Yhdyskuntalautakunta, kokous 31.1.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 21 Asemakaava nro 8912, Lamminpää, Murronkorventie 20, tontin jakaminen 

TRE:160/10.02.01/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö, Elina.Karppinen@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 18.08.2022 päivätyn ja 24.10.2022 tarkistetun asemakaavan ja asemakaavamuutoksen nro 8912. Asian hyväksyminen kuuluu yhdyskuntalautakunnan toimivaltaan. 

Lisätietoja osoitteessa: https://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?8912 

Diaarinumero: TRE:160/10.02.01/2022

Kaavan laatija

Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön suunnittelu, asemakaavoitus, suunnittelija Mira Syrjälä

Asemakaavan kuvaus

Suunnittelukohteena on pientalotontti 2016-3,​ joka sijaitsee Lamminpään kaupunginosassa osoitteessa Murronkorventie 20. Tontin pinta-​ala on 1003 m2. Sillä on rakennusoikeutta 299 k-​m2,​ tehokkuusluku e=0,​30. Tontilla sijaitsee omakotitalo vuodelta 1957. Tontti on liitetty kunnalliseen vesi-​ ja viemäriverkkoon. Suunnittelukohteessa on voimassa alkuperäinen asemakaava vuodelta 1947. Asemakaavan muutos mahdollistaa tontin jaon kahdeksi yksiasuntoiseksi erillispientalotontiksi (AO-33). Lähialueella on toteutettu vuosien saatossa vastaavia tonttijakoja asemakaavamuutoksin.  

Tontit kaavamuutoksen jälkeen:

  • Tontti 2016-5,​ pinta-​ala 502 m2,​ sallittu asuntokerrosala 150 k-​m2
  • Tontti 2016-6,​ pinta-​ala 503 m2,​ sallittu asuntokerrosala 150 k-​m2 

 

Molempien rakennuspaikkojen tonttitehokkuus on e=0,​30. Kaavamuutoksella suunnittelualueen rakennusoikeus lisääntyy nykyisestään 1 k-​m2. Asemakaavalla mahdollistetaan yhden uuden rakennuspaikan muodostuminen nykyisen lisäksi ja siten aluetehokkuus kasvaa,​ mikä lisää paikallisesti pientaloalueen tiiviyttä. Muutos on vähäinen,​ eikä muuta alueen luonnetta tai kulttuurihistoriallisia arvoa. Asemakaavamuutoksella ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

Valmisteluvaihe,​ palaute ja sen huomiooon ottaminen

Asemakaavan vireilletulosta ilmoitettiin kuulutuksella 18.8.2022. Osallistumis-​ ja arviointisuunnitelma ja valmisteluaineisto kuulutettiin nähtäville 18.8.-​8.9.2022. Aineistosta saatiin neljä viranomaispalautetta. Pirkanmaan maakuntamuseolta, Pirkanmaan ELY-keskukselta, viheralueet ja hulevedet -yksiköltä tulleet kommentit aiheuttivat muutoksia kaavakarttaan koskien istutettavaa aluetta tonttien eteläosaan ja täydennyksiä selostukseen. Korttelia 2016 koskevaa korttelitarkastelua on tarkasteltu valmisteluaineiston nähtävilläolon aikana.

Asemakaavan toteuttaminen

Asemakaava voidaan toteuttaa sen saatua lainvoiman.

Lausunnot

Pirkanmaan maakuntamuseo

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Nurminen Mikko, Johtaja, Mikko.Nurminen@tampere.fi

Asemakaavaehdotus nro 8912 (päivätty 18.8.2022, täydennetty 24.10.2022) hyväksytään asetettavaksi nähtäville.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi   

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 18.8.2022 päivätyn ja 24.10.2024 tarkistetun asemakaavamuutoksen nro 8912. Asian hyväksyminen kuuluu yhdyskuntalautakunnan toimivaltaan. 

Lisätietoja osoitteessa: https://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?8912 

Diaarinumero: TRE:160/10.02.01/2022

Asemakaavaehdotus oli nähtävillä 10.-24.11.2022. Kaavaehdotuksesta ei tullut nähtävilläolon aikana muistutuksia. 

Kaavaehdotuksesta pyydettiin lausunto Pirkanmaan maakuntamuseolta, joka totesi lausunnossaan mm., että kaavakartalta tulisi selkeämmin käydä ilmi, että alue on osa selvityksessä todettua puutarhamaisen pientaloalueen arvoaluetta, jonka ominaispiirteet tulisi säilyttää ja muutokset ja uudisrakentaminen suunnitella erityisen huolellisesti, jotta alueen arvot säilyvät. Lisäksi lausunnossa todettiin, että rakennustietoja ei ole täydennetty kaavaselostukseen ja, että täydennetty kaavaehdotus pyydetään toimittamaan Pirkanmaan maakuntamuseolle nähtäväksi ennen hyväksymiskäsittelyä. 

Selostusta päivitettiin rakennustietojen osalta. Ehdotusvaiheen asemakaavakartassa oli annettu määräyksiä, joilla uudisrakentaminen sopeutetaan ympäristöönsä mm. kerrosluvun ja kattokulman avulla. Lisäksi oli annettu julkisivuihin kohdistuva määräys, jonka mukaan rakennuksen pääasiallisena julkisivumateriaalina tulee käyttää vaaleaksi peittomaalattua puuta tai vaaleaksi värjättyä rappausta. Uudisrakennusten sopeutumiseen kaupunginosakokonaisuuteen ja katukuvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kadun varressa on istutettavan alueen osa. Em. määräysten katsotaan riittävän uudisrakennuksen sopeuttamiseen ympäristöönsä. 

Täydennetty kaavaselostus sekä ehdotusvaiheessa nähtävillä ollut kartta-aineisto toimitettiin Pirkanmaan maakuntamuseolle joulukuussa 2022, kuten maakuntamuseo oli lausunnossaan esittänyt. Pirkanmaan maakuntamuseon edustaja on 11.1.2023 todennut, että aineistoja on nyt täydennetty asianmukaisesti ja kaavaehdotus on hyväksyttävissä. Kaavakarttaan ei ole tehty muutoksia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Asemakaavaehdotus nro 8912 (päivätty 18.8.2022, tarkistettu 24.10.2022) hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

hakijat, Pirkanmaan ELY-keskus, Sirpa Lehtonen, Jaana Huttunen, Pirkanmaan maakuntamuseo

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asianosaisen ja kunnan jäsenen tietoon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on asetettu nähtäville, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.