Perustelut
Sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät siirtyivät kunnista hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen, ja lain kuntouttavasta työtoiminnasta 189/2001 6§:n (lakimuutos 591/2022) mukaisesti kuntouttavan työtoiminnan järjestää hyvinvointialue. Vaikka kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen palvelu, se on myös työttömyysturvalain mukainen työllistymistä edistävä viimesijainen palvelu, jolla on vuosien 2023 ja 2024 aikana merkittävä maksuja alentava vaikutus kaupungin työttömyysturvamenojen osalta. Lisäksi vuoden 2023 osalta kuntouttavan työtoiminnan volyymit vaikuttavat myös tulevaan te-palvelujen uudistamiseen liittyvään rahoituspohjaan vuodesta 2025 alkaen. Järjestämisvastuun siirryttyä hyvinvointialueelle hyvinvointialue vastaa jatkossa siitä, että toiminta järjestetään kuntouttavan työtoiminnan lain ja asiakkaan aktivointisuunnitelmassa tai monialaisessa työllistymissuunnitelmassa määritellyllä tavalla. Asiakassuunnitelmat, joissa työllistymistä edistävistä palveluista sovitaan, on laadittava työllisyyspalvelujen (kuntakokeilu 31.12.2024 asti ja te-palvelu-uudistus 1.1.2025 alkaen), hyvinvointialueen ja asiakkaan kanssa yhdessä.
Kuntouttavan työtoiminnan palveluiden asiakaslähtöisen palvelutuotannon ja tarvittavien volyymien turvaamiseksi on tarpeellista sopia yhteistyöstä palveluiden toteuttamisessa kuntien toimintaympäristöissä Pirkanmaan hyvinvointialueen ja kuntien välillä. Tampereen kaupunki on organisoinut kuntouttavan työtoiminnan palvelut ennen hyvinvointialueuudistusta pääasiassa ostopalvelusopimuksin ja siten tämän kumppanuussopimuksen kohteena oleva kaupungin organisaatiossa tapahtuva kuntouttava työtoiminta on Tampereella volyymiltaan pientä.
Solmittavassa sopimuksessa on kyse kumppanuussopimuksesta kuntouttavan työtoiminnan toteuttamisessa, eikä kunta toimi sopimuksen pohjalta lain mukaisena palveluntuottajana. Kumppanuussopimus mahdollistaa sen, että Tampereen kaupunki voi jatkossakin tarjota kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvalle soveltuvia työtoimintatehtäviä ja työnjohdollista ohjausta kunnan toimintaympäristöissä. Sopimuksessa määritellään yhteistyöosapuolten vastuut ja velvollisuudet. Sopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevana siten, että sopijapuolilla on kummallakin oikeus sopimuksen yksipuoliseen irtisanomiseen 3 kk:n irtisanomisajalla.
Solmittavalla sopimuksella Tampereen kaupunki sitoutuu kuntouttavaa työtoimintaa toteutettaessa sopimuksen mukaiseen toimintamalliin. Sopimusta hallinnoidaan työllisyys- ja kasvupalvelujen palveluryhmässä, josta nimetään myös sopimuksen yhteyshenkilö. Kumppanuussopimus on asian liitteenä.
Elinvoima ja osaamislautakunnan päätösvalta asiassa perustuu hallintosäännön (1.1.2023) 17 §:n 3-kohtaan, jonka mukaan lautakunnan tehtävänä on vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian ja talousarvion linjausten mukaisesti.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Kumppanuussopimus kuntouttavan työtoiminnan toteuttamisesta Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa hyväksytään.
Työllisyysjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus päätöksen saatua lainvoiman. Sopimuksen Tampereen kaupungin yhteyshenkilöksi nimetään työllistymisen monialaisen tuen palvelujen johtaja.
Päätös
Kumppanuussopimus kuntouttavan työtoiminnan toteuttamisesta Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa hyväksytään.
Työllisyysjohtaja oikeutetaan tekemään teknisluonteisia tarkennuksia sopimusluonnokseen ja allekirjoittamaan sopimus päätöksen saatua lainvoiman. Sopimuksen Tampereen kaupungin yhteyshenkilöksi nimetään työllistymisen monialaisen tuen palvelujen johtaja.