Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 18.1.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 12 Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen välinen kumppanuussopimus kuntouttavan työtoiminnan toteuttamisesta kuntien toimintaympäristössä 

TRE:103/00.01.06/2023

Valmistelija

  • Viinikka Atte, Hallintopäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Työllisyysjohtaja Regina Saari,​ puh. 050 346 9603,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen,​ puh. 040 801 6103,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät siirtyivät kunnista hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen, ja lain kuntouttavasta työtoiminnasta 189/2001 6§:n (lakimuutos 591/2022) mukaisesti kuntouttavan työtoiminnan järjestää hyvinvointialue. Vaikka kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen palvelu, se on myös työttömyysturvalain mukainen työllistymistä edistävä viimesijainen palvelu, jolla on vuosien 2023 ja 2024 aikana merkittävä maksuja alentava vaikutus kaupungin työttömyysturvamenojen osalta. Lisäksi vuoden 2023 osalta kuntouttavan työtoiminnan volyymit vaikuttavat myös tulevaan te-palvelujen uudistamiseen liittyvään rahoituspohjaan vuodesta 2025 alkaen. Järjestämisvastuun siirryttyä hyvinvointialueelle hyvinvointialue vastaa jatkossa siitä, että toiminta järjestetään kuntouttavan työtoiminnan lain ja asiakkaan aktivointisuunnitelmassa tai monialaisessa työllistymissuunnitelmassa määritellyllä tavalla. Asiakassuunnitelmat, joissa työllistymistä edistävistä palveluista sovitaan, on laadittava työllisyyspalvelujen (kuntakokeilu 31.12.2024 asti ja te-palvelu-uudistus 1.1.2025 alkaen), hyvinvointialueen ja asiakkaan kanssa yhdessä.

Kuntouttavan työtoiminnan palveluiden asiakaslähtöisen palvelutuotannon ja tarvittavien volyymien turvaamiseksi on tarpeellista sopia yhteistyöstä palveluiden toteuttamisessa kuntien toimintaympäristöissä Pirkanmaan hyvinvointialueen ja kuntien välillä. Tampereen kaupunki on organisoinut kuntouttavan työtoiminnan palvelut ennen hyvinvointialueuudistusta pääasiassa ostopalvelusopimuksin ja siten tämän kumppanuussopimuksen kohteena oleva kaupungin organisaatiossa tapahtuva kuntouttava työtoiminta on Tampereella volyymiltaan pientä. 

Solmittavassa sopimuksessa on kyse kumppanuussopimuksesta kuntouttavan työtoiminnan toteuttamisessa, eikä kunta toimi sopimuksen pohjalta lain mukaisena palveluntuottajana. Kumppanuussopimus mahdollistaa sen, että Tampereen kaupunki voi jatkossakin tarjota kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvalle soveltuvia työtoimintatehtäviä ja työnjohdollista ohjausta kunnan toimintaympäristöissä. Sopimuksessa määritellään yhteistyöosapuolten vastuut ja velvollisuudet. Sopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevana siten, että sopijapuolilla on kummallakin oikeus sopimuksen yksipuoliseen irtisanomiseen 3 kk:n irtisanomisajalla.

Solmittavalla sopimuksella Tampereen kaupunki sitoutuu kuntouttavaa työtoimintaa toteutettaessa sopimuksen mukaiseen toimintamalliin. Sopimusta hallinnoidaan työllisyys- ja kasvupalvelujen palveluryhmässä, josta nimetään myös sopimuksen yhteyshenkilö. Kumppanuussopimus on asian liitteenä.

Elinvoima ja osaamislautakunnan päätösvalta asiassa perustuu hallintosäännön (1.1.2023) 17 §:n 3-kohtaan, jonka mukaan lautakunnan tehtävänä on vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian ja talousarvion linjausten mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Kumppanuussopimus kuntouttavan työtoiminnan toteuttamisesta Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa hyväksytään.

Työllisyysjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus päätöksen saatua lainvoiman. Sopimuksen Tampereen kaupungin yhteyshenkilöksi nimetään työllistymisen monialaisen tuen palvelujen johtaja.

Päätös

Kumppanuussopimus kuntouttavan työtoiminnan toteuttamisesta Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa hyväksytään.

Työllisyysjohtaja oikeutetaan tekemään teknisluonteisia tarkennuksia sopimusluonnokseen ja allekirjoittamaan sopimus päätöksen saatua lainvoiman. Sopimuksen Tampereen kaupungin yhteyshenkilöksi nimetään työllistymisen monialaisen tuen palvelujen johtaja.

Kokouskäsittely

Esittelijä muutti päätösehdotusta, että "Työllisyysjohtaja oikeutetaan tekemään teknisluonteisia tarkennuksia sopimusluonnokseen ja allekirjoittamaan sopimus päätöksen saatua lainvoiman. Sopimuksen Tampereen kaupungin yhteyshenkilöksi nimetään työllistymisen monialaisen tuen palvelujen johtaja.”

Puheenjohtaja totesi muutetun päätösehdotuksen oleva asian käsitelyn pohjana.

Tiedoksi

Pirkanmaan hyvinvointialue, Regina Saari, Tommi Eskonen, Sari Oksanen, Mirva Rosholm, Atte Viinikka 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.