Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 18.1.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 15 Elinkeinopalveluiden vuoden 2023 sopimus, Business Tampere Oy 

TRE:96/00.01.06/2023

Valmistelija

  • Impiö Irene, Kasvupalvelujohtaja
  • Antikainen Timo, Elinkeinojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kasvupalvelujohtaja Irene Impiö, puh. 050 539 2943 ja elinkeinojohtaja Timo Antikainen, puh. 050 321 1279, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Elinvoima- ja osaamislautakunta vastaa Tampereen kaupungin elinkeinopalveluiden järjestämisestä. Elinkeinopalvelujen operatiivinen päätoteutus on tilattu Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampere Oy:ltä (Y-tunnus 2252888-5).

Business Tampere Oy:ltä tehtävän hankinnan keskeinen tavoite on vahvistaa Tampereen alueen elinvoimaa, elinkeinoelämän kilpailukykyä ja menestymistä sekä yrityksille, investoinneille ja osaajille houkuttelevan toimintaympäristön kehittymistä. Hankittavat elinkeinopalvelut toteuttavat Tampereen strategian "Tekemisen kaupunki" tavoitteita: Tampereella jokainen voi kehittää itseään osaajana ja yrittäjänä sekä saada innovaatioille tukea kaupungin moninaisista yhteisöistä. Strategiassa painotetaan myös Tampereen roolia hiilineutraalisuuteen pääsemisessä sekä edelläkävijyyttä kansainvälisen tieteen ja korkean osaamisen vahvana kaupunkina.  

Hankinnalla toteutetaan Tampereen kaupunkiseudun elinkeinostrategian painopisteitä, jossa keskeisinä toiminnallisina alueina ovat innovaatioekosysteemit, yrittäjyys-, startup- ja kasvuekosysteemit sekä liiketoimintaekosysteemit. Näiden ekosysteemien kehittymisen tukeminen on myös Tampereen kaupungin elinkeinopoliittisten linjausten (kaupunginhallitus 7.12.2020 § 517) mukaista.

Business Tampereen vuoden 2023 toimintaa toteutetaan perustuen Tampereen kaupunkiseudun yhteiseen elinkeinostrategiaan ja sen vuoden 2022 keväällä nykyisessä maailmantilanteessa tehtyihin täydennettyihin linjauksiin:

  1. Kaupunkiseutu kestävän kehityksen data-alustana ja kokeiluympäristönä,
  2. Paras toimintaympäristö korkean hiilikädenjäljen teollisille ratkaisuille,
  3. Aineettoman arvonluonnin ja elämysteollisuuden kansainvälinen kasvu,
  4. Data- ja tekoälypohjaiset elinkeino- ja työllisyyspalvelut ja
  5. Reagointikyky kansainvälisen toimintaympäristön muutoksessa

 

Edellä kuvattuja täydentäviä linjauksia vastaaviin ilmiöihin ja niiden aiheuttamiin palvelutarpeisiin yrityksille vastataan vuoden 2023 painopisteiden valinnalla. Toimenpidekokonaisuudet, kokonaisuuksien työpaketit ja toiminnan mittarit on esitetty sopimuksen liitteessä.

Hankinnalla toteutettavan elinkeinopalvelujen perustilauksen arvonlisäveroton kokonaishinta vuonna 2023 on 1 630 790 euroa, joka maksetaan elinkeinopalvelut -palveluryhmän kustannuspaikalta 154051. Summa on 39 920 euroa suurempi kuin edellisvuoden perustilaus (asukaslukukorjaus 7 euroa/asukas). Lisäksi kunnat ovat sopineet saavutettavuuden kehitysohjelmasta 3 euroa/asukas. Tampereen arvonlisäveroton osuus vuonna 2023 on 732 669 euroa (kustannuspaikka 154051 elinkeinopalvelut). Ohjelma on kolmivuotinen ja toteutetaan vuosina 2023–2025.

Tampereen kaupunki tilaa tämän lisäksi Business Tampere Oy:ltä erillisiä toimenpiteitä yhteensä 1 267 608 eurolla + ekosysteemisopimuksen hankkeiden omavastuuosuudet vuoden 2023 osalta. Edellä mainittuja toimenpiteitä ovat Data Driven City for Citizens, Startup/scaleup-ekosysteemikehitys, Turvallisuuden Tampere ja Film Tampere -kehitysohjelmat, Education Tampere -ohjelma, SIX Platform of Excellence – Tampereen teollisuuden vientimarkkinointi, teollinen yhteistyö F35-hävittäjähankkeeseen liittyen, Euroopan unionin sirusäädöksen toimeenpanoa tukevat toimenpiteet, ilmastokumppanuus, elinkeinopoliittiset uudet avaukset kasvua edistävissä teemoissa sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa solmitun ekosysteemisopimuksen mukaiset hankkeet. TEM-ekosysteemisopimus laskutetaan ekosysteemisopimushankkeiden toteutuneiden kustannusten suhteessa.

Hankkeet ja hankebudjetit vuosille 2022–2024 on kuvattu sopimuksen liitteessä. Nyt käsiteltävän sopimuksen lisäksi Tampereen kaupungilla on mahdollisuus tilata erillisellä päätöksellä ja rahoituksella palveluja Business Tampere Oy:ltä, ja nämä erillisrahoitteiset palvelut neuvotellaan ja sovitaan erikseen. Erillistilausten kustannuspaikat on eritelty sopimuksen liitteessä.

Käsittelyssä oleva sopimus on valmisteltu yhdessä Business Tampere Oy:n kanssa. Sopimus on kokonaisuudessaan voimassa 1.1.2023–31.12.2023. Sopimuksessa ja sen liitteessä on kuvattu vuoden 2023 painopisteet, tavoitteet, palvelut ja toiminnan mittaristo. Tavoitteet ja painopisteet perustuvat Tampereen kaupunkiseudun ja kaupungin strategisiin asiakirjoihin. Yhtiö raportoi kaupungille sopimuksen toteumasta erikseen sovittavalla tavalla osana kaupungin elinkeinopolitiikan tilannekatsauksia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Sopimus vuoden 2023 elinkeinopalvelujen hankinnasta Business Tampere Oy:ltä hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Esittelijä ilmoitti liitteessä olevan korjauksen ja pöytäkirjalle vaihdetaan korjattu liite.

Puheenjohtaja totesi muutoksen olevan asian käsittelyn pohjana.

Tiedoksi

Timo Antikainen, Irene Impiö, Regina Saari, Harri Airaksinen/Business Tampere Oy, Pauliina Laisi, Ilona Sola, Tatjaana Julin, Maija Sihvonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.