimi sopivat, että lampeen tehtävät kalaistutukset keskeytetään toistaiseksi. Pahalampeen on istutettu kaupungin toimesta karppeja vuodesta 2010 alkaen. Uusia istutuksia ei ole tehty kesän 2021 jälkeen. Ympäristöterveyden lausunnossa suositellaan istutusten keskeyttämisen jatkamista, jotta voidaan seurata kalakannan luonnollista kehittymistä. 

Pirkanmaan kalatalouskeskuksen lausunnossa todetaan, että Pahalammen tiukan sääntelyn ansiosta ja asiansa osaavien kalastajien harjoittaman kalastuksen myötä lammen kalakanta on pysynyt hyvänä ja monipuolisena. Kalastuksen aiheuttamia kalakuolemia ei ole alueelta raportoitu. Mikäli Pahalammen erikoiskohde lopetettaisiin ja kielto kalastaa yleiskalastusoikeuksin purettaisiin, menetettäisiin kalatalouskeskuksen näkemyksen mukaan hyvin järjestetty vetovoimainen harrastuspaikka, joka on monelle onginnan harrastajalle erittäin tärkeä kohde. Pahalammen kalakannalle yleiskalastusoikeuksien palauttaminen aiheuttaisi mitä ilmeisemmin varsin nopean romahduksen. Pirkanmaan kalatalouskeskus pitää Pahalampea merkittävänä lähikalastuskohteena, jota tulisi kehittää edelleen nykyisen kaltaisena erikoiskohteena. 

Pahalammen kalastustoimintaa voidaan edelleen kehittää esimerkiksi kalastuksenvalvonnan osalta. Kaupungin vesialueilla kalastuksenvalvontaa tekee Pirkanmaan kalatalouskeskuksen valvojat. Valvontaa toteutetaan suunnitelmallisesti, ja sitä kohdennetaan tarvittaessa kohteisiin, joissa on havaittu ongelmia. Pahalammella ei ole havaittu viime aikoina sääntöjen vastaista tai vastuutonta toimintaa, joten valvontaa on tehty satunnaisesti. Jatkossa Pahalammen valvonnassa voitaisiin hyödyntää kalastusseuroja ja kalakerhoja.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Pahalammen virkistyskalastuksen uudelleenarviointia koskevaan kuntalaisaloitteeseen annetaan perustelutekstissä oleva vastaus.

Aloite ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lausunnot

Janne Rautanen, Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö ry:

"Lammen kalastussäännöt ovat erittäin eläinystävällisiä, ja esimerkiksi kalastuksessa käytettävien vähänkin kookkaampien koukkujen tulee olla väkäsettömiä. Myös kalojen vapauttamiseen ja käsittelyyn on annettu erittäin hyvät ja selkeät ohjeet. Lisäksi jokainen kalastaja vastaa itse henkilökohtaisesti eläinsuojelullisten asioiden noudattamisesta, kuten asiasta on laissa säädetty. Nykyiset kalastussäännöt nimenomaan keskittyvät siihen, että kalakanta voi hyvin, ja vain tiettyjä lajeja verotetaan kohtuudella.

Pahalampi on maan laajuisestikin katsoen erityinen ja merkittävä kalapaikka. Se ohjaa kalastuskulttuuriamme pois vain kookkaiden petokalojen ja istutettujen lohikalojen pyynnistä. Kalastajia lammella käy ympäri Suomen. Nuorten kalakerhot Fisuu Tampere, Hervannan-Kaukajärven kalakerho ja Valkeakosken kalaveikot käyvät lammella vuosittain vieraina. Lapset ovat todella tykänneet kalastaa Pahalammella, kun saaliksi tulee myös kookaampaa särkikalaa. Nuoria kalastajia on käynyt lammella vieraina myös Hämeen maakuntien ulkopuolelta.

Lasten ja nuorten ohella toki kalassa käy aikuisia kalassa. Lampi luo positiivista imagoa Tampereelle ja tuo matkailutuloja seutukunnalle. Olisi siis todella sääli, jos näin hienosta erityskalastuspaikasta jouduttaisiin luopumaan."

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, Ympäristöterveys, Pirkanmaan kalatalouskeskus, Lempäälän kalakerho

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)